Novitet iz Facebooka: Graph Search

Facebook je ovih dana predstavio još jedan novitet koji će njegovim korisnicima pružiti ugodnije surfanje. Riječ je o tražilici koja za razliku od ostalih online tražilica neće pretraživati čitav internet – već samo objave, sadržaje i interese svojih korisnika koje objavljuju unutar ove mreže

Facebook Graph Search svojim će korisnicima omogućiti pretraživanje Facebooka tako da upisuju kratke rečenice s ključnim riječima. Primjerice: ”Hoteli u blizini Trga bana Jelačića u Zagrebu” ili ”TV serije koje moji prijatelji vole”. Korisnicima je omogućena pretraga na temelju preferencija njihovih prijatelja, a zasad to uključuje osobe, mjesta, interese i fotografije.

Kao rezultati pretraživanja prikazivat će se oni sadržaji i podaci koje su korisnici podijelili s osobama koje pretražuju. Podaci korisnika su sigurni jer upravo postavke privatnosti određuju što će ostalim korisnicima biti vidljivo prilikom pretraživanja. Korisnici će sa svojim prijateljima moći dijeliti sadržaje koje su ranije međusobno podijelili na ovoj mreži, pa će različiti ljudi vidjeti i drugačije rezultate pretrage, ovisno o postavkama. Ukratko, korisnici sami odlučuju koji sadržaji će biti vidljivi u tražilici mijenjanjem svojih postavki privatnosti. Osim toga, ako korisnik poželi pretraživati cijeli internet, odabrat će opciju koja će ga prebaciti na Microsoftovu tražilicu Bing.

Budući da se pretraživanje temelji na interesima korisnika, što je velikim dijelom povezano i s fan stranicama, otvorilo se pitanje što ova nova opcija znači za brendove i njihove službene Facebook profile. Graph Search pojačat će vidljivost onoga što Facebook već duže vrijeme ističe kao svoju prednost i misiju: povezivanje korisnika i njihovih interesa. Tim putem je krenuo i s oglašavanjem, koje obuhvaća sponzorirane priče i stranice koje vole naši prijatelji. Graph Search je još jedan logičan nastavak kako bi se ta vidljivost dodatno pojačala.

Onima koji aktivno vode fan stranice svojih brendova ili tvrtki ova bi tražilica mogla donijeti dodatne beneficije i vidljivost, jer postoje šanse da će se neka fan stranica pojaviti kao rezultat nečijeg pretraživanja. Stoga je važno na fan stranici istaknuti sve važne podatke, od potpunog imena do adrese, kako bi bila što bolje ”optimizirana” za Facebookovu tražilicu. Dakako, potrebno je i redovito ažurirati objave.

Ovaj novitet povukao je i vječno pitanje lajkova. U počecima Facebooka broj lajkova bio je jedan od važnijih faktora privlačenja novih fanova, jer su se oni s velikim brojem lajkova činili relevantnijima. Mnogi brendovi na razne su načine pokušavali povećati svoju Facebook zajednicu pa smo svjedočili kupovanju fanova, dijeljenju fora s 9Gaga i slično. Onda je Facebook promijenio pravila igre i smanjio vidljivost fan stranica, a oni koji su htjeli odaslati svoju poruku što većem broju fanova morali su dodatno platiti vidljivost pojedinačne objave ili cijele stranice. Lajk odjednom nije bio tako važan faktor pa su se brendovi okrenuli kvalitetnijem i konkretnijem vođenju svojih profila, trudeći se svojim fanovima dostaviti što korisniju i zanimljiviju informaciju kako bi ona postala što vidljivija te se tako proširila Facebookovim hodnicima.

Međutim, Graph Search funkcionira tako da prikazuje rezultate onih mjesta i fan stranica koje su korisnici lajkali, pa tako oni s većim brojem lajkova imaju i veće šanse za prikazivanje u rezultatima pretraživanja. Premda u Facebooku tvrde kako trenutačno nemaju u planu otvoriti mogućnost dodatnoga targetiranja putem nove tražilice, samo je pitanje vremena kada će i ta mogućnost biti otvorena, a koja će dopustiti brendovima da plate pojačanu vidljivost i bolju poziciju unutar tražilice.

Facebook Graph Search trenutačno je dostupan isključivo američkim korisnicima u limitiranoj beta verziji na engleskome jeziku. Želite li se naći među onima koji će iz prve ruke isprobati novu Facebooku opciju, možete se prijaviti na listu čekanja.

cta-planb-3


Propustili ste