Digitalno blago: Zavirite u stare brojeve kultnog Heavy Metala!

Stranica Archive.org otkrit će vam kako je legendarni strip-magazin izgledao u danima svoje najveće slave.

Svakom ljubitelju SF-a, fantasyja i devete umjetnosti zasigurno je poznato kako Heavy Metal ne označava samo naziv bučnog glazbenog pravca, već i kultnog strip-magazina koji je ostavio snažan pečat na popularnoj kulturi kasnog 20. stoljeća.

Prvi broj Heavy Metala osvanuo je na kioscima u travnju 1977. godine, kao američko licencno izdanje francuskog magazina Métal hurlant, napravivši pravu revoluciju u devetoj umjetnosti, pogotovo na tržištu na kojem su dotad uglavnom vladali Marvelovi i DC-jevi superjunaci. Nadaleko poznat po radovima koji spajaju fantastiku i erotiku, pomaknutom humoru, ali i inovativnom pristupu strip-formi, Heavy Metal je mainstream publici predstavio niz vrhunskih autora na čiji spomen danas svakom pravom stripofilu rastu zazubice.

Jean Giraud Moebius, Richard Corben, Enki Bilal, Milo Manara, Jean-Claude Forest samo su neki od uglednih stripaša koji su gostovali na stranicama “ilustriranog fantasy magazina za odrasle”, dok su njegove ekstravagantne (i često NSFW) naslovnice oslikali velikani kao što su H.R. Giger, Boris Valejo i Luis Royo.

Osim stripova, magazin je objavljivao i članke o žanrovskim temama, intervjue sa slavnim imenima iz svijeta filma i glazbe, kao i kratke priče poznatih pisaca poput, primjerice, Stephena Kinga. Heavy Metal je u konačnici zaživio i u filmskom obliku, odnosno nekoliko stripova iz magazina ekranizirano je u istoimenom animiranom omnibusu koji danas uživa kultni status.

Tijekom godina nekoliko je puta mijenjao vlasnika kao i ritam izlaženja, ali uspio se održati do današnjih dana kada izlazi u dinamici od šest brojeva godišnje. Kako je pak Heavy Metal izgledao u danima svoje najveće slave možete otkriti pomoću stranice Archive.org koja od 2012. godine sadrži digitalnu arhivu dijela izdanja, uključujući i prvi broj magazina.

Doduše, ovdje nećete pronaći ni približno sve stare brojeve, a i digitalizirani materijali variraju u kvaliteti, no sadržaja za čitanje i istraživanje ima i više nego dovoljno. Stripoljupci, otkrijte kako se stvarala jedna povijest!

***

U rubrici Digitalno blago osvrćemo se na internetske sadržaje koji su nam privukli posebnu pažnju i želimo ih podijeliti s vama. Pročitajte prijašnji tekst!


Propustili ste