Prodavači magle iz prošlosti

Baba Vanga, transcendentalna meditacija, astrologija, horoskop, akupunktura, parapsihologija… sve je to u jednom trenutku stiglo u Jugoslaviju i u potpunosti se izmaklo kontroli.

Obožavam u Hrvatskoj izuzetno rijetke autore, kreativce s gomilom znanja – od ekonomije do etnologije – koje spretno slažu u jedinstvena djela čitljiva u dahu. Skupini takvih pripada i Francis WheenGuardianov autor i tvorac djela Kako su prodavači magle zavladali svijetom. Wheenova teza je intrigantna – od sedamdesetih godina sustavno opada prosvjetiteljska vjera u napredak i znanje, a prostorom medijske komunikacije i svakodnevice počinju vladati astrolozi, proroci Apokalipse, samoprozvani Mesije… Povijest lokalnog new agea među domaćim istraživačima ne postoji, iako bi sustavna istraživanja mogla dovesti do nastanka uzbudljivog štiva, analognog Wheenovu tekstu. Tko je rušio socijalizam? Da, da, to već otprije znamo – nacionalisti, poduzetnici, politički demokrati (…), ali svakako i skupine privržene nekonvencionalnim znanjima i mističnoj duhovnosti. Usredotočili smo se na top 5 fenomena.

5. Däniken

Osim bujanja nacionalizma i energetske krize, sedamdesete su godine Jugoslaviji donijele i invaziju ideja neobičnog švicarskog autora Ericha von Dänikena. Ilustrativan je oglas iz kultne Galaksije koji otkriva da su, gotovo odmah po objavljivanju, na srpsko-hrvatski prevođena sva Dänikenova djela: Sjećanja na budućnost, Povratak zvijezdama, Sjetva u svemiru, Jesu li bogovi bili astronauti? Iza indikativnih naslova kriju se nedvosmislene teze – stare civilizacije poput Sumerana, Maja i Židova ostvarivale su kontakte s izvanzemaljcima, o čemu su sačuvani podaci kroz arheološke spomenike i religijske spise! Bila bi ovo samo marginalna izdavačka pojava da apsolutno svi medijski subjekti nisu u Dänikenu prepoznali potencijal za privlačenje čitatelja – tako najpopularniji magazin Start kreira rubriku nazvanu U stilu Dänikena, kroz koju se najozbiljnije izlažu hrabre tvrdnje. “Istina je da smo još i danas pod kontrolom neke kozmičke civilizacije, iako ona izbjegava neposredni kontakt s nama. U prošlosti je takav kontakt bio neminovan… Oni to čine i danas. I nad teritorijom Jugoslavije javljaju se često njihovi plovni objekti. Zapaženi su i registrirani nad Durmitorom, nad Zlatiborom, nad istočnom Bosnom. JAT-ovi piloti na liniji Split–Zagreb uhvatili su čak i dijelove razgovora između jednog takvog letećeg objekta i baze na Zemlji, iako je njihov sadržaj još dosad ostao tajnom” – pisao je novinar Starta. Četrdeset godina kasnije i dalje su tajni, zaključit ćemo s misterioznim osmjehom Martina Misterije – koji izrazito respektira Dänikena.

4. Baba Vanga vs. Žiher

Predavajući etiku, učenici zaigrani spekulacijom često me znaju pitati što mislim o babi Vangi. Zanimljivo, status “zvijezde” u jugoslavenskim republikama Vanga je počela stjecati već sedamdesetih, paralelno s Dänikenom. Reportaže su javljale da Jugoslaveni masovno odlaze u Bugarsku, ne bi li im Vanga – uz pomoć nevidljivih bića koja s njom razgovaraju – prorekla budućnost. Ipak, da ne bude sve idilično pobrinuo se zagrebački radiestezist Rudolf Žiher – koji je javno reagirao s tvrdnjama da je Vanga najobičniji lažov jer predvidjeti budućnost nije znanstveno moguće. Sam napad ne bi bio ništa neobično da Žiher nije bio autor knjige Rašlje vilinske na raspuću nauke i metafizike – u kojoj je branio upotrebu viska u medicinske svrhe, te tvrdio da gledanjem fotografije određene osobe može utvrditi da li je živa! Očito se valjalo boriti za svakog kupca.

3. Od akupunkture do transcendentalne meditacije

Osim što je već prvorazredno turističko odredište, Milna na Braču u svoju turističku priču može uvrstiti i prestižnu informaciju – mjesto je otvaranja prve ambulante čija metoda liječenja nisu antibiotici i kirurški nož, već zabadanje igala u ključne točke na tijelu! Bila je to zasluga je dr. Pavela Stanojevića, čije se ime navodno nalazilo na listi 20 najjačih akupunkturologa na svijetu. Prema reportaži VjesnikaStanojevićeva ambulanta bila je konstantno “dupkom puna”, što ne čudi s obzirom da je obećano izlječenje srčanih smetnji, glavobolje, vrtoglavice, nesanice, pretjeranog znojenja… Osim dolaska kineske medicine, sedamdesetih i osamdesetih počinje i širenje učenja o transcendentalnoj meditaciji, dok su se u Zagrebu i Beogradu pojavili i prvi majstori za jogu. Zanimljivo, jedno takvo udruženje na stranicama Starta napao je Predrag Figenwald, poznati novinar “novovalnog kruga”: Meštrima iz Habdelićeve činilo se da je jednostavnije plaćati porez nego nositi ime sekte – nakon masovnog samoubojstva Hrama naroda – kompromitiranije nego ikad. A upravo ta beskrupulozna fleksibilnost najviše zastrašuje… Prodavanje mantre se pravno ni po čemu ne razlikuje od prodavanja magle. Wheen zasigurno nije čitao Start, no korelacije u stavu su očite.

2. Lepenski vir

Kako ne bi sve ostalo na maštanju o tajnama starih, ali stranih civilizacija, pronađen je i domaći kandidat za spekulacije – Lepenski vir. Naime, blizu Đerdapske klisure u istočnoj Srbiji otkopani su ostaci neolitske kulture – koji su odisali neobičnostima – sve kuće bile su jednake orijentacije s osnovom zarubljenog kružnog isječka, dok njihova kompozicija podsjeća na ljudsku figuru… Premda su se elementi mogli tumačiti znanstveno i racionalno, do šire javnosti stizale su osebujne interpretacije. Prema tvrdnjama sovjetskih znanstvenika – Sumerani su vjerojatno potekli s područja Đerdapa, dok je još hrabriji bio arhitekt Predrag Ristić s tezom: “Usuđujem se pretpostaviti da su u vjekovnom iskustvu rase, kako bi rekao K.G. Jung, sakrivena opća načela organizacije najvišeg reda funkcionalnosti, koja mogu neočekivano izbiti i predodrediti rješenja kozmičkog doba. Uopće, kult mozga dominira lepenskom kulturom. Iz toga se može pretpostaviti da su Lepenci znali osnovnu funkciju mozga, kao i da se iz njega upravlja kretanjem u prostoru.” Ristić se kasnije prometnuo u istaknutog polumističnog graditelja pravoslavnih crkvi, nadimka Peđa Isus, što potvrđuje našu tezu da se i iza domaćeg new agea kriju iskre podrivanja socijalizma.

1. Parapsihologija

Bauk parapsihologije kružio je Jugoslavijom, možemo slobodno parafrazirati poznatu Marxovu i Engelsovu tvrdnju o komunizmu. Godine 1975. više nije bilo neobično opaziti reklame za knjige Jugoslavija: samoupravljanje, svijet, danas i Fantastična naučna istraživanja – o parapsihologiji, biljkama, sudbini, kako stoje jedna pored druge. Tokom protekle i ove godine mnogi čitaoci su od redakcije tražili da više pažnje posveti fenomenu parapsihologije – pisala je 1973. godine Galaksija koja se snažno trudila biti isključivo “znanstveno-naučna”, ali su čitatelji zahtijevali i teme o čitanju tuđih misli, telekinetičkom upravljanju predmetima, hipnozi… No najistaknutije su dvije “zvijezde” – Džuna Davitašvili, s moći zračenja biopoljem koje liječi ljude, te Uri Geller, s telekinetičkim moćima. Pravi mali medijski rat protiv njihove popularnosti poveo je ranih osamdesetih poznati srpski nuklearni fizičar Vladimir Ajdačić, koji je njihovim čudima – poput Gellerova savijanja žlica – pristupao znanstveno hladno, utvrdivši da nema apsolutno nikakvih dokaza za tako radikalno kršenje prirodnih zakona. No čitatelji nisu ostali dužni, te su burnim reakcijama iskazivali svoju privrženu vjeru u Džunu i Urija. Kad su se već prestajali kunuti u Maršala.


Propustili ste