Najbolji online kratki filmovi

YouTube, Vimeo i srodni servisi puni su kratkih filmova koje su snimili filmaši u usponu ili entuzijastični amateri, a koji zapanjuju svojim idejama i tehničkom realizacijom.

YouTube, Vimeo i srodni servisi puni su kratkih filmova koje su snimili filmaši u usponu ili entuzijastični amateri, a koji zapanjuju svojim idejama i tehničkom realizacijom. Ponekad je uistinu nevjerojatno koliko se može napraviti u ”kućnoj radinosti” s malo boljim računalom i uz eventualnu pomoć nekolicine prijatelja. Pretražili smo bespuća interneta i napravili izbor nekoliko takvih filmova, koji odaju neizmjeran trud i kreativnost njihovih autora.

8. Black Hole (2008.)

Tri minute, efektivan kraj, jasna po(r)uka. Black Hole u režiji britanskoga dvojca Phila Sansoma i Ollyja Williamsa pokorio je YouTube, na kojemu je pregledan više od 13 milijuna puta, a osvojio je i glavnu nagradu žirija na Virgin Media Shortsu, vodećem britanskom natječaju kratkih filmova.

7. True Skin (2012.)

Impresivan uradak filmaša u usponu Stephana Zlotescua odmah je zaintrigirao šefove studija Warner Bros., koji su mu ponudili snimanje dugometražne verzije. Kratki film prikazuje distopijsku budućnost u kojoj je korištenje kibernetičkih dijelova tijela svakodnevica, a ono što posebno privlači pozornost odlični su specijalni efekti. Obaveznih šest minuta za sve ljubitelje cyberpunka i Blade Runnera!

6. Pixels (2010.)

Što bi se dogodilo kada bi svijet napali pikselizirani 8-bitni likovi iz starih videoigara? Bizarna ideja besprijekorno je vizualizirana u kratkom filmu redatelja Patricka Jeana, koji će posebno oduševiti sve igrače koji su nekada sate provodili uz Tetris, Pac-Mana ili Space Invaderse.

5. Ataque de Pánico! (2009.)

Ovo je već prava priča iz snova. Mladi urugvajski filmaš Fede Alvarez prije četiri godine oduševio je internetsku publiku efektivnim kratkim filmom koji prikazuje ”robokaliptično” razaranje njegova rodnoga grada Montevidea. Prebacimo se u 2013. godinu: Alvarezov dugometražni prvijenac, remake kultnoga Evil Deada, dolazi uskoro u kina. Bez obzira na to što je riječ o još jednom remakeu horora u nizu, prve su kritike vrlo dobre.

4. Western Spaghetti (2008.)

Adam Pesapane ili PES animator je iz New Jerseya, poznat i u reklamnim krugovima, a među njegovim najpoznatijim djelima nalazi se ovaj neobičan dvominutni stop-motion film, koji prikazuje kako skuhati špagete od – nejestivih predmeta! Magazin Time 2008. godine uvrstio je Western Spaghetti na drugo mjesto svoje ljestvice ”najviralnijih” filmova godine, a PES je u međuvremenu uistinu daleko dogurao. Naime, njegov konceptualno sličan uradak, Fresh Guacamole, ove je godine bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg kratkog animiranog filma.

3. Zetstapo (2012.)

Evo nas malo u domaćim vodama! Kratki crnohumorni film Luke Hrgovića prikazuje distopijsku viziju budućnosti u kojoj jezivi ZET-ovi kontrolori primjenjuju uistinu nemilosrdne metode nad švercerima. Premda to tako ne izgleda, gotovo nijedan kadar nije snimljen u autobusu – nego ispred zelenoga platna tj. kompozicijom specijalnih efekata. Hrgović je za glumce angažirao svoje prijatelje, sam je radio kostime i rekvizite, a više o svemu pogledajte u duhovitom i vrlo informativnom videu o snimanju Zetstapa.

2. ROSA (2011.)

Mladi španjolski ilustrator Jesus Orellana snimio je ovaj CGI film potpuno sam i praktički bez budžeta, za što mu je bilo potrebno godinu dana, a rezultat je vizualno istančano i vrlo stilizirano djelo koje inspiraciju crpi iz Matrixa i japanskih anime uradaka. ROSA je gostovala i na nekoliko festivala, a vrlo brzo privukla je pažnju holivudskih producenata te je u planu dugometražna verzija pod okriljem 20th Century Foxa. Definitivno jedan od onih filmova za koji se može reći da ima ”cool faktor”.

1. Alive in Joburg (2006.)

Alive in Joburg alegorična je priča o aparthejdu i društvenoj netrpeljivosti prikazana kroz prizmu potlačenih izvanzemaljskih izbjeglica koje nastanjuju prljave kvartove Johannesburga. Šestominutni film ističe se po svom dokumentarističkom stilu, a skrenuo je pozornost na južnoafričkoga redatelja Neilla Blomkampa, koji je dobio priliku da ga pretvori u dugometražno djelo. U produkciju se pritom uključio slavni Peter Jackson, a rezultat je bio Distrikt 9 (2009.), jedan od najzanimljivijih i najboljih znanstveno-fantastičnih filmova u posljednjih nekoliko godina. Ove godine u kina stiže i Blomkampov drugi (dugometražni) film Elysium s Jodie Foster i Mattom Damonom u glavnim ulogama.


Propustili ste