Kako se zauvijek riješiti viška kilograma

Koliko ste puta u životu bili na dijeti? Jeste li uspjeli zadržati rezultate ili ste jedna od žrtava ''jo-jo'' efekta? Želite li napokon smanjiti kilograme, dostići sveti gral idealne težine te živjeti u nirvani zdravoga duha i tijela? Jurica savjetuje kako se malim promjenama navika zauvijek riješiti masnih naslaga i pritom se osjećati super!

Možete do mile volje odlaziti na razne tretmane klasične ili alternativne medicine, kupovati knjige s tajnama dijeta filmskih zvijezda, plaćati godišnje članarine za teretane i kupovati najnoviju high tech opremu ili aplikacije – sve što će vas motivirati za zdraviji život i pomoći vam u dostizanju željene figure. A i ne morate. Sve navedeno itekako vam može pomoći, ali ako ne promijenite nekoliko osnovnih navika, odnosno ne popravite temelje života, rezultati neće biti toliko dramatični i u krajnjoj liniji super, što će istopiti vašu volju – za razliku od kilograma. E to je tek horor scenarij koji smo, kao i ”jo-jo” efekt iz uvoda, svi barem jednom u životu doživjeli, htjeli mi to priznati ili ne. Puj, puj, ne ponovilo se!

Iznimno je teško gubiti kilograme. Tko god vam kaže suprotno, laže i prodaje maglu. Oni koji se kunu da mnogo jedu, ali eto imaju brz metabolizam, možda imaju poremećaj u prehrani, ozbiljnih zdravstvenih problema ili pak lažu, odnosno najedu se već i od trećine nutritivno preporučene porcije, a zapravo su turbo živčenjaci koji čak i na podsvjesnoj razini toliko žderu sami sebe da im tijelo ni ne može kvalitetno obraditi nutrijente koje unose prehranom. Dakle, premda se (pre)često bavimo problematikom viška, ne smijemo zaboraviti ni one koji su u stalnome deficitu. Zdrave navike vode do balansa organizma. I točka.

Na samome početku može vam se učiniti kao da gurate Sizifov kamen, no to doista ne mora biti tako. Nemojte preuveličavati vlastitu muku, ta niste razmažena glazbena diva. Barem se nadam da niste. Skuhajte cvjetaču. Pola glavice u nesoljenoj vodi, pola u posoljenoj. Ne morate kuhati na pari, možete, ali nije nužno. Nakon kuhanja nesoljenu polovicu začinite jednom žličicom maslinovog ulja u koje ste pomiješali malo češnjaka, peršina, soli i papra. Drugu malo propirjajte na maslacu uz krušne mrvice, češnjak i još malo soli. Koja će vam biti ukusnija? Većini će vjerojatno biti ukusnija potonja varijanta. Zašto? Zbog naučene navike kakvu su nam servirali kao klincima. Koja je nutritivno gledano zdravija, ali i ukusnija? Prva varijanta. Ima manje ulja, manje natrija (soli), škroba i nije prekuhana čime se vitamini još više uništavaju. Isto vrijedi i za omlet. Onaj sa sirom, slaninom i maslacem na prvu će biti ukusniji (jer smo na njega navikli) od onoga sa samo jednim žumanjkom (ili bez njih) s kojom kapi masnoće, mrvicom soli, narezane paprike ili mladoga luka.

Nemojte odjednom izbacivati namirnice. Krenite umjereno kako vas novi režim prehrane ne bi mentalno dotukao i ne očekujte instant uspjeh kratkoga vijeka. Vodimo se analogijom iz građevinarstva. Kvalitetna kuća koja će trajati stoljećima ne gradi se u tjedan dana.

Ne jedite ispred televizora ili računala. Usredotočite se na svaki predivni zalogaj i uživajte u obroku, tim malim pauzama tijekom dana. Imate li želju za hranom tijekom gledanja serije, pojedite jabuku, dvije-tri suhe šljive, odnosno koji badem ili lješnjak (5-8 komada). Jedite iz manjih tanjura i poslažite sve kao što biste poslagali na velikome – vizualno će izgledati identično, a jest ćete manje. Možda jedete brzo poput neke zvijeri koja se boji da ne ostane bez ulova. Spustite vilicu svakih nekoliko zalogaja i popijte gutljaj vode ili čaja. Bit ćete sitiji, manje ćete podrigivati na kraju obroka, a i probava će biti bolja.

Radite li na višim katovima, od drugoga naviše, penjite se stepenicama, a spuštajte dizalom, što je zdravije za koljena. Osim ako niste u kolicima ili vam liječnik specifično to brani, izgovori me ne zanimaju. Nisam rekao da trčite po stubištu.

Parkirajte automobil nekoliko blokova dalje od posla ili doma. Idete li do šoping-centra, učinite isto. Kretat ćete se više i tako sagorijevati energiju, odnosno kalorije, te biti zdraviji. Eto besplatne aktivnosti. J

Nedavno mi je, za onih velikih žega, jedan prijatelj rekao kako mu je bilo toliko vruće da je taj dan popio sigurno četiri i pol litre vode. Kada je prilikom prvog sljedećeg toplinskog vala zapisivao koliko je tekućine dnevno unio u sebe, ispalo je da je popio jedva litru i pol vode. Tek je tada shvatio koliko malo vode pije inače ili kada je hladnije. Ovo mi već iz svake pore izlazi – pijte više vode! Koža, kosti, zglobovi, mišići, bubrezi, probava, pamćenje i zdravlje općenito poboljšat će vam se već samo od toga. Bit ćete sitiji, a mogli biste izgubiti čak dvije do tri kile više od drugih. Svi koji teže od 45 do 63 kg trebali bi dnevno popiti od 1,1 do 1,5 L vode, od 68 do 80 kg između 1,7 i 2,1 L vode, a oni od 86 do 108 kg oko 2,2 do 2,8 L vode. Pritom mislim na osnovne tjelesne potrebe za vodom, a bavite li se sportom ili se mnogo znojite, onda biste trebali piti i više.

Izbjegavajte kupovanje proizvoda koji se nalaze uz ili blizu blagajne u supermarketu, kao i prolaze po sredini. Tamo se nalazi sva paleta nezdravih proizvoda – grickalica i slatkiša. Nikada ne odlazite u kupovinu gladni. Pojedite malo oraha ili bananu, malo jogurta, pa onda kupujte. Uvijek kod kuće imajte nekoliko osnovnih voćki i orašastih plodova za prvu pomoć.


Propustili ste