Božić bez stresa
- 19. prosinca 2013.
- #blagdani — #Božić — #Jurica Grosinger — #jurica savjetuje — #stres
Čini nam se kao da je ova godina proletjela u hipu, a vama? Čovjek ne stigne ni trepnuti, a blagdani već spremno kucaju na vrata. Ako ste se ovih dana nasmijali sami sebi u zrcalnom odrazu dok ste stajali u nepreglednom redu blagajne, onda zasigurno znate da su predblagdanske gužve u trgovinama ponekad neizbježne te da ih ni sveopća kriza ne može spriječiti. Jurica savjetuje kako si olakšati i uljepšati blagdane
Piše
Jurica Grosinger
Koliko god ponekad planirali, hrpa obveza te održavanje reputacije vrhunskog domaćina ili domaćice može u tren oka postati vrlo zahtjevan posao. Pitanje tjedna glasi: kako provesti Božić bez uobičajenog blagdanskog stresa? Danas vam neću govoriti kako i gdje kupovati last minute poklone jer se ufam da ste ih već kupili.
Ako ste zaboravili kupiti omote za poklon ili dva, a nemate vremena gužvati se s drugima u potrazi za idealnim ukrasnim papirom ili voluminoznom mašnom, preporučujem posjet centru za radionice, kuću i vrt – sada u njima ima manje ljudi, a u svakome možete po vrlo pristupačnim cijenama kupiti razne vrste konopca, traka, papira, samoljepljivih traka i sl. Da, to sve većinom služi za radove u vrtu, kući ili stanu, ali može poslužiti kao spas u posljednji čas za omatanje poklona na vrlo jedinstven i originalan način koji bi se itekako mogao svidjeti muškim članovima obitelji. Ako vam to zvuči suviše apstraktno ili bez kičaste dimenzije, prisjetimo se skromnosti onoga čiji se rođendan ovih dana slavi.
Želite li isprobati drukčiji stil umatanja poklona, istražite japansku umjetnost zamatanja poklona furoshiki, u kojoj se pokloni umjesto u papir zamataju u tkaninu.
Puno ljudi drami oko postavljanja stola. Čak toliko da to ponekad može podsjećati na domove britanskih lordova u kojima se pri postavljanju posuđa i pribora za jelo specijalnim ravnalom mjerilo koliko je svaki predmet udaljen od drugoga i od kraja stola. Krasno je vidjeti divno postavljen i ukrašen stol, ali isto tako nitko neće primijetiti ako ste ispeglali samo rubove i viseće strane stolnjaka – posuđe i postavljeni pladnjevi sakrit će i malčice poravnati gornji dio, a tijekom jela stolnjak će se ionako izgužvati. Ustvari, jedina osoba koja bi greškicu mogla primijetiti je, kako to često biva, zla svekrva koja će ionako uvijek i za sve naći prigovora. Za kraj ovog savjeta predlažem da stol postavljate večer prije ili ujutro s djecom, koja će se osjetiti važna te istovremeno učiti kako stol treba izgledati.
Planirate li servirati salatu, u samoposluzi dograbite već očišćeno i narezano povrće. Razne vrste zelene salate (puterica, kristalka, endivija), crveni radič, matovilac, mrkva, bijeli ili crveni kupus… Možda su mrvicu skuplji od običnih, ali vam štede daleko više vremena i vrijede svake potrošene lipe.
Nije sramota kupiti gotove kolačiće. Dapače, osobno sam više puta pohvalio domaćice zbog izvrsno odabranih gotovih kolačića koje su kupile u provjerenim slastičarnicama ili kod vrsnih slastičara. Mogu biti vrlo ukusni poput domaćih, a to što su nešto skuplji gledajte kroz prizmu borbe s kilogramima nakon praznika – manje ćete pojesti, pa ćete biti i izgledati zdraviji. Ovdje bih se nadovezao i na upotrebu gotovih kora za torte, pite ili savijače. Nemate li iskustva s izradom tijesta, posegnite za gotovim, a probno kuhanje ostavite za ugodne vikende kada ćete imati više slobode u rukama. Gotovo tijesto može stajati u hladnjaku ili zamrzivaču, kao i krumpir koji se prije pripremanja ne mora odmrzavati, čime ćete također uštedjeti na vremenu.
Pobjegnite na koji trenutak do smočnice i ulijte si koju kap rakijice, likera ili ruma za kuhanje u šalicu čaja. Ma možete ih i čiste strusiti. Ovo je vrijeme veselja, a jedno malecko vam leži u ruci i jedva čeka da ga popijete.
Većina jela koja se jedu žlicom, odnosno gulaši, dinstana mesa te divljač, mogu biti još ukusnija ako nakon kuhanja odstoje dan-dva, pa ih slobodno pripremite koji dan ranije te prije obroka jednostavno podgrijte i servirajte uz njoke, tjesteninu ili mlince. Gosti će uživati u još boljem okusu, a i vama će biti jednostavnije. Ta jela možete i zamrznuti, što posebice vrijedi za juhe koje mogu unaprijed pripremljene tjednima stajati u zamrzivaču. Juhe podižu kvalitetu svakog obroka, griju tijelo i pune želudac (zbog čega ćemo također unijeti manje kalorija). Ipak, molim vas, ne servirajte gostima dosadne bistre juhe koje su super za prehlade. Pripremite primjerice sve popularniju juhu boršč koja se također može zamrznuti, a time neće izgubiti okus. Kao i za tijesta, držite se jednostavnih jelovnika – eksperimentirajte kasnije.
Predivno je koliko hrane možemo pripremiti unaprijed te zamrznuti: nadjevi za pečenja, povrtni složenci, pa čak i kolačići koji mogu u zamrzivaču stajati do mjesec dana. Pečene i ohlađene kolačiće poslažite jedan do drugoga na papir za pečenje i zamrznite. Kada se stisnu, možete ih složiti jedan preko drugoga u posude ili vrećice – nije loše između slojeva staviti komad papira ako su keksići već ukrašeni. Izvadite ih iz zamrzivača sat do dva prije posluživanja da se otope i zagriju, a ako nisu ukrašeni, to učinite kada se odlede.
Što se mesa, tj. purice tiče, računajte na 10 do 12 sati odleđivanja po kilogramu. Mrkvu, krumpire i korjenasto povrće pripremite noć prije serviranja, samo ih namočite, odnosno ostavite da stoje u hladnoj vodi koja će im sačuvati okus i boju.
Svake se godine nakon blagdana bacaju neopisive količine hrane, a toliko je gladi u svijetu. Sav višak zamrznite i upotrijebite u sljedećim tjednima.