Top 60: Još siteova koje morate posjetiti

I baš kad ste pomisli da smo s 200 siteova koje morate posjetiti završili našu mega listu, e pa nismo! Iz rukava izvlačimo šezdeset asova u obliku kvalitetnih web stranica! Najbolji siteovi 60-40 60. Super kratke recenzije U kapitalizmu u kojem se nalazimo, nema se previše vremena jer treba raditi! Kratke stvari, ala Twitter su […]

I baš kad ste pomisli da smo s 200 siteova koje morate posjetiti završili našu mega listu, e pa nismo! Iz rukava izvlačimo šezdeset asova u obliku kvalitetnih web stranica!

Najbolji siteovi 60-40

60. Super kratke recenzije
U kapitalizmu u kojem se nalazimo, nema se previše vremena jer treba raditi! Kratke stvari, ala Twitter su in, kao i sve slično. Slijedite linkove: filmske recenzije u četiri ili manje riječi, recenzije igara u pet riječi, istinite priče u jednoj rečenici, film prepričan u jednoj minuti, knjiga objašnjena u jednoj minuti.

59. World wide telescope
WWT je virtualni teleskop, odnosno kako kažu na stranicama, pazi sad, web 2.0 vizualizacijski softver, koji omogućava da vaše računalo bude virtualni teleskop. Donosi vam najbolje teleskopske slike iz teleskopa cijeloga svijeta. Sve zajedno izgleda odlično, ali prije nego downloadirate, treba reći da je za instalaciju potrebno minimalno 1 GB RAM-a i 10 GB prostora na tvrdom disku, a ni ostali zahtjevi nisu baš maleni. Nije malo, ali se isplati zaviriti virtualnim teleskopom u svijet.

58. Filmski klasici
Besplatni filmski klasici, na dohvat miša! Sadržajno, svega tu ima, no nama su najdraži znanstveno fantastični naslovi poput “Things to come”, iako ima i svih sličnih crno bijelih i uradaka u boji. Neki, istina, ne vrijede ni tih vaših sat i sitno vremena no ima onih koji su i danas jednako zanimljivi za pogledati. Dio toga našao se na www.veoh.com/channel/cultclassics kanalu, a nešto možete pogledati na TCM-ovom broadband kanalu (www.tcm.com). Na kraju, tu je i www.moviesfoundonline.com/public_domain.php.

57. Čudne mape
Populacija kineskih provincija u usporedbi s državama, tipografija susreće geografiju, Pop vs. Soda, genetska mapa Europe, ružne mape u TV studijima, svjetska mapa kanibala i Atlanropa projekt samo su neke od mapa koje su mogu pogledati na blogu koji se bavi – čudnim mapama. Nađe su tu i pokoja zabavna mapa ali misao vodilja ipak su inteligentnije mape koje daju i zanimljive, konkretne informacije. Uz mapu nudi se i detaljan tekst o problematici vezanoj uz samu mapu.

56. More Cowbell
Internet je riznica budalaština! Naravno, ima svakakvog korisnog sadržaja, ali siguran sam da ga svi najviše vole zvog zabavnih trenutaka poput sitea More Cowbell! More Cowbell je jedan od najsmješnijih skečeva s Willom Ferrellom i Christopherom Walkenom (na Saturday Night Liveu), koji je duboko ušao u pop kulturu. Site More Cowbell omogućava korisnicima da uploadaju bilo koju skladbu, a na koju se zatim doda genijalni zvuk zvona. Fenomenalno!

55. Idealist
Za sve one koji žele promijeniti svijet, tu je Idealist. Radi se o projektu organizacije Action Without Borders koji na ovoj internetskoj lokaciji okuplja sve one koji žele planetu učiniti boljim mjestom za život. Na idealist.org naći ćete blogove, saznati gdje možete volontirati (na gotovo 15 000 događanja, mjesta), dobiti informacije o različitim tematskim organizacijama, pokupiti iste takve materijale, ili ako tražite, naći volontere (81 000 njih čeka). Tu su i grupe u kojima ćete naći istomišljenike i steći nova prijateljstva, za cijeli virtualni život.

54. Capitol words
Zgodan site s taglineom Word frequency from the Congressional Record donosi nam ključne riječi američkog Kongresa, odnosno one koje su najčešće izgovarane. Riječi se mogu pregledavati po danu, tjednu, mjesecu i godini, a moguće je i usporediti dvije riječi. Također je moguće pregledavati zastupnike po državama i vidjeti koje su njihove najkorištenije riječi. Jako zgodno napravljeno i dosta korisno ako se želite baciti u neku dublju analizu rada političara. Od ovakvog sitea ili odličnog Open Congressa, još smo, čini se, daleko.

53. Muzej preloadera
Iako će nekima povremeno kakav preloader smetati jer lagano lupkaju prstima dok se site učita, atraktivan preloader povremeno je rado viđen gost na računalima. Ako ne vjerujete, ne propustite posjetiti muzej preloadera gdje te, najatraktivnije možete i pogledati. Podijeljeni su po godinama, prvi sežu u 2002. godinu, a ako imate kakav zanimljiv i dobro napravljen, možete ga poslati. Uz sve ostale, pisati će tek osnovne informacije o autoru, godini proizvodnje, klijentu. Ono što nedostaje jest mogućnost browsanja kroz sve preloadere.

52. Found in Mom’s Basement
Stare reklame autor ovog bloga našao je u maminom podrumu, na popularnim američkim garažnim prodajama, kojekakvim sajmovima i naravno, na internetu. Kako sam i sam veliki ljubitelji svega ili barem većine toga što nosi predznak retro i ovaj mi site uzeo podosta vremena (predviđenog za rad pa nije problem) jer se ima što za vidjeti. Većinom su to reklame iz magazina i novina i sve nam redom izgledaju totalni zakon. Naročito one iz sedamdesetih. Ne propustite.

51. Everything is terrible
Već sam davnih dana zaključio da je internet čudno i riznica i ako ima još uvijek onih koji sumnjaju – svakim danom nalazim siteove koji moju teoriju potvrđuju! Ovaj, Sve je grozno, jedan je od takvih. Radi se zapravo o blogu na kojem možete vidjeti prvenstveno video zapise i to one koje ćete rado proslijediti prijateljima jer su a) nasmijavaju b) začuđuju c) šokiraju d) sve navedeno. Inserti iz filmova C produkcije, snimke TV prodaje, VHS uspomene iz osamdesetih, koncerti bendova, video zapisi čije gledanje izaziva nelagodu, i sve to na jednom mjestu! Internet jest čudo.

50. Erotski romani
Ako su u osamdesetim hit romani bile avanture u kojima sami birate kraj, ovih dana hit bi mogle postati erotske avanture u kojima se glavni junak vi. Onda to izgleda ovako nekako Mila Kunis lay back against Borja and looked into the clear night sky…Naime, na stranici možete, nakon što unesete potrebne parametre, dobiti i ulomak iz vaše buduće knjige! Radnja je u većini knjiga smještena u nekim fancy dijelovima Europe – na tajnoj ste misiji u Barceloni, love vas krijumčari dijamanata po Francuskoj rivijeri…Cijena knjige kreće se oko 26 funti.

49. io9
io9 je još jedan od blogova iz popularne Gawker mreže (pokrenut je prošle godine), a koji se bavi znanstvenom fantastikom što uključuje nove serije, filmove, stripove, igračke, gadgete, znanost, znači sve ono na što smo ionako navučeni. Jedino što mi se ne sviđa je defaultni Gawkerovski dizajn, odnosno sustav komentiranja. Sadržajno je vrhunski zanimljiv, i ekipa koja ga uređuje je poprilično cool – glavna je urednica Annalee Newitz koju smo čitali u Wiredu, Popular Scienceu, na Salon.com.

48. Ovation TV/FootyTube
Ovation TV je kabelska televizija koja naglasak stavlja na umjetnost – glazba, arhitektura, dizajn, film – sve je to to zastupljeno na njihov kanalu i dio toga na njihovim stranicama gdje se nalazi poprilično bogat i zanimljiv video odjel. Ono što bi korisnicima moglo biti zanimljivo jest mogućnost da i sami uploadaju kakav umjetnički uradak, bilo da se radi o fotografiji ili videu, a kojem će se, ako to zaslužuje, posvetiti pažnja i na ovoj kabelskoj televiziji. Ako niste umjetnički tip, nego više sportski provjerite FootyTube koji je posvećen isključivo nogometu.

47. News scan
Krasno napravljena jednostranična stranica nudi današnje naslovnice najvažnijih novina – tu su New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, USA Today, The Guardian, Times…Projekt je to Newseuma, a sve se skrola u desno pa je tu i nekakav osjećaj čitanja papirnatog izdanja. Svaka se naslovnica može downloadirati i u PDF formatu, a obzirom na situaciju na američkoj novinskoj sceni gdje dnevna izdanja padaju kao pokošena, lijepo je vidjeti sve te novine dok još postoje.

46. Electric box
Joj što obožavam ovakve igre! Electric Box je online puzzle igra u kojoj morate, koristeći nekoliko gadgeta, povezati izvore energije i doći do toga da energija neometano teče. Od “gadgeta” nude se i solarna ploča, žarulja, vodena turbina, čajnik i slične stvari, a kako odmičete prema kraju gadgeti su zanimljiviji a nivoi sve teži i teži odnosno traže više razmišljanja. Nakon što igru završite možete složiti i vlastiti nivo. Za ubit dan na poslu kad vam se ne radi, dušu dalo.

45. PS22 Chorus
Ovo je poput kakve filmske priče, a vjerojatno će uslijediti ekranizacija jednog dana! Sigurni smo da ste vidjeli PS22 zbor jedne male osnovne škole iz New Yorka, a čije je interpretacije popularnih skladbi na You Tubeu pogledalo nekoliko milijuna ljudi. Sve je naravno završilo po novinama, televizijama a osim neviđene medijske pažnje, dobili su priliku zapjevati i s nekim popularnim glazbenicima. Sve je zakuhao njihov učitelj Mr. B, a mnogi od klinaca su se otkrili u pjevanju i njime ubili strahove koje su imali. A? Jel vam suza niz lice lagano curi…Svakako provjerite, krasna priča.

44. Badass of the week
Siteovi poput ovog služe za ležerno surfanje. Skuhajte si kavu, rezervirajte vrijeme (quality time) za upoznavanje šarolikog spektra likova kojima je zajedničko da su, kako se kaže – badass. Naravno, bez obzira na spol. Neka imena su vam vjerojatno dobro poznata, no avanture koje su prolazili možda i nisu. Oni za koje prvi put čujete nude nevjerojatne priče koje možemo samo iščitavati začuđeni i otvorenih usta! Neki su “pozitivci”, drugi “negativci”, a svi redom dovoljno zanimljivi…Filđan u ruke i pomalo…

43. Kind of bloop
Trend zezanja s 8-bitnim glazbenim izričajem, napisali bi uvaženi glazbeni kritičari, ne prestaje! Baš naprotiv. Posljednji u nizu takvih projekata je Kind of Bloop, a koji je 8-bitni tribute to Miles Davis Kind of Blue, nastao u sklopu Kickstarter projekta. Na siteu možete preslušati nekoliko skladbi a cijeli album koštat će vas tek 5 dolara.

42. IPDB
Baš kao što postoji Internet Movie Database, tako postoji i Internet Pinball Database! Kako se navodi, radi se o stranici na kojoj je zabilježen svaki komercijalno proizveden fliper. I ostatak sitea je konceptualno blizak IMDB-u, tu je rating, proizvođač, tema, popis autor, trivia informacije, gomila fotki flipera i još čudo toga, dizajn stranice je kao s početka devedesetih i interneta.

41. Inside TV
Iako je tv.com ultimativno i najbolje odredište za sve vezano uz televiziju ni AOL-ov Inside TV nije loš, jer je malo više mainstream. Mainstream, jer također igra na liste pa tako imaju odjel Top 20 gdje možete čitati o najvećim TV kontroverzama, najiritantnijim maskotama, najvećim zločestim dečkima televizije, najgorim tv emisijama u proteklih desetak godina, najboljim TV trenutcima 2009. Raznoliko zabavno štivo za štovatelje malog ekrana.

40. The Daily What
Složit ćemo se svi zajedno da ovaj site definitivno ne spada u red korisnih ili onih koji će vam pomoći u svakodnevnom internetskom životu. Pomoći će, ali da se nasmijete i zabavite surfajući njime! Donosi dnevno zanimljive video uratke i fotografije, pokoji link, a dio toga završi i na mainstrem WTF/LOL agregatorima. Na ovakim, polu underground mjestima, internetski memei kreću u život ne bi li u konačnici stigli do krajnjeg, običnog malog korisnika.

Najbolji siteovi 39-20

39. Geekosystem
Hura i za ovaj relativno nedavno pokrenuti geek magazin na kojem ćete čitati o top 30 najweb geekova, top 30 geek pisaca, o najvećim geek znanstvenicima i svim ostalim temama koje se mogu svrstati u geek sektor, iako tu danas spada svašta pa vjerujem da će i šira publika od one geekovske naći ovdje nešto za sebe. Među pokretačima su istaknuti američki novinari, koji drže i Mediaite, koji je opisan kao “Huffington Post susreće Gawker”.

38. CoverSpy
Evo je još jedna genijalna ideja. Ekipa ljubitelja knjiga pokrenula je site za špijuniranje čitatelja! Što rade? Obilaze parkove, podzemnu željeznicu, lokale i slične lokacije na kojima “snimaju” što ekipa čita u New Yorku i onda to prenose nama, vjernim čitateljima. Uz svaku knjigu dolazi, uz naslov i autoricu ili autora, i zanimljiv opis osobe koja je knjigu čitala. Ekipu knjiških špijuna možete pratiti i na Twitteru – www.twitter.com/CoverSpy.

37. Wired Reread
Memory lane mi je jedan od omiljenih pojmova, a tagline ovog sitea je A trip down 128 MB memory lane. Danac Theis Søndergaard odlučio je ponovo čitati Wired, ali brojeve iz devedesetih! Nađe tako neku temu o nekoj tehnologiji ili gadgetu koja je bila in u to vrijeme, nabaci skeniranu fotografiju uređaja ili stranica iz magazina i da neki svoj komentar. Većina tehnologija i gadgeta kojima se bavi nisu pronašli svoj put do korisnika niti su imali neki veći uspjeh, iako se u to vrijeme činilo kako se radi o sigurnom hitu.

36. Sleazy listening
Je me souviens sous la pluie
Le ciel couleur de la mer
Comment du temps le plus amer
Est née cette mélancolie ?
Blog koji predstavlja, kako mu i piše negdje, 60’s & 70’s soundtracks and beyond, a glazba je to u kojoj uživamo, znate da volim retro.

35. Go Retro
Nema su tu što puno objašnjavati – želite li biti retro idite na Go Retro! Riječ je o često ažuriranom blogu kojeg će voljeti svi oni kojima je retro sadržaj drag.

34. Hobolobo
Jednog dana stranac je došao u grad i otvorio trgovinu na tržnici…Tako počinje fenomenalno ilustrirana priča na Hobolobo stranici, jedna od dvije, koje se svako malo ažuriraju i nastavljaju. Već na prvu se vidi da je u site uloženo jako puno truda i ljubavi, pa je pomalo šteta što autor ne otkriva više o sebi osim da voli raditi stvari, koje onda i napravi. Ni na Twitteru, gdje djeluje i radi pod imenom MrHoatzin, ne otkriva puno više, al nije ni važno, priče su must see.

33. Epic 4 Chan
Nasilje nikad nije odgovor. Osim ako pitanje nije ‘Što nikad nije odgovor?’. Ali ako odgovorite nasilje, opet bi bili u krivu jer nasilje nikad nije odgovor, misao je popularnog dinosaurusa filozofa, jednog od mnogih s ovog bloga. A Tumblr je to blog koji ćete proći od početka do kraja, odnosno, od posljednje do prve stranice jer obiluje smiješnim fotografijama, meme slikama i sličnim sadržajem bez kojeg bi internet bio glup!

32. Dear photograph
Site na kojem ćete naći sve one fotografije na kojima su druge fotografije iste lokacije snimljene prije N godina. Tu fotografiju osoba koja ju je snimila drži u ruci kadrirano baš onako da paše u kadar veće fotografije. Ideja je čista genijalnost, onome tko je prvi smislio svaka čast! Same fotografije, pa da, i za očekivati je to, pomalo su sjetne i melankolične, onako, da vam bljesne suza u krajičku oka.

31. Vxh.tv
Jedan od originalnih Vimeo developera Casey Pugh i jedan od tvoraca genijalne stranice Know your meme, Jamie “Dubs” Wilkinson, napravili su Vhx.tv koji bi trebao revolucionarizirati način na koji gledamo i dijelimo video zapise. Izgleda impresivno i kvalitetno i dovoljno je cool da privuče ne mainstream publiku, da ne kažem hipstere, ali neku revoluciju još tu ne vidim. Ipak, koncept izgleda zanimljivo pa provjerite.

30. I Believe in Advertising
Volim reklame, pametne, kreativne, smiješne i atraktivne, pa samim tim, obožavam i specijalizirane siteove koji se reklamama bave. Posljednji takav koji sam otkrio je I Believe In Advertising. Složen jednostavno i pregledno nudi najnovije i najbolje iz Mad Men svijeta. Kako je običaj sa siteovima poput ovoga, jednom kad dođete, ostajete neko vrijeme i naravno, spremite adresu u odlagalište cool bookmarka.

29. Erotrash
Španjolski blog posvećen retro porno horor stripovima. Da, i sam se lagano digao obrve kad sam pročitao o čemu se radi! Na primjer, magazin Hembras Peligrosas izlazio je počekom osamdesetih, kao i sestrinski magazin Sukia, a na ovom blogu naći ćete kako naslovnice tako i najzanimljivije trenutke iz pojedinih epizoda. Kako se čini, odnosno kako je pisao Uranium Cafe, glavne junakinje stripa su četiri djevojke od kojih je jedna vampir, druga vukodlak…Dosta bizarno i zanimljivo!

28. Meme blogs
Koji su to blogovi postali viralni hitovi o kojima se priča, otkriva Meme blogs, site na kojem se nalazi lista tih blogova. Uz svaki blog ide i kratki opis, mogućnost ocjenjivanja, a same blogove možete pregledavati po najnovijima, najbolje ocijenjenjima odnosno abecedenim redom. Klik na blog, vodi vas na originalno odredište. Unhappy hipsters, Clients from Hell, People od traffic jam, Text fails, samo su neki od blogova koji će vas dočekati na ovoj adresi.

27. I love TV themes
I ja volim TV teme! A kako sam inače dosta velik fan svega s predznakom retro i ovo mi je jedno od dragih odredišta, još i više jer se radi o Tumbrl blogu. Kako je i jasno iz imena, riječ je o blogu koji se bavi TV temama, od kojih će mnoge analizirati i detaljnije objasniti. No pravo bogatstvo, ako mene pitate, leži u temama iz starih TV show programa.

26. Stari magazini
Flickr stranica na kojoj ćete provesti dulje vrijeme, bilo da ste ljubitelj retra ili, poput mene, pasionirani proučavatelj novinarstva nekad. Osim kompletnih primjeraka starih magazina, ovdje ćete naći, što mi je i najzanimljivije, naslovnice starih izdanja magazina s početka prošlog stoljeća, kao i onih iz pedesetih i šezdesetih godina. Odgovor na pitanje kako se nekad ilustriralo i kojim se naslovima privlačila publika saznat ćete na ovome Flickr profilu.

25. Moonage fashion
Još jedan internetski retro-izlet možete napraviti ako posjetite Moonage fashion Tumblr, na kojem je otkriveno i zašto je nastao. Nije tajna da mnogi modni dizajneri, pišu, inspiraciju crpe iz starih SF filmova i retro-dizajna pa je blog nastao kako bi se svi ti modni detalji iskopali i predstavili široj Tumblr javnosti! Retro je to u svom najboljem modnom izdanju koje je, sreća naša, vezano i uz znanstveno fantastični žanr koji štujemo.

24. Curbed
Ne znam kako naletim na ovakve siteove, vjerojatno na Tumblru pa ih zabilježim, jer volim, uz sve ostalo, razgledavati (makar virtualno) lijepo uređene kuće i stanove. A internetski su mi hobi svjetske nekretnine! Nisu baš, ali da jesu, Curbed bi mi bilo omiljeno odredište. Radi se o siteu koji se bavi nekretninama, i to onima u nekoliko američkih gradova, poput New Yorka. Zanima li vas kako se živi u gradovima koje Curbed prati, link je vaš.

23. Untitled magazine
Nije baš da se o ovom siteu može puno napisati, krase ga tek servisne informacije o novom broju Untitled magazina, koji je i jedini povod što im se site našao ovdje. Čudno je, priznat ćete, da u današnje vrijeme, kad je “tisak na samrti”, netko pokreće ovakav magazin.

22. Amsterdamize
Jedan od mojih omiljenih siteova je Cycle chic, odnosno Copenhagen Cycle Chic a nakon njega i svi slični siteovi koji se bave biciklima, prije svega u gradu. Takav je i Amsterdamize koji, doduše, ima puno širi spektar tema od Copenhagena pa će možda biti i zanimljiviji široj publici koja nije nabrijana na bicikliranje. Osim podosta teksta ima i zanimljivih videa za gledanje.

21. SomeeCards
Svi surferi koji su miša maltertirali devedesetih sjećaju se dobro servisa Blue Mountain koji je bio najpopularniji kada su e-čestitke u pitanju (a koji je za 780 milijuna dolara kupio 1999. tada popularni portal Excite i propao malo kasnije). Danas, takvih je odredišta stvarno puno i većina i nisu nešto. Tek povremeno naletimo na kakav zgodan koji bi i sami koristili, a među te se ubraja SomeeCards, o kojem se u posljednje vrijeme i najviše govori. Osim što su odlično ilustrirane i dizajnirane svaku od e-čestitiki krasi dobro osmišljena poruka, poput “When work feels owerhelming, remember that you’re going to die”, “Writing shorter messages would give you more free time” ili “I’m not perfect”. Izbor je doista velik i odlično kategoriziran, po svim temama kojih se možete sjetiti od traženja oprosta preko zahvale do čestitiki. I naravno, sve je besplatno. Navali narode.

20. Viral Video chart
Na svakom ćete koraku danas naletjeti na kakav video servis, od nezaobilaznog YouTubea do Google videa i svih ostalih. Na njima pak, pregršt video zapisa, od kojih najpopularnije okuplja ovaj site. Možete tako pogledati najpopularnije u posljednja 24 sata, 7 ili 30 dana, te najbolje u posljednjih godinu dana. Korisnici također imaju mogućnost surfanja po dosta velikom broju kategorija, a unutar svake, ponovo je moguće pregledavati po spomenutim parametrima (24 sata, 7 dana…). Jednom kad krenet teško je stati jer je dobar izbor, pa navalite!

Najbolji siteovi 19-1

najbolji siteovi 3 0
19. Single serving site
Kottke, jedan od najboljih svjetskih blogera napravio je single serving site listu. Radi se stranicama poput one na adresi www.isitchristmas.com a na kojoj jednostavno piše NO ili siteu www.amiawesome.com (Very). Generalno obilježje ove vrste stranica jest da ime domene otkriva o čemu je riječ a da se istovremeno na samoj stranici, jednoj jedinoj, nalazi odgovor na postavljeno pitanje kao u navedenim primjerima ili se dogodi neka slična glupost. Recimo site www.sometimesredsometimesblue.com je ponekad plave a ponekad crvene boje. I to je sve.

18. Nepotrebni navodnici
Osim nekoliko naših pravopisnih blogera, koji redovito donose smiješne izvještaje o gramatičko pravopisnim pogreškama u nas, takvih ima i u svijetu – neki su čak i usko specijalizirani. Blog Quotation marks tako donosi fotografije nepotrebnih navodnika, poput “God” Bless…America! “Healthy” gifts for one you love, We can help “You”, No parking space at “back”, “Your” car will be towed, Cyber security starts with “You” i sličnih. Fotografije s nepotrebnim navodnicima iz cijelog svijeta šalju i drugi korisnici pa možete i vi!

17. Lovely Listing
Svakakvih blogova ima i svakavih blogera, pa tako i čudnih interesa poput onog na ovom zabavnom blogu. Autorica se bavi isključivo nekretninama odnosno pripadajući fotografijama koje pojedine nekretnine prate. A koje ne samo da su mogle biti bolje nego su ponekad i totalno neprikladne, nemaštovite i naravno, ne pobuduđuju nikakvu želju da se određena nekretnina kupi. Autorica nije sam već joj u potrazi pomažu čitatelji iz cijelog svijeta.

16. Urbani šaljivdžija
Malo je onih koji na kakvom video portalu nisu pogledali fenomenalnu šalu/performans Frozen Grand Central ekipe iz ImprowEverywhere, a u kojem se stotinjak ljudi usred dana “smrzlo” na par minuta, ostavljajući u čuđenju prolaznike. Takve i sve slične šale moguće je gledati i o njima čitati na urbanprankster.com. Svakako posjetite jer ćete tamo naći i linkove na sve skupine šaljivdžija i inidividualce koje vole šalu jer hoće vidjeti ježa budalu…

15. Ikea Hacker
Iako je Ikein namještaj sam po sebi fino dizajniran i vrlo funkcionalan, uvijek se može dobiti više. Da je doista tako pokazuje i blog koji se bavi hakiranjem Ikeinog namještaja. Bilo da je riječ o stavljanju novih presvlaka na stolice i sličnim sitnim izmjenama ili pretvaranju stola u policu, na ovom blogu ćete saznati kako. A ako ste i sami vični hakiranju Ikee, slobodni se poslati na blog što ste i kako napravili.

14. RunPee
U filmu Knocked up ekipa pokreće site na kojem možete saznati u kojem filmu i kada se koja glumica pojavljuje gola i koji dio tijela pokazuje. RunPee nije takav, ali imamo osjećaj da je ekipa iza sitea slična ovoj iz filma. Site je to na kojem možete saznati kada je najbolje otići na wc ako ste u kinu i tijekom trajanja nekog filma. Ako idete na Anđele i demone, negdje oko 65 minute filma možete slobodno izaći, dok ćete na Noći u muzeju 2 to učiniti oko 45 minute. Korisnici sami mogu dodavati timeline za filmove.

13. Book of Odds
Ambiciozan projekt – takvim se čini Books of Odds, i to ne samo zbog dizajna već i zbog onoga što nudi. A korisnicima koji su zainteresirani za informacije o tome kolike su im šanse za nešto, da to i saznaju. Site od korisnika, naravno, traži i određene podatke na temelju kojih dolazi do brojki. Same šanse odnose se na svakodnevni život, a pretpostavljamo da će i kolektivna svijest iznjedriti neke globalne podatke o šansama u svijetu. Zabavno za proučavanje.

12. Seat61
Vlakoljupci, navalite – ovaj site posvećen je putovanjima vlakom i odlično je mjesto za informirati se o svjetskim rutama! Vodi lik, putnik namjernik koji putuje tako svijetom, vlakom…


11. Like Button
Mogućnost intergacije Facebook Like tipke, treba li uopće reći, odlična je ideja. Like se proširo svijetom i webom i povećao posjet siteovima; jedino su zabrinuti zaštitnici privatnosti. Site Like Button prikazati će što su vaši Facebook prijatelji lajkali na drugim popularnim stranicama – You Tubeu, CNN-u, Tech Crunchu, New York Timesu, Timeu, Engadgetu, Guardianu i drugima. Same lajkove moguće je pregledavati i po kategorijama.

10. Damn you autocorrect
iPhone ima i funkciju autocorrect iz koje proizlaze, čini se, mnogi zabavni sadržaji. Naročito i uglavnom kad se ljudi dopisuju tekstualnim porukama. Ako ste dobar poznavatelj engleskog jezika, mogao bi vas na kratko zabaviti site Damn you autocorrect koji skuplja sve te sitne zabavne greške i dijeli ih sa svijetom. Naravno, korisnici su pozvani da greške sami šalju i zabave narod. Ista ekipa koja radi ovaj site radi i Epic WTF’s na http://epicwtfs.com/.

9. Weetstraw
Site po kojem se može surfati danima a koji u svom about odjelu ništa ne otkriva odnosno vrlo malo toga. Većina toga što donosi, a to su većinom fotografije i slični slikovni materijali, ima retro prizvuk – Picture romances (’67), fotke iz Industrial Design magazina (’77), scene iz knjige The Pictorial Guide to The Martial Arts (’75) ili one Perfect game (’78) samo je manji dio sadržaja u kojem ćete uživati.

8. Why I Was Banned
Ekipa koja ima Xbox, a kojoj zavidim (svaka kuća bi trebala imati sve tri konzole!), sigurno dobro poznaje adresu xbox.com i njegov sektor Account Suspensions and Bans forum, a na kojem je glavna tema ban s Xbox Livea. Autori sitea kažu da je forum svakodnevni izvor komedije pa su odlučili napraviti site posvećen isključivo ovoj temi. Na stranici ćete saznati zašto je netko isključen i vidjeti kako ekipa moderatora, odnosno onih koji beniraju, zna biti okrutna.

7. The Blizzard
Kažu autori, The Blizzard je nastao u pubu iliti birtiji po naški. Urednik, gospodin Wilson, kaže, da ne duljim, kako su mu dopizdili mainstream mediji i da ima osjećaj kako se novinarstvo srozalo te kako nedostaje, odlična engleska riječ za to, in-depth analitičkih tekstova. Tako je eto, nastao magazin The Blizzard.

6. Shit photo journalists like
Obzirom da sam oduvijek htio biti foto reporter i divio se junacima iz filmova poput Salvadora ili Polja smrti, evo ga jedan Tumblr blog na kojem ćete saznati što sve foto reporteri vole. Za razliku od većine Tumblr blogova na kojem dominiraju fotografije, ovdje, iako se radi o foto reporterima, dominantan je tekst! Za sve vas koji se želite baviti ovim poslom, svakako posjetite, nađe se i tu dobrih pitanja i istih takvih odgovora.
5. Google art project
Baš ste se nešto istrošili posljednji mjesec, pa ste morali odgoditi posjet u nekoliko muzeja smještenih u Washingtonu, New Yorku, Berlinu, Pragu, Madridu, Londonu i Amsterdamu. Novce ćete uštedjeti zahvaljujući Googleu i njihovom projektu Google Art Project koji vam omogućuje da virtualnim putem zavirite u kolekcije nekih muzeja smještenih u spomenutim gradovima. Kao i uvijek s projektima iz Googlea, i ovaj je hvale vrijedan i naravno, preporučuje mu se posjet.

4. LifeRemix
Život je čudan i težak…Bio, dok se nije pojavio Internet! Ovaj omanji agregator okuplja blogove/siteove koji se bave naukom hakiranja života, odnosno nude pregršt savjeta kako unaprijediti život, ubrzati obavljanje zadataka, uštedjeti vrijeme, sačuvati zdravlje. Gadget od 25 $ koji štiti cijelu obitelj, 8 alata koji će “sačuvati” briljantne ideje i nešto samo za novinare – 14 savjeta kako NE promašiti deadline! Faktor korisnosti je neprocjenjiv, svakako posjetite.

3. Lovely bicycle
Klasičan, školski dobro odrađen blog na koji bi se svi koji žele imati blog trebali ugledati. No, izgled i struktura tu naravno nisu najvažniji, najvažniji je sadržaj po kojem možete surfati danima, a koji je, priznajem, poprilično biciklistički konkrentan. Prije svega jer osim obrazovne ima i savjetodavnu ulogu pa tako ovdje možete dobiti čitavo čudo informacija o biciklima, vožnjama, proizvođačima, a možda najvažnije, tu su negdje i recenzije bicikala, i meni posebno drag tekst u kojem objašnjava zašto kupiti vintage bicikl.

2. Sofisticirani lažometar
Želite li se uvjeriti da vaš omiljeni političar, glumac ili bilo koja druga javna osoba govori istinu, podvrgnite ga testiranju. Kako kažu za sebe, Realscoop.com je stranica na kojoj se uz pomoć napredne tehnologije analize glasa mjeri količina laži, odnosno istine u nečijem javnom nastupu. Dok gledate video i primijetite da zelena trakica postaje lagano, pa potom i žarko crvena boja, budite uvjereni da sve što čujete nije istina. Trenutak istine na nešto drugačiji način.

1. Što ako?
Što ako dođe do trećeg svjetskog rata? Što ako Google propadne? Što ako postanem bogat? Što ako ne znam što pitati? Nema veze, na sajtu WhatifSearch.com imaju odgovor čak i na to pitanje. Ako ne znate što bi pitali, možda znate nekome odgovoriti na njegovo “Što ako” pitanje i time dopridonosite stvaranju velike baze uvijek zanimljivih Što ako pitanja. A što ako je to gubljenje vremena? Saznajte sami.


Propustili ste