Top 7 pop i rock pjesama u SF filmovima

Pojedini SF filmovi pamte se po korištenju pop i rock pjesama, koje su ponekad skladane ciljano za određeno djelo, a ponekad je riječ o otprije poznatim hitovima. Evo 7 primjera!

Svim filmofilima i ljubiteljima SF-a zasigurno su poznate glazbene instrumentalne teme iz uspješnih žanrovskih filmova poput primjerice Ratova zvijezda, Jurskog parka ili E.T.-ja. Međutim, neka SF djela pamte se i po korištenju pop i rock pjesama, koje su ponekad skladane ciljano za određeni film, a ponekad je riječ o otprije poznatim hitovima s top-ljestvica. Donosimo vam izbor 7 pjesama kao malo drukčiji podsjetnik na poznate SF filmove!

7. Beastie Boys – Sabotage (Zvjezdane staze, 2009.)

Veliki hit Beastie Boysa iz 1994. godine svira na početku reboota Zvjezdanih staza, kada mali James T. Kirk juri pustinjom u automobilu dok ga istodobno slijedi robotski policajac. Korištenje pjesme u navedenoj sceni sasvim je prikladno jer naglašava neobuzdani duh glavnoga junaka, a istodobno je označilo jedan moderniji pristup starome serijalu.

6. Huey Lewis and the News – The Power of Love (Povratak u budućnost, 1985.)

Bez ikakve sumnje, kada na radiju čujete The Power of Love, odmah ćete se sjetiti Martyja McFlya i njegovih zavrzlama oko putovanja kroz vrijeme. Pjesma je bendu Huey Lewis and the News osigurala čelnu poziciju na Billboardovoj top-ljestvici, a zaradila je i nominaciju za Oscara. Osim po navedenom hitu, Povratak u budućnost pamtimo i po rock klasiku Johnny B. Goode Chucka Berryja.

5. Bob Dylan – The Times They Are A-Changin’ (Čuvari, 2009.)

Uspješna adaptacija stripa Alana Moorea vrvi pop i rock pjesmama, među kojima su se našle i Nenina 99 Luftballons, Sound of Silence Simona & Garfunkela te All Along the Watchtower u Hendrixovoj obradi. Međutim, vjerojatno je najupečatljivija upotreba klasika Boba Dylana The Times They Are A-Changin’ u impresivnoj uvodnoj špici filma koja prikazuje pregled alternativne povijesti 20. stoljeća u kojoj su ključnu ulogu odigrali – kostimirani superjunaci.

4. The Runaways – Cherry Bomb (Čuvari galaksije, 2014.)

Marvelovi Čuvari galaksije vrve pop-rock evergreenima koje na walkmanu sluša glavni junak Peter Quill (zovite ga Star-Lord!), što je sasvim netipična glazbena podloga za jednu svemirsku operu. Međutim, upravo je glazba jedna od onih stvari koje ovaj film čine malo drukčijim u odnosu na slične stripovske spektakle. Čuvari galaksije tako su iz naftalina izvukli brojne uspješnice iz 70-ih i 80-ih, kao što su Hooked on a Feeling Blue Swedea i I Want You Back The Jackson 5, a nama se posebno svidjelo što se na soundtracku našao i punk-rock hit The Runawaysa Cherry Bomb, koji čujemo u drugoj polovici filma kada glavni junaci planiraju završni obračun.

3. Rage Against the Machine – Wake Up (Matrix, 1999.)

Matrix je SF spektakl pun modernih zvukova, a sama završnica donosi žestoku stvar Wake Up u izvedbi kultnoga benda Rage Against the Machine. Sasvim prikladan zvuk za cool prizor u kojemu Neo stavlja sunčane naočale i leti u nebo poput Supermana. Ah, te devedesete!

2. Queen – Flash (Flash Gordon, 1980.)

Osim kičastom ugođaju i zafrkantskom pristupu, najpoznatija filmska ekranizacija Flasha Gordona velik dio šarma duguje i glazbi za koju je zaslužna legendarna grupa Queen. Najpoznatiji dio soundtracka svakako je glavna tema Flash, koju danas mnogi nostalgično zapjevuše kad god krene rasprava o filmu. ”Flash! A-a-a-a-a-a-a-a!”

1. Guns N’ Roses – You Could Be Mine (Terminator 2: Sudnji dan, 1991.)

Terminator 2 svakako je jedan od filmova koji su obilježili početak devedesetih, dok su Guns N’ Roses u to vrijeme bili na vrhuncu svoje slave. Pjesma You Could Be Mine objavljena je na njihovu četvrtom studijskom albumu Use Your Illusion II, ali originalno nije bila rađena za soundtrack. Međutim, legenda kaže kako su Gunsi angažirani zato što je film ionako sadržavao poprilično očite referencije na tada popularan bend, poput prizora u kojemu Terminator nosi pušku skrivenu u kutiji s ružama. You Could Be Mine poslije se mogla čuti i na soundtracku filma Terminator: Spasenje, četvrtog dijela dugovječne franšize.


Propustili ste