Nostalg-i-ja: Sive lubanje silom! Ja imam moć!

Neustrašivi plavokosi junak obilježio je mnoga djetinjstva.

Dok se većina mojih prijatelja u djetinjstvu oduševljavala prizorima Čudesne šume te avanturama Loleka i Boleka, ja sam piljila u He-Mana, neustrašivog plavokosog junaka. Dok se većina mojih prijateljica igrala lutkicama, ja sam skakala po dvorištu s plastičnim mačem recitirajući iz svega glasa opening theme crtića zamišljajući da vladam svijetom sila dobra i zla: ”Sive lubanje silom! Ja imam moć!”

Crtani film He-Man na naše ekrane došao je iz Amerike i u sinkroniziranom obliku postao jedan od mojih omiljenih animiranih filmova osamdesetih godina. Radnja svih 130 epizoda koje su me prikovale za kauč i televizor odvija se na, na moju tadašnju veliku žalost, izmišljenoj planeti Eterniji kojom vladaju kralj Randor i kraljica Marlena. Glavni lik je njihov sin, princ Adam, koji je prisiljen glumiti da je lijen, strašljiv i neodgovoran kako bi sakrio svoj drugi identitet.

Naime, mir na Eterniji nalazi se pod zaštitom Čarobnice koja živi u zamku Siva Lubanja i čuva tajne koje ne smiju pasti u ruke neprijateljima. Adamu je podarila Mač Moći uz kojega se može pretvoriti u najmoćnijeg čovjeka u svemiru, odnosno u He-Mana. To znaju njegovi prijatelji prekrasna Teela, Orko i mačak Straško koji se zajedno s njime bore protiv zlog Skeletora, čarobnjaka plave kože s lubanjom umjesto glave, i njegovih pomoćnika koji žele kontrolirati svijet, a posebno Sivu lubanju, tajanstvenu tvrđavu iz koje He-Man crpi svu svoju moć.

Kada sam malo odrasla i odlijepila se od crtića, saznala sam da je moj nabildani junak svoju karijeru zapravo započeo u plastičnom obliku, odnosno u sklopu linije igračaka Masters of the Universe koju je lansirala američka kompanija Mattel. He-Man igračke, figurice i razna druga oprema donijele su tijekom osamdesetih zaradu od preko dvije milijarde američkih dolara. Prije nego što je postao crtani lik, He-Mana je put odveo na stripove i tek potom u animirani film koji je rezultirao dugometražnom ekranizacijom 1987. godine.

Utjelovljenje Dolpha Lundgrena u liku He-Mana nije prošlo baš najbolje pa nastavci nikada nisu bili snimljeni. Razlog tome jest najvjerojatnije to što je producent filma Ed Pressman prava za film kupio i prije nego što je animirani film uopće bio prikazan, što objašnjava velike razlike između te dvije verzije. Prije desetak godina nastala je i modernizirana verzija starog animiranog serijala, koja je naišla na prilično pozitivnu reakciju fanova.

Ja ipak spadam u onu kategoriju fanova koji kategorično odbijaju pogledati bilo kakvu verziju He-Mana nakon osamdesetih. Nisam zapela u tom periodu, no želja da mi simpatični Orko te hrabri He-Man ostanu upravo u takvom sjećanju jača je od njihove modernizacije.

***

Nostalg-i-ja je rubrika u kojoj se naši autori prisjećaju stvari iz domene pop-kulture koje su obilježile njihovu mladost i odrastanje. Pročitajte prijašnji članak!


Propustili ste