Freaks&Geeks

O seriji koju morate pogledati, Freaks & Geeks, pisali smo u rujnu 2008. Ekipa koja je tamo imala prve uloge danas je u vrhu filmske komedije

Možda ga znate kao jednog od fantasy baseball igrača iz filmova Knocked up ili DJ-a iz Dewey Cox Story, no vjerojatnije je da za njega nikad niste čuli. On je Paul Feig i autor je serije Freaks and Geeks iz 1999. godine, koja je ukinuta nakon jedne sezone emitiranja. Kultni status nije stekla samo kod publike – i TV Guide svrstao ju je među top 25 kultnih serija 2004. godine. Te, 1999., geekovi još nisu bili in kao danas kad ih gledamo u Jpodu, The Big Bang Theory, IT Crowdu, a i osamdesete, u koje je radnja smještena, valjda su još bile preblizu. Ono što je serija The Wonder Years za šezdesete a 70′s show za sedamdesete, to su Freaks and Geeks više-manje za osamdesete.

Priča se vrti oko nekoliko junaka jedne srednje škole u Americi, tri mlađa prijatelja (geekovi) i nekoliko starijih (freakovi), a centralni su likovi brat i sestra, Sam Geek Weir i Lindsay Freak Weir. Sam, danas doktor u seriji Bones i njegova dva prijatelja Bill i Neal, kojima su to praktički bile prve uloge, ulaze u tinejdžerski svijet ljubavi, djevojaka i seksa, a budući da ne spadaju u red popularnijih u školi, nego baš suprotno, najčešće su na meti školskih nasilnika. Starija ekipa, frikovi, danas je dobro poznata – James Franco (Spiderman), Jason Segal (Knocked up; ,Forgetting Sarah Marshall), Seth Rogan (Superbad, Knocked Up), Linda Cardellini (ER). Tu je, na kraju, producent (i jedan od scenarista) cijele priče – zar ste sumnjali – jedna od najvećih zvijezda današnjeg Hollywooda, Judd Apatow. Fig je dogurao do redatelja (The Office, Weeds, Mad Men), a nadamo se da sprema i kakav novi scenaristički pothvat.

Potpuni autsajderi

Iako prve dvije epizode nisu obećavajuće i nekako se teško odlučiti za gledanje treće, nakon toga stvari se počinju razvijati, pa postaje jasno zašto je Freaks and Geeks završila među kultnim serijama. Možda je ključ misao-vodilja sažeta u taglineu – Sve čega se sjećate iz srednje škole, a što ste odlučili zaboraviti. Kao i u kasnijim radovima Apatowa i ekipe, i ovdje su u centru pozornosti totalni autsajderi (geekovi su cool samo u filmovima Judda Apatowa – citat je iz četvrte sezone serije Trava), s kojima se gledatelj može poistovjetiti i identificirati.

Sam je obožavatelj Star Warsa – u školskom ormariću visi mu naslovnica Timea s Darthom Vaderom, na zidu sobe plakat za Battlestar Galacticu, pa je i serija prepuna povremenih science ficition referenci tog doba (“Ples je sutra. Ona je cheerleadersica, ti si vidio Star Wars 27 puta. Izračunaj si sam”), dok je Lindsay, bivša članica matematičkog tima, sve veći buntovnik, što je i dovodi do ekipe frikova s kojima se počinje družiti, no koja više pada pod njezin utjecaj nego ona pod njihov. Samo razdoblje osamdesetih ne forsira se toliko koliko se moglo, ali dovoljno da serija bude zabavna svima koji su djetinjstvo i mladost proživljavali tih godina. Ako su vam se sviđali kasniji radovi Apatowa i ekipe, ne propustite seriju koja je bila temelj njihova današnjeg uspjeha.

Prijatelji
U seriji su se pojavili Thomas F. Wilson (Biff iz Povratka u budućnost), David Koechner (Semi Pro), Kevin Corrigan (American gangster, Departed), Jason Schwartzman (Rushmore, Marie Antoinette), Allen Covert (Strange Wilderness), Shia LaBeouf (Disturbia, Transformers), Lizzy Caplan (Cloverfield), David Krumholtz (Numb3rs). Jednu od važnijih uloga, master geeka, tumači Stephen Lea Sheppard (The Royal Tenenbaums), koji danas ne glumi, ali ga možete naći kao moderatora na rpg.netu ili čitati njegove recenzije igara u Vice magazinu.

Saznajte više
Fanovski site posjetite na www.freaklopedia.com.


Propustili ste