Igra prijestolja – 3. sezona

Za one koji nisu imali vremena pročitati knjige, slijede spoileri. Ako ne želite znati, okrenite glavu prema nekom drugom tekstu

Zima je došla i prošla, ali ponovno dolazi i to po treći put, na radost svih štovatelja serijala, Igra prijestolja. Čini se kao da ove zimske meteorološke prilike najavljuju početak nove sezone sage o borbi za Željezno prijestolje. Što nas sve očekuje? Teško je reći jer autori nisu mnogo toga otkrili, a predviđanja s obzirom na događanja u knjizi, također nisu pouzdana. Dok prva sezona potpuno prati radnju knjige, u drugoj je radnja izmijenjena, a mnogi likovi izbačeni ili prekvalificirani. Jedino što sa sigurnošću možemo tvrditi je da nas očekuje još više akcije, više vratolomnih obrata, tabloidnih brakova, neočekivanih izdaja i čudesnih preobraćenja. Prve dvije sezone bile su samo zagrijavanje, pravi dernek tek počinje. Ako ste od nekih čitača Pjesme leda i vatre čuli da su prve dvije knjige jedino što valja – lagali su. U trećoj sezoni bjesnjet će Oluja mačeva, što je ujedno i naslov 3. dijela omiljenog nam serijala

Nove vojske

Druga sezona završila je Stannisovom neuspjelom opsadom Kraljeva Grudobrana (Dubrovnik ga sjajno glumi). Vojska sjevernjaka Robba Starka u raspadnom je stanju zbog konstantne izdaje i nediscipline, a ostali smo i bez jednoga pretendenta na prijestolje. U ovoj sezoni ostat ćemo bez još tri, no dolaze novi, kao i tri nove vojske: dvije sa sjevera, treća s istoka.

1.    Bijeli hodači: pojavili su se u prvim minutama prve sezone i potom netragom nestali do posljednjih minuta druge. Bijeli hodači vojska su sastavljena od nepoznatih humanoidnih bića s krajnjega sjevera i legija njihovih slugu, zombija koje su vratili u život. Otporni su na sva oružja, čak i na valirijski čelik. Zbog njih je izgrađen veliki Zid na sjeveru i postavljena Noćna straža. Međutim, to je s vremenom zaboravljeno. Bijele hodače može ubiti jedino snažna vatra i opsidijan (zmajevo staklo).

2.    Slobodan narod ili Divljaci, ovisi s koje strane Zida gledate, ljudi su koji naseljavaju surove teritorije krajnjega sjevera. Nemaju staleže ni privatno vlasništvo, a ujedinio ih je karizmatik i bivši rendžer Noćne straže Mance Rayder. Imaju mamute, divove, kanibale i vargove te samo jedan cilj – otići što dalje od Bijelih hodača, pa makar to značilo i srušiti Zid.

3.    Neokaljani su vojska robova koju Daenerys kupuje u gradu Astaporu i svojevrsna kombinacija Spartanaca, gladijatora i klonova. Sa surovom obukom počinju od 5. godine, a oni koji prežive do 15. postaju nepobjedivi ratnici. Daenerys kani kupiti 8 tisuća Neokaljanih. Cijena? Prava sitnica: jedan od njezinih dragih zmajeva. A kako je trgovina prošla, vidjet ćete u jednoj od zasigurno najboljih scena u seriji.

Nove lokacije

U drugoj sezoni ubacili su Qarth i Harrenhal, pa pretpostavljamo da sada na red dolaze Riverrun i Astapor.

Riverrun: rodno mjesto Catelyn Stark, zamak njezina umirućeg oca, Hostera Tullyja, Robbova najjačega saveznika. Okružen je dvjema rijekama pa u slučaju opasnosti, kada s pomoću mehanizama podignu vodostaj, može postati i otok.

Astapor: grad trgovaca robljem u koji Daenerys i njezina svita dolaze nakon plovidbe iz Qartha u namjeri da kupe vojsku. Astapor je drevan grad sazidan od crvene cigle i krvi robova. Simbol mu je harpija. Scene iz Astapora snimane su negdje u Maroku.

Tri nova braka

Kao što se moglo i naslutiti iz prošle sezone, Jon Snow će u ovoj sezoni ljubovati s crvenokosom Ygritte, što će završiti prilično neslavno (on će prvom prilikom prebjeći natrag vranama). Robb je također u sretnoj vezi, a Daenerys će imati problema s pohotnim Sir Jorrasom.

1.    Kralj Joffrey i Margaret Tyrell: priprema se veliko vjenčanje u Kraljevu Grudobranu. Joffrey se ženi Renlyjevom udovicom jer je obitelj Tyrell najzaslužnija za Stannisov poraz. Njihovim dolaskom mijenjaju se odnosi na dvoru. Sansa dobiva zaštitnike koje nije imala, a Lannisteri dostojne antagoniste.

2.    Tyrion i Sansa: kada je lord Tywin pobjedonosno ujahao u grad, Tyrion je morao odstupiti od mjesta kraljevskog namjesnika u njegovu korist. Umjesto toga, otac ga postavlja za rizničara umjesto Petyra, zabranjuje mu ženskarenje po gradu i ženi ga ni više ni manje za Sansu Stark. Sansa je izvan sebe od šoka pa ne konzumiraju brak dok ga ne prihvati.

3.    Petyr Baelish i Lysa Arryn. Politički brak u svrhu pridobivanja vitezova Valea na stranu Lannistera. No ispast će da su Lysa i Baelish ljubavnici još od prve knjige te da je njihovo spletkarenje zaplelo radnju knjige (na njegov nagovor Lysa je otrovala Jona Arryna i okrivila Lannistere).

Tri smrti

U prošloj sezoni nitko bitan nije umro, no ova sezona će to nadoknaditi. Crvena svećenica Melisandre opet će se baviti magijom. Uz pomoć svog svjetlećeg boga, uklet će i ubiti sva tri lažna kralja koja Stannisu osporavaju pravo na Željezni tron. Joffrey će biti otrovan na vlastitom vjenčanju, Balon Greyjoy pasti s mosta u svome dvorcu, a Robba Starka će izdajnici zaklati s njegovom majkom Catelyn i strahovukom Sivim Vjetrom.


Propustili ste