Top 8: Umjetne inteligencije u pop-kulturi

Računala i internet nezaobilazan su dio našeg svakodnevnog života i svi smo već postali na neki način ''ovisnici'' o tehnologiji. Međutim, sigurno ste se nemali broj puta upitali kamo će nas sva ta tehnologija odvesti? Hoće li jednoga dana računala postati toliko složena da će se u njima probuditi neka vrsta svijesti, odnosno inteligencije?

Budućnost je teško predvidjeti, ali uvijek možemo nagađati i maštati. Evo kakve scenarije o umjetnoj inteligenciji možemo pronaći u filmovima i literaturi… (Upozorenje: ima malo spoilera!)

8. Majka

Majka je računalo koje upravlja svemirskim brodom Nostromo u SF klasiku Alien: Osmi putnik. Tijekom filma zapravo i ne dolazi mnogo do izražaja, sve do napete završnice kada monotonim glasom odbrojava minute do samouništenja broda i zadaje glavobolje Sigourney Weaver, koja pokušava na vrijeme spasiti sebe i mačku. U četvrtom dijelu serijala, Alien: Uskrsnuće, glavno brodsko računalo se pak zove – Otac.

7. AM

U kultnoj priči Harlana Ellisona I have no mouth, and I must scream (kod nas objavljena u Siriusu pod naslovom AM), inteligentno superračunalo uništava cijelu civilizaciju i na životu ostavlja samo petero ljudi. Zla umjetna inteligencija AM poigrava se posljednjim ljudskim primjercima na najokrutnije moguće načine, mrcvareći ih psihički i fizički, a sve to iz mržnje i osvete jer ljudskoj rasi zamjera što joj je zauvijek programirala određena ograničenja. Do kraja priče na životu ostane samo jedan čovjek, a njega čeka nešto uistinu uznemirujuće… Ellisonova priča zaživjela je tri desetljeća poslije kao videoigra u kojoj je sam pisac posudio glas nemilosrdnom računalu.

6. MCP

Virtualna stvarnost u filmu Tron prikazana je kao neonska distopija kojom vlada umjetna inteligencija Master Control Program (MCP), koja je nekad bila tek običan šahovski program. Međutim, nakon što je ”evoluirao” MCP je pokorio ostale inteligentne programe te ih prisiljava na gladijatorske igre (ne pitajte, film je ipak iz osamdesetih kada su prolazile svakakve ideje). Cilj mu je i preuzeti kontrolu nad glavnim svjetskim računalnim sustavima, ali planove mu pomrsi Jeff Bridges, ljudski uljez u računalnom svijetu. MCP je inače parodiran u South Parku, pa se tamo pojavljuje kao – Mojsije!

5. V.I.K.I.

V.I.K.I. je umjetna inteligencija iz filma Ja, robot koja se počinje ponašati previše zaštitnički prema ljudima, pri čemu se vodi onom starom ”cilj opravdava sredstva”. Na raspolaganju ima armiju robota koji su potpuno pod njezinom kontrolom, ali tu je ipak Will Smith koji uspijeva spriječiti rađanje robotske distopije i spašava dan u spektakularnoj završnici. Naravno, o svemu tome nema ni spomena u pričama Isaaca Asimova, koje su poslužile kao labavi predložak za film.

4. Neuromancer / Wintermute

Neuromancer i Wintermute dvije su vrlo moćne umjetne inteligencije iz epohalnog romana Neuromancer Williama Gibsona, koje prikriveno manipuliraju glavnim likovima i u konačnici se spajaju u jedinstveni entitet. Cilj nove superinteligencije je pronaći nekog sebi sličnog, koji ne mora nužno biti sa Zemlje… Sličan motiv računalnog spajanja dvije svijesti u jednu imali smo i kultnom anime crtanom filmu Ghost in the Shell, kojega vjerojatno ne bi ni bilo bez Neuromancera.

3. Agent Smith

Moderni klasik Matrix predstavio je jednog uistinu originalnog negativca, kojega je savršeno utjelovio Hugo Weaving. Agent Smith opaki je inteligentni program koji nosi odijelo i sunčane naočale te sije strah i trepet u virtualnoj stvarnosti, koja se na prvi pogled ne razlikuje od stvarnoga svijeta. Smithu je veliki trn u oku novi ”mesija” Keanu Reeves, koji ga na kraju doslovno razara iznutra, ali u nastavcima serijala ipak smo otkrili da ga nije baš tako lako uništiti. Pogotovo kada na scenu stupe njegove kopije.

2. Skynet

Skynet je zamišljen kao obrambeni računalni sustav, a onda je spontano razvio svijest i postao nešto od čega se treba braniti. Priča je dalje poznata: prouzrokovao je nuklearnu kataklizmu koja je gotovo uništila ljudsku rasu, stvorio vojsku ubojitih kiborga, ali i hrpu vremenskih paradoksa. U četvrtom nastavku popularnoga serijala o Terminatorupojavljuje se kao računalna projekcija s likom i glasom Helene Bonham Carter.

1. HAL 9000

Lik po kojem se najviše pamti Kubrickova 2001: Odiseja u svemiru nije čovjek nego inteligentno računalo HAL 9000, koje upravlja svemirskim brodom Discovery. On je pristojan, smirenoga glasa, uvijek na usluzi i zna igrati šah. Međutim, HAL tijekom misije postane paranoičan te poubija gotovo cijelu posadu broda. Kada se suoči s vlastitom smrću (ili bolje reći isključenjem), počinje pjevušiti pjesmice. U knjiškim nastavcima Arthura C. Clarkea HAL ponovno oživljava te na kraju postaje dio jednog višeg bića, odnosno prolazi kroz sličan scenarij kao i umjetne inteligencije u Neuromanceru.


Propustili ste