20 filmskih klasika koje možete pogledati na Netflixu

Odmorite malo od modernih serija i iskoristite Netflix za uživanje u provjerenim filmskim klasicima.

Odgledali ste drugu sezonu Stranger Thingsa? Stigli ste već do posljednje epizode Punishera? Odmorite malo od modernih serija i iskoristite Netflix za ponavljanje filmskoga gradiva i uživanje u provjerenim klasicima! Donosimo naš izbor koji će vam zasigurno pomoći u planiranju jednog dobrog filmskog maratona. Ili više njih.

Krenimo kronološkim redom!

1939. – 1948.

Zameo ih vjetar (1939.)

Grandiozna četverosatna priča smještena u vrijeme Građanskoga rata i danas zapanjuje svojom epskom širinom, vizualnom raskoši i produkcijskim kvalitetama. Reprezentativni primjer kategorije “takvi filmovi više se ne snimaju”.

Čarobnjak iz Oza (1939.)

Najpoznatija ekranizacija književnog klasika L. Franka Bauma pretvorila je Judy Garland u bezvremensku ikonu, a njeni doživljaji daleko od Kansasa mnogima su obilježili djetinjstvo i odrastanje. Doduše, nekima je klasik Victora Fleminga prouzročio i noćne more – dovoljno je sjetiti se zle vještice i njenih letećih majmuna.

Gospodin Smith ide u Washington (1939.)

Frank Capra režira, James Stewart glumi. U prijevodu: pravi praznik za sve nostalgične filmofile i ljubitelje crno-bijelih klasika! Djelo koje stari kao dobro vino.

Malteški sokol (1941.)

Film koji je ustoličio žanr noira i jedno od onih klasičnih djela čiji se utjecaj protegnuo do modernih vremena. Čak je poslužio Ridleyju Scottu kao (jedna od) inspiracija za njegovog kultnog Blade Runnera.

Casablanca (1942.)

“Uvijek ćemo imati Pariz”… i Casablancu. Humphrey Bogart i Ingrid Bergman nezaboravni su par iz filmofilskih snova, a djelo Michaela Curtiza rado se gleda i redovito citira čak 75 godina nakon premijere.

Divan život (1946.)

Capra i Stewart ponovno su u tandemu, a rezultat je klasik koji se obavezno gleda u vrijeme božićnih blagdana. Ako se film nekim čudom ne bude ove godine prikazivao na televiziji, sada znate gdje ga možete pronaći.

Blago Sierra Madre (1948.)

Bogie je odbacio baloner, napustio Casablancu i zaputio se pravac Meksiko u neizvjesnu potragu za zlatom. Jedan od mnogih klasika koje je nanizao slavni redatelj John Huston, koji je zaslužan i za ranije spomenutog Malteškog sokola.

1953. – 1959.

Praznik u Rimu (1953.)

Neodoljiva romantična komedija koja je Audrey Hepburn osigurala zlatni kipić. Je li uopće potrebna dodatna preporuka?

Deset zapovijedi (1956.)

Charlton Heston je Mojsije, Yul Brynner je Ramzes, Cecil B. DeMille drži redateljsku palicu… Ma sve znate. Biblijski ep nad epovima!

Most na rijeci Kwai (1957.)

Sjajna glumačka ekipa (William Holden, Alec Guinness), legendarni redatelj (David Lean), sedam osvojenih Oscara i nezaboravna zviždajuća melodija koju znaju čak i oni koji nikad nisu pogledali film. Ako ste među njima, što čekate?

Sjever-sjeverozapad (1959.)

Nijedan popis klasika ne može proći dobrog starog Hitchcocka. Sjever-sjeverozapad vrhunska je zabava i napeta špijunska misterija koja će vas prikovati za ekran, bez obzira na to gledate je prvi ili dvadeset i prvi put.

1961. – 1969.

Doručak kod Tiffanyja (1961.)

“Moon river, wider than a mile…” Obavezna filmska lektira za sve romantičare i ljubitelje neponovljive Audrey Hepburn.

Lawrence od Arabije (1962.)

Enciklopedijski primjer filmskoga epa. Remek-djelo Davida Leana i danas izgleda vizualno besprijekorno, a pustinja nikad prije, ali ni kasnije nije izgledala tako zapanjujuće na filmskoj vrpci.

Bonnie i Clyde (1967.)

Warren Beatty i Faye Dunaway dvoje su antijunaka koje kamera jako voli. Kultni uradak Arthura Penna najavio je neke nove tekovine u sedmoj umjetnosti te spada među najvažnije i najutjecajnije krimiće 20. stoljeća.

2001: Odiseja u svemiru (1968.)

Tko zna kako bi SF filmovi danas izgledali da nije bilo Kubrickove Odiseje? Neponovljivo djelo koje još uvijek potiče rasprave i analize te služi kao nepresušan izvor inspiracije suvremenim redateljima.

Goli u sedlu (1969.)

Kultni generacijski film (ceste) bez kojeg bi šezdesete bile nezamislive. Naravno, tu je i soundtrack koji se ne zaboravlja.. Born to be wild!

1971. – 1984.

Paklena naranča (1971.)

Kontroverzno Kubrickovo djelo raspirilo je mnoge duhove u vrijeme premijere, a teško da i danas ikoga ostavlja ravnodušnim. Distopijski klasik koji će vas bez sumnje potaknuti na razmišljanje (uz čašu mlijeka).

Kum (1972.)

Uvodno poglavlje najveće mafijaške sage na celuloidu i ujedno najpoznatije glumačko izdanje Marlona Branda. Ponuda koju ne možete odbiti.

Briljantin (1978.)

Dobro došli u lude pedesete gdje vas čekaju raspjevani John Travolta i Olivia Newton-John. Nezaboravne pjesme, plesni pokreti i – frizure.

Bilo jednom u Americi (1984.)

Epska kriminalistička drama posljednji je film velikoga Sergija Leonea i jedan od vrhunaca njegove redateljske karijere. Govorimo, naravno, o četverosatnoj, a ne skraćenoj verziji filma koja se izvorno prikazivala u američkim kinima.

 

Pročitajte:

28 stvari koje trebate pogledati na Netflixu


Propustili ste