Predstava o hrvatskim izumiteljima

U petak 22. ožujka, s početkom u 19 sati, u Maloj dvorani Tehničkoga muzeja u Zagrebu premijerno je izvedena predstava 'Tko je to izumio' u produkciji Teatra Tirena, prema tekstu Nine Horvat u režiji Frane Marije Vranković

Gledajući veselu predstavu Tko je to izumio gledatelji su mogli doznati nove informacije o hrvatskim izumiteljima. Premda je ponajprije namijenjena djeci, osobito školarcima, predstavu su s jednakim zanimanjem i zadovoljstvom pratili i odrasli. Zanimljivo je da su i mala djeca predškolske dobi u dahu pratila ovu četrdesetominutnu predstavu edukativnoga karaktera te reagirala na dogodovštine dvoje protagonista Ruđera (Petar Cvirn) i Slavoljube (Sanja Milardović).

Ruđer je kroz predstavu pokušavao naučiti Slavoljubu o hrvatskim izumiteljima kako bi ona bila spremna za školski test. Međutim, Slavoljuba teško zadržava koncentraciju te od skoro svakoga izuma stvori igru. Upravo kroz njezine i Ruđerove etide oko svakoga izuma gledatelji imaju mogućnost nekoliko puta čuti izumiteljevo ime i naziv izuma i time ih lakše zapamtiti. Na taj su način gledateljima otkrili dvadeset i pet hrvatskih izuma, bez kojih bi svakodnevni život bio nezamisliv. Za neke od njih, poput termosice, termofora i apaurina, nismo ni svjesni da potječu iz naše zemlje.

Također je Ruđer prijateljici Slavoljubi i gledateljima otkrio da je pravi izumitelj cepelina David Schwarz te da Slavoljub Penkala nije izumio samo mehaničku olovku. Predstava se dotiče i teme autorskih prava i sigurnosti patentiranja izuma. Uz autoricu teksta i redateljicu, ostatak autorskoga tima čine skladatelj Darko Horvat, kostimografkinja Petra Dančević te ilustratorica Lana Hudina.


Propustili ste