Zašto je važna naslovna fotografija na Facebooku

Kad je Facebook uveo vremensku crtu (timeline), jedna od novosti drastičnog redizajna bila je i naslovna fotografija korisničkog profila, koja je nešto kasnije postala standard i za poslovne stranice na vodećoj društvenoj mreži. Ukratko, naslovna fotografija predstavlja široki vizual u zaglavlju profila ili stranice, koji korisnici mogu odabrati po želji i samim time predstaviti se na Facebooku na vizualno zanimljiv i privlačan način. Neki će reći: ''Pa što? Slika k'o slika.'' Međutim, odabiru naslovne fotografije treba pristupiti promišljeno, pogotovo u slučaju korporativnih stranica

Donedavno je Facebook za stranice primjenjivao stroža pravila u vezi naslovne fotografije, pa se tako na njoj nisu smjeli navoditi podaci poput cijene proizvoda, informacija o kontaktima ili bilo kakav tekst koji poziva korisnike na neko djelovanje, odnosno akciju. Međutim, Zuckerbergova kompanija na kraju je olabavila pravila pa se ona sada svode samo na ove točke:

Naslovna fotografija ne smije biti varljiva, obmanjujuća ili kršiti nečija autorska prava

– Ne smijete poticati korisnike da postavljaju vašu naslovnu fotografiju na svoj osobni profil

– Naslovna fotografija ne smije sadržavati više od 20 posto teksta.

Drugim riječima, u vizual se sada mogu slobodno uključiti sve one informacije koje prethodno nisu bile dopuštene, ali tekstualni sadržaj ne smije prekrivati više od 20 posto slike. Kako biste bili sigurni da vaša naslovna fotografija ne sadrži više od zadanoga postotka teksta, svakako isprobajte Facebookov jednostavan testni alat ”grid tool”.

I dok će većina privatnih korisnika svoju naslovnicu ukrasiti nekom fotografijom s putovanja ili svakodnevnog života, poslovne stranice će u pravilu ipak koristiti složeniju, ”fotošopiranu” sliku, koja obično sadrži vizualne elemente brenda. Pritom je vrlo poželjno da mala profilna slika i naslovna fotografija čine jednu skladnu vizualnu cjelinu.

Prilikom kreiranja naslovne fotografije valja imati na umu i da njezina veličina treba biti 851×315 piksela. Naravno, u slučaju većih dimenzija slika se može repozicionirati, ali onda je pitanje hoće li se na njoj vidjeti sve što želite da se vidi. Ako je pak vizual manji, Facebook će ga automatski raširiti i prilagoditi zadanim dimenzijama, ali to vam sigurno nije cilj ako želite kvalitetnu vizualnu prezentaciju. Ako je veličina slike manja od 399×150 piksela, bit će vam onemogućen njezin upload. Facebook inače preporučuje korištenje PNG datoteke za kvalitetniji rezultat, pogotovo ako slika sadrži logo i tekstualni sadržaj.

Kada jednom odaberete savršenu naslovnu fotografiju, to ne znači da je posao gotov. Naprotiv, nemojte predugo držati istu sliku, nego je s vremena na vrijeme promijenite kako biste osvježili stranicu i zadržali interes fanova. Ako vaša tvrtka ili organizacija organizira neki događaj ili predstavlja nešto novo, svakako tim povodom kreirajte poseban vizual za naslovnicu.

I na kraju dolazimo do onoga zbog čega je naslovna fotografija možda najvažnija kada govorimo o poslovnim stranicama na Facebooku. Kada korisnik u svom news feedu ugleda sponzoriranu preporuku za vašu stranicu, uz obavijest da se ona sviđa nekome od njegovih prijatelja stajat će i umanjeni prikaz naslovne fotografije. Vrlo je moguće da će upravo dobar izgled vizuala privući pozornost korisnika, čime se povećavaju šanse da klikne na famozni lajk i postane dio vaše zajednice.

cta-planb-3


Propustili ste