Strah od e-čitanja

21. stoljeće stvari je oko nas učinilo manjima i dostupnijima, a to se pogotovo odnosi na knjige. Elektroničkih čitača danas nam stoga ne manjka, no mogu li oni nadomjestiti ili u potpunosti zamijeniti prave knjige? Iskušali smo njih tri – iPad, BeBook i Kindle – naveli im prednosti i nedostatke, a onda zaključili

Često sam s prijateljima raspravljala o elektroničkim knjigama i njihovom „suparništvu“ s običnim papirnatim izdanjima i – tvrdoglava kakva jesam – nijedan argument nije mi bio dovoljno dobar da me uvjeri u prednost elektronike nad papirom. Moji su protuargumenti, doduše, redom bili teorijske prirode, budući da svih ovih godina nisam primila nijedan e-čitač u ruke. Slobodno bi se moglo reći da sam dijelom govorila napamet, poznajući samo jednu stranu priče, ali tako je sa svim radikalima – sigurni su u nepogrešivost svojih uvjerenja i odbijaju bilo kakvo racionaliziranje i razumna objašnjenja. Vjerujem da je to nešto blisko ljubavi i vjeri.

No nikad ne škodi iskušavati vlastite granice i propitivati vlastita uvjerenja, pa sam tako odlučila isprobati – ne jedan, nego čak tri čitača elektroničkih knjiga. Rezultat tog pokusa ovaj je tekst, koji preporučujem čitati više kao dnevnik novog i znatiželjnog korisnika nego recenziju kvalificiranog stručnjaka na polju e-knjiga. I prije svega kao osvrt tvrdoglavog i tradicionalnog knjigoljupca kojem su papirnate knjige – svetinja.

Kindle 3

Primivši konačno Kindle u ruke, nisam naglo postala preobraćenica. Moje romantičarske ideje o čitanju i knjigama teško da će se ikada promijeniti. Još uvijek vjerujem da je knjiga mnogo više od naslova i teksta, jer zašto bi se inače toliko vremena i pažnje posvećivalo njezinom uređenju, izgledu i formi? Pa ipak, premda me nitko ne može uvjeriti da su papirnate i elektroničke knjige jedno te isto (u smislu posjedovanja i njihovog fizičkog postojanja), mogu priznati da je Kindle jedna jako zgodna naprava koja knjigoljupcima može biti od velike koristi. Eto, izrekla sam to. Kindle je zgodan. Malen je, tanak i lagan i lako se njime rukuje – i da mi ga netko pokloni, ne bih ga bacila.

Ali isto tako ne bih automatski cjelokupnu svoju biblioteku zamijenila e-bibliotekom, niti bih prestala kupovati obične knjige. I služila bih se Kindleom samo u situacijama kad bi mi to predstavljalo očitu prednost pred papirnatom knjigom. Recimo, na putovanjima, kad su kovčezi već ionako prenakrcani odjećom i kozmetičkim potrepštinama. Ili na svakodnevnom putovanju gradskim prijevozom na posao i s posla – navikla sam čitati više knjiga odjednom i zna se dogoditi da knjiga koju sam ponijela sa sobom ne odgovara mom trenutnom raspoloženju, što bi Kindle s brojnim naslovima za biranje na licu mjesta elegantno mogao riješiti.

Budući da nikada nisam imala problema izdvojiti nijednu količinu novca za knjigu koju želim, niska cijena elektroničkih izdanja ne igra mi nikakvu ulogu, premda shvaćam da je mnogima to ključan argument u korist e-knjiga. Isto je tako važno napomenuti da Kindleova baterija traje i dvadesetak dana bez punjenja, te da Kindle koristi tehnologiju e-tinte, koja u novoj generaciji uređaja omogućava čak 16 nijansi sive boje i odličan kontrast. Ali nema pozadinskog osvjetljenja, pa vam je za čitanje potrebno vanjsko svjetlo, baš kao i za čitanje obične knjige. Postoji mogućnost biranja fonta i razmaka među redovima, podcrtavanja dijelova teksta i bookmarkiranja, kao i vodoravne ili okomite opcije čitanja – međutim, nije mi bilo do silnog tipkanja kako bi se te opcije namjestile (kod dulje uporabe vjerojatno bih naučila kratice za sve njih), pa sam Kindle najviše koristila u njegovom defaultnom izdanju.

Zaključak: Ako bih ga dobila, koristila bih Kindle, ali samo u situacijama kad se baratanje papirnatim knjigama pokaže nezgrapnim, primjerice na putovanjima. Inače osobno ne vidim previše razloga zašto bih obične knjige zamijenila Kindleom, premda priznajem da onima koji vole čitati e-knjige može biti od velike koristi, a i izgleda fenomenalno, umotan u šarenu zaštitnu foliju.

Tehnikalije:

Cijena: 139 dolara
Zaslon: 6″ e-papir
Rezolucija: 600 x 800 piksela
Dimenzije: 190 mm x 123 mm x 8,5 mm
Masa: 241 gram
Trajanje baterije: 3-4 tjedna
Kapacitet: 3 GB
Podržani formati: Kindle (AZW), TXT, PDF, Audible (Audible Enhanced (AA, AAX)), MP3, MOBI, PRC; HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP kroz konverziju
Web: amzn.to/planb-kindle

iPad

Iskustvo čitanja knjiga na iPadu uvelike se razlikuje od čitanja na Kindleu. Prva i osnovna razlika, za nekoga poput mene, jest u tome što Kindle služi isključivo za čitanje knjiga, dok je iPadu to samo jedna od mnogih značajki. Da, volim knjige, ali imam i drugih interesa, a kad ti je sve podastrto doslovno nadohvat ruke, teško je tome odoljeti. Računalne igre, Twitter i Facebook te brojni časopisi u svojim privlačnim i uzbudljivim iPad-izdanjima – samo su neke stvari kojima sam se željela pozabaviti prije nego što se bacim na čitanje. I jedan od zaključaka koje sam izvukla iz tog iskustva jest da se igra Angry Birds može igrati nevjerojatno dugo – u pitanju su sati! – a da ti ni mrvicu ne dosadi.

Glavni argument koji se poteže u korist Kindlea, kad ga se uspoređuje s iPadom za potrebe čitanja, jest taj da iPad ima reflektirajući zaslon – koji navodno napreže oči i nije pogodan za čitanje na suncu. Vremenski uvjeti za trajanja mog istraživanja nisu mi, nažalost, omogućili da ispitam iPad po jarkome suncu (a taj potencijalni problem može riješiti „screen protector“), no što se ostalog tiče, nisam imala problema sa čitanjem ni naprezanjem očiju. To bi se možda moglo objasniti i činjenicom da većinu dana ionako provodim za računalom, pa su mi se oči već navikle na buljenje u zaslon, međutim to je u mojem svijetu ključni argument protiv iPada – kad već cijeli dan provodim pred zaslonom računala, zadnje što mi treba jest opuštati se na isti način.

e-reading-2

No sámo čitanje na iPadu zapravo je sasvim zadovoljavajuće iskustvo. Knjige mogu biti „otvorene“ na jednoj ili dvije stranice, ovisno okrene li se iPad okomito ili vodoravno, moguće je birati jačinu osvjetljenja, pa čak i vrstu „papira“ na kojem je sadržaj reproduciran. Ujedno je odabir vrste i veličine fonta brz i mnogo jednostavniji nego kod Kindlea, isto kao i funkcije bookmarkiranja, obilježavanja i pretrage teksta. S druge strane, sam uređaj je masivniji i pogodniji je za čitanje kada je oslonjen na neku površinu nego da ga se samo drži u rukama. Sa čitanjem u mraku, uz samo pozadinsko osvjetljenje iPada, opet nisam imala nikakvih problema, premda čitanje u krevetu nije bilo pretjerano udobno – zbog mase uređaja. Naravno, ni kod jednog od ovih uređaja ne dolazi u obzir čitanje u kadi, a da se odlazak na plažu sa skupim iPadom pod miškom niti ne spominje.

Zaključak: iPad bih kupila zbog svega ostalog što nudi (posebno zbog čitanja raznih časopisa), ali ne primarno radi čitanja knjiga, premda bih tu funkciju koristila u slučaju kad bi mi bolje odgovarala od čitanja na papiru.

Tehnikalije:

Cijena: između 3.900 i 6.400 kuna, ovisno o modelu i tipu veze
Zaslon: 9,7″ s LED pozadinskim osvjetljenjem
Rezolucija: 1.024 x 768 piksela
Dimenzije: 242,8 mm x 189,7 mm x 13,4 mm
Masa: 0,68 kg (Wi-Fi model) / 0,73 kg (Wi-Fi + 3G model)
Trajanje baterije: 9-10 sati
Kapacitet: 16, 32 ili 64 GB
Podržani formati: ePub i PDF
Web: www.apple.com/ipad

BeBook One

Jedan od argumenata ljudi koji zagovaraju e-knjige jest i taj da obične knjige zauzimaju mnogo mjesta, što je definitivno činjenica. Kao netko tko knjige drži na svakoj dostupnoj površini u stanu, slažem se da skupljanje knjiga može postati zagušujuće i da je kad-tad potrebno suočavanje s rješavanjem dijela zbirke. E-knjigoljupci zagovaraju sljedeću taktiku: opsesivno kupovanje e-knjiga i skupljanje samo onih papirnatih izdanja koje vam nešto znače i koje želite pokazivati drugima. Budući da nemam običaj kupovati knjige koje me ne zanimaju i koje ne želim čitati ili pokazivati na polici, opet ne vidim razloga zašto bih se prebacivala na čitač, pogotovo kad mi osobno hrpice knjiga oko glave nimalo ne smetaju.

No kad bi mi se ta tvrdoglava glava ipak predomislila i kad bih se ipak odlučila za kupovinu e-čitača, a ne bih se željela „isprsiti“ za Kindle, BeBook One bila bi solidna opcija, koja nudi više-manje sve što je potrebno za čitanje knjiga. BeBook One je, doduše, teži od Kindlea, a premda omogućuje instalaciju bilo kojeg fonta, što je poprilično zgodna funkcija, fontovi se mogu mijenjati samo na razini cijelog čitača, no ne i posebno za tekstove. Jednako kao kod Kindlea, zaslon koristi tehnologiju e-tinte i ima zadovoljavajući kontrast, no stranice se „listaju“ uočljivo sporije. BeBook podržava čak dvadesetak formata, od kojih PDF, ePub i RTF imaju najkvalitetniji prikaz. Ažuriranja se mogu besplatno downloadati, a u ponudi su i razni simpatični dodaci za uređaj, poput šarenih zaštitnih korica ili memorijskih kartica.

Baterija je dugotrajna, moguće je bookmarkiranje stranica, zumiranje, kao i preskakanje na određene stranice i poglavlja, a svidjela mi se i opcija pregleda posljednjih otvorenih knjiga. Zapravo mu nisam uspjela naći neku konkretnu manu (osim veće mase uređaja i sporijeg listanja stranica) zbog koje bih radije preporučila Kindle umjesto BeBooka, osim ako vam zastarjeli izgled nije veliki faktor. No zato postoji osuvremenjena (ali i skuplja) verzija, BeBook Neo, koja ujedno ima Wi-Fi konekciju i touch screen.

Zaključak: Kao i kod Kindlea, koristila bih BeBook u situacijama kada je čitanje na čitaču pogodnije nego listanje papira, no dok takve situacije ne postanu svakodnevna potreba, ne vjerujem da ću se prebacivati na e-knjige. BeBook je simpatičan i solidan čitač i vrijedi ga isprobati ako se namjeravate upustiti u pustolovinu e-čitanja.

Tehnikalije:

Cijena: 130 dolara
Zaslon: 6″ e-papir
Rezolucija: 600 x 800 piksela
Dimenzije: 184 mm x 120 mm x 10 mm
Masa: 220 grama
Trajanje baterije: 2-3 tjedna
Kapacitet: 512 MB
Podržani formati: PDF, MOBI, PRC, ePub, LIT, TXT, FB2, DOC, HTML, RTF, DJVU, WOL, PPT, MBP, CHM, BMP, JPG, PNG, GIF, TIF, RAR, ZIP, MP3.

 

Ovaj je tekst prvi puta objavljen u tiskanom izdanju planb magazina 2011. godine.


Propustili ste