Tropsko osvježenje iz hladnjaka
- 27. lipnja 2013.
- #jurica savjetuje
Ljeto je super. More, rijeke i jezera donose fantastično trenutačno osvježenje svojim idealnim temperaturama za kupanje, a mi se samo moramo spustiti na njihove obale. Nekima je boravak u obalnoj ili kontinentalnoj prirodi nedostižan ili tek kratkotrajan san zbog gomile obaveza. Jurica savjetuje kako se ohladiti i razveseliti jednostavnim hladnim napicima i ledenim štapićima
Piše
Jurica Grosinger

Pitanje glasi, kako se i čime osvježiti usred betonske džungle, svakodnevno, kada god poželite? Topli mjeseci donose sparinu koju smo već ove godine u prvom toplinskom valu imali prilike iskusiti, a tada je najvažnije pružiti tijelu dovoljno tekućine kako ne bi patilo od brojnih simptoma itekako opasne dehidracije.
Djeca su daleko podložnija problematici dehidracije od nas odraslih, a na nama je da im osiguramo dovoljno elektrolita kako bi se mogla bezbrižno igrati i razvijati u bolje verzije nas samih. Klincima uz vodu treba ponuditi i zabavni šareni napitak ili slatkiš – s preduvjetom da se radi o domaćim i ekološki uzgojenim sastojcima koji ne moraju biti skupi, a u svojoj sinergiji, dakako ohlađeni, mogu pružiti idealno spajanje ugodnoga i korisnoga. Najvažnije, djeca na njih neće reći ”bljak”, a okus će ih privući na još. Isto vrijedi i za nas odrasle, zašto si ne bismo ovako odrasli i ozbiljni pružili mala zdrava i slasna veselja?
Prije svega ću vas podsjetiti na napitak agua fresca (svježa voda) i donijeti nekoliko novotarija na tu temu. Latino kuhinja donosi ukusna i šarena jela, a pića su im još za koju stepenicu iznad kada je u pitanju simfonija za osjetila vida, njuha i okusa. Kao kreatori svježe vode, spojili su najbolje iz prirode u ohlađeni vrč koji osim elektrolita donosi vitamine i brojne nutrijente.
Najpoznatiji je recept onaj s lubenicom premda ga možete spraviti s bilo kojim voćem koje se može pasirati. Dinja, breskve, mango, guava, ananas, marelice, papaja, kivi, pasiflora, jagode, maline, kupine i borovnice također su izvrsne baze za ovo piće. Ja ponekad znam čak ubaciti i malo banane, koju obožavam radi kremastog momenta. Uz ili osim slatkoga voća možete koristiti i ono kiselije poput limuna, limete, nara, tamarinda ili čak krastavaca. Usput, tamarind je egzotični plod iz tropskoga pojasa Afrike i Južne Azije koji možete nabaviti u nekim našim supermarketima; spada pod mahunarke, a okusom je vrlo kiseo i ”turbo mega GTI” zdrav.
Agua fresca spravlja se vrlo jednostavno. Uzmite četiri šake očišćenoga voća (ili dvije pune šalice), s tim da sjemenke ne morate vaditi, pola litre vode (može i više ako želite blaži okus), žlicu do dvije meda ili stevije, količinu također prilagodite prema svom nepcu i želji za slatkim, žlicu iscijeđenoga soka od limete ili žličicu limunova soka – želite da citrus da laganu svježinu i balans slatkoći, ali i pruži divna alkalizirajuća svojstva. Birajte zrelo voće jer će ono dati bolji i slađi okus, što će umanjiti dodavanje sladila. Ako ste na dijeti, svakako razmotrite steviju ili na cijelu količinu dodajte jednu žličicu meda, ne više od toga.
Štapnim mikserom ili u blenderu izmiksajte voće i ostale sastojke. Ako iz nekog razloga (npr. kampiranje) nemate ili ne želite koristiti struju, ručno pripremite pire od voća i onda miješanjem dodajte druge sastojke. U sljedećem koraku procijedite spravljenu mješavinu ili, ako vam pulpa ne smeta, sve prebacite u vrč te stavite u hladnjak da se dobro ohladi prije serviranja.
Od začina možete dodati svježe listove mente, bosiljka, ružmarina ili cvjetove lavande. Listove začinskih biljki malo zgnječite kako bi pustili svoj sok. Nekoliko žlica kokosovog mlijeka dat će dodatni tropski štih, a možete ga dodati i prije miksanja da se bolje poveže. Izvrstan začin osnovnom receptu je i svježi đumbir, koji će dati laganu ljutkastu notu.
Pokušajte u osnovni recept umjesto negazirane staviti gaziranu vodu, ali tada vodu umiješajte žlicom da ne uništite mjehuriće. Alkohol poput votke, bijeloga ruma ili pjenušca u ovoj kombinaciji stvara izvrsne ljetne koktele za odrasle. Zapravo, svježu vodu možete zamrznuti u kalup za led i dodati alkoholnim pićima.
Mogli biste i putem interneta ili u trgovini kućanskih potrepština kupiti kalupe za sladolede na štapiću, a potom zamrznuti gotovi napitak. Tako ćete dobiti lagane deserte (što će oduševiti male i velike klince) koji su urnebesno jeftini posebice kada ih kupujete online.
Od tih zamrznutih divota na štapiću svakako isprobajte neke od ovih, meni najdražih kombinacija.
Štapić od breskvi i lavande – deset breskvi, tri do četiri kapi jestivoga ulja lavande, dvije žlice meda. Sve izmiksajte, prelijte u kalupe i zamrznite barem šest sati.
Čizkejk štapić – pola kilograma laganoga kremastoga sira, četiri žlice mlijeka, šest žlica meda ili javorovog sirupa, 750 grama šumskoga voća po izboru (odlično je smrznuto jer će se smjesa brže stisnuti). Sve izmiksajte, izlijte u kalupe i zamrznite.
Čoko-koko banana štapić – pet banana, dvije limenke kokosovog mlijeka, pola žličice ekstrakta vanilije, isto toliko soli, četiri žlice kakao praha, stevija ili dvije žlice meda, tri do četiri žlice kokosovog ulja. Banane, kokosovo mlijeko, vaniliju i sol izmiksajte, podijelite u kalupe i zaledite. Kada su se štapići zamrznuli, pripremite preljev. Pomiješajte med ili steviju s kakao prahom i kokosovim uljem koje ste malčice zagrijali da postane tekuće. Smrznute štapiće umočite u čokoladni umak koji će se na njima ubrzo stisnuti.