Top 9 internetskih servisa za kreiranje infografika

Infografike su (još uvijek) u trendu, a kako i ne bi kada na jednostavan i vizualno atraktivan način mogu predstaviti složene podatke i statistike.

U vrijeme kada je pozornost kratka, a informacije se konzumiraju brzo, online-zajednica objeručke je prihvatila infografike, a istodobno su počeli nicati razni alati za njihovo kreiranje. Donosimo izbor devet internetskih servisa koji bi vam mogli biti od koristi ako vam je posao usko vezan uz internet, imate vlastitu web-stranicu, blog ili samo želite kreirati zanimljivu prezentaciju.

9. What about me

Intelov zgodan alat služi isključivo za zabavu, a s pomoću njega možete uz nekoliko klikova kreirati infografiku koja će vizualizirati vaš digitalni život na temelju profila na Facebooku, Twitteru ili YouTubeu. Možda vas iznenadi ono što otkrijete.

8. Dipity

Ovo je uistinu korisno odredište za novinare, blogere, community menadžere, ali i svakog tko koristi internet u imalo kreativne svrhe. Dipity omogućuje korisnicima da besplatno organiziraju tekstualni i slikovni sadržaj u obliku interaktivnih vremenskih linija, koje izgledaju vrlo pregledno i profesionalno. Postoji i premium verzija Dipityja koja, među ostalim, daje više opcija prilagodbe te pristup analitici.

7. Piktochart

Piktochart nudi šest besplatnih tema za kreiranje jednostavnih infografika s pristojnim mogućnostima za oblikovanje, a za nešto više morat ćete ipak platiti. Kao i kod većine sličnih servisa, prije korištenja potrebno je obaviti registraciju, a svakako je korisno proučiti Piktochartov blog koji pruža niz korisnih savjeta za kreiranje infografika.

6. Easel.ly

Easel.ly je još uvijek u beta-fazi, ali to se gotovo i ne osjeti. Ovaj web-servis pruža mnogo predložaka (koji se ovdje nazivaju vhemes), objekata i ikona s pomoću kojih možete kreirati neku grafičku priču i podijeliti je s drugima. Naravno, kreirane infografike možete pohraniti i na računalo u slikovnom formatu.

5. Fluxvfx

Ako statični grafički prikazi ne zadovoljavaju vaše potrebe, možda biste mogli isprobati Fluxvfx, alat za kreiranje videoinfografika. Fluxvfx pruža mnogo predložaka i efekata, ali kvaka je u tome što bez kreditne kartice nećete moći mnogo učiniti. Cijene se kreću od 25 dolara naviše.

4. Vizualize.me

Tražite novi posao i želite se istaknuti svojim životopisom? Vrijeme je da isprobate Vizualize.me, zanimljiv i zasigurno vrlo koristan servis koji  će ”povući” podatke s vašeg profila na LinkedInu i pretvoriti ih u impresivnu grafičku prezentaciju vašeg dosadašnjeg radnog iskustva i vještina. Vizualize.me je trenutačno u beti.

3. Google Public Data Explorer

Googleov besplatan servis pruža mogućnost vizualizacije javno dostupnih podataka i potencijalno može biti vrlo koristan onima koji uspoređuju i analiziraju makroekonomske statistike raznih zemalja. Kreirane grafikone također možete ugraditi na svoje web-stranice.

2. Visual.ly

S pomoću ovog servisa možete besplatno kreirati infografike na temelju raznih podataka i statistika iz društvenih mreža, poput Facebooka ili Twittera. Visual.ly ima i svoj marketplace putem kojega se možete povezati s profesionalnim dizajnerima, koji će vam uz određenu cijenu kreirati željenu infografiku. Stranica ima i ogromnu bazu vrhunskih infografika razvrstanih po kategorijama, kao što su biznis, ekonomija, računala ili videoigre, a uz koje vrlo lako možete zaboraviti na vrijeme.

1. Infogr.am

Infogr.am je besplatan alat koji je vrlo zahvalan za kreiranje jednostavnih interaktivnih grafikona i sličnih grafičkih prikaza, koji se mogu pohraniti, ugraditi na web-stranice ili podijeliti putem društvenih mreža. Korisnici su putem Infogr.ama dosad kreirali gotovo 900 tisuća infografika, a servis bi svakako trebali isprobati web-novinari.


Propustili ste