Top 5 virtualnih glazbenih zvijezda

U vrijeme digitalizacije i interneta glazbena industrija doživjela je velike promjene, a jedan od istaknutijih trendova modernog doba su i virtualni bendovi i glazbenici.

Ukratko, riječ je o izvođačima koji nisu “od krvi i mesa”, već se pojavljuju u obliku (digitalne) animacije, dok vokalni dio posla u pravilu odrađuju pravi pjevači čiji je glas nerijetko izmanipuliran raznim snimateljskim tehnikama. Koncertni nastupi virtualnih bendova pritom često djeluju kao malo tehnološko čudo, jer obično uključuju velike ekrane, holografske projekcije i složenu sinkronizaciju slike i zvuka. Međutim, premda djeluje moderno i futuristički, koncept virtualnog benda i nije toliko nov pa su se tako animirani izvođači pojavljivali još u vrijeme kada je rock’n’roll bio poprilično mlad. U nastavku izdvajamo nekoliko starih i mladih virtualnih zvijezda, u nadi kako one ipak neće nikada nadvladati “prave” glazbenike.

5. Alvin and the Chipmunks

Alvin and the Chipmunks slove kao prvi virtualni bend uopće, a njihova povijest seže još u daleke pedesete godine prošloga stoljeća kada je glazbeni producent Ross Bagdasarian Sr. (poznat i pod umjetničkim imenom David Seville) osmislio fiktivnu grupu čiji su članovi prugaste vjeverice Alvin, Simon i Theodore, koje svojim visokim glasom izvode šaljive pjesmice. Za vokalnu izvedbu bio je zaslužan sam Bagdasarian koji je posebnom tehnikom izmanipulirao svoj glas, a vjeverice su debitirale na sceni 1958. godine pjesmom The Chipmunk Song (Christmas Don’t Be Late). Stvar je postala ogroman hit, zasjela je na prvo mjesto Billboardove ljestvice te na kraju osvojila tri Grammyja. Velika popularnost Chipmunksa rezultirala je novim pjesmama, albumima, stripovima i televizijskom serijom, a sve se rastegnulo do današnjih dana kada su vjeverice dobile digitalni makeover i komercijalno uspješnu filmsku franšizu čiji četvrti dio stiže u kina iduće godine.

4. The Archies

Pjesmu Sugar, Sugar sigurno ste čuli na radiju toliko puta da je vjerojatno znate napamet, ali možda niste znali da ju je otpjevao bend koji zapravo ne postoji. Veliki hit iz 1969. godine izvodi virtualna grupa The Archies koja se pojavljivala u animiranom serijalu The Archie Show, baziranom na popularnom stripu iz četrdesetih. Pjesme The Archiesa ustvari su pjevali razni studijski glazbenici na čelu s glavnim vokalom Ronom Danteom, a njihov uspjeh potaknuo je trend animiranih serijala s izmišljenim bendovima (Josie and the Pussycats, Banana Splits, Cattanooga Cats…) čije su epizode redovito imale glazbene segmente.

3. Crazy Frog

“Ring ding ding daa baa…” Prije desetak godina vjerojatno niste mogli izbjeći digitalnog žapca Crazy Froga koji se proslavio remiksom glazbene teme Policajca iz Beverly Hillsa pod nazivom Axel F. Za nastanak Crazy Froga zaslužna su dvojica Šveđana – Erik Wernquist koji je kreirao njegov izgled te Daniel Malmedahl, autor prepoznatljivog žapčeva zvuka. Osim što se konstantno prikazivao na glazbenim programima, virtualni vodozemac reklamirao je melodije za mobitele te se pojavio u dvije videoigre. Premda je generalno bio okarakteriziran kao vrlo iritantan lik, Crazy Frog je u nekoliko navrata poharao svjetske top-ljestvice, uglavnom remiksevima poznatih hitova. Na olakšanje mnogih, ludilo se smirilo 2009. godine i otada nismo mnogo čuli o žapcu.

2. Hatsune Miku

Virtualna pjevačica Hatsune Miku nastala je 2007. godine u Japanu, gdje je odmah postala velika zvijezda. Ovih dana polako osvaja i Ameriku, nakon nedavnog holografskog gostovanja u emisiji popularnog Davida Lettermana i virtualnih koncerata u New Yorku, a čak ju je i Lady Gaga angažirala na svojoj ovogodišnjoj turneji. Hatsune Miku pojavljuje se u obliku trodimenzionalnog avatara, a za njezin glas zaslužan je računalni program za vokalnu sintezu koji je razvila kompanija Crypton Future Media. Zanimljivost je da njezine pjesme zapravo stvaraju sami obožavatelji koji su kupili softver, a dosad ih je nastalo na tisuće, što ustvari znači da je Hatsune jedan veliki kolaboracijski projekt novoga doba koji bi jednoga dana mogao potpuno izmijeniti naličje glazbene industrije i popularne kulture.

1. Gorillaz

Na pitanje koja je najpoznatija virtualna grupa današnjice, gotovo svatko će odgovoriti – Gorillaz! Bend su osmislili frontmen Blura Damon Albarn i strip-crtač Jamie Hewlett, a čine ga četiri animirana lika, 2D, Murdoc, Russel i Noodle, koji izvode eklektični miks alternativnog rocka, hip-hopa, elektronike i trip-hopa. Njihov prvi singl Clint Eastwood postao je jedan od najvećih hitova 2001. godine zahvaljujući svježem zvuku i upečatljivom animiranom spotu, a debitantski album Gorillaz prodan je u više od sedam milijuna primjeraka pa su uvršteni u Guinnessovu knjigu rekorda kao najuspješniji virtualni bend. Uslijedila su još tri albuma, pregršt zanimljivih videospotova i brojne suradnje s drugim glazbenicima, a Albarn je nedavno najavio kako bi se novi album trebao pojaviti 2016. godine.


Propustili ste