Michael Swanwick: The Dragons of Babel

Spada li ovaj roman u hard fantasy, urbani fantasy ili new weird (i gdje su uopće granice između ovih podžanrova) – na teoretičarima je da odluče.

The Dragons of Babel u svakom slučaju nije fantasy na kakav ste navikli. Smješten je u svijet kojim podjednako vladaju magija i tehnologija i gdje su zmajevi iz naslova samo jednim dijelom mitska bića, a drugim dijelom strojevi kojima upravlja umjetna inteligencija.

Ranjeni babilonski ratni zmaj sruši se u idilična polja postindustrijske Vilinzemlje. Dovuče se do najbližeg sela, proglasi se kraljem i lokalnog mladića Willa Le Feya postavi za svog zamjenika. S tom ulogom Will stekne određenu moć, ali i prezir ostalih stanovnika sela. Nađe se u nezavidnoj situaciji kada njegov najbolji prijatelj odluči povesti ustanak protiv zmaja, a kad se rat proširi na ostatak zemlje, Will postane prognanik i odluči otići do Babilona, središta carstva.

Michael Swanwick jedan je od najpoznatijih SF autora na svijetu i veliki inovator u žanru. Uspješno se poigrava klasičnim SF temama poput prvog susreta ljudi i izvanzemaljaca, stvaranjem novih svjetova i vremenskim paradoksima i rado miješa žanrove. Višestruki je dobitnik najprestižnijih SF nagrada, a povodom njegova gostovanja u Zagrebu 2006. godine Zagrebačka naklada izdala je knjigu Pet raketa, koja se sastoji od pet priča nagrađenih Hugom, koje je isključivo za hrvatsko tržište odabrao sâm autor.


Propustili ste