Top 5 stranica o urbanim legendama

Zabavite se i informirajte o urbanim legendama i svemu onome što čujete da se dogodilo "prijatelju vašeg prijatelja", teorijama zavjere i "činjenicama" koje nisu točne

Sigurno ste se više puta našli u društvu nekog tko vam je ispričao bizarnu zgodu koja se dogodila ”prijatelju njegova prijatelja”, a koja doslovno graniči s hororom. Naravno, pripovjedač je pritom tvrdio kako je njegova priča potpuno istinita i kako zna ljude koji je mogu potvrditi. Ipak, daleko je vjerojatnije da je riječ o urbanoj legendi, izmišljenoj pripovijesti koja se prenosi od usta do usta, a koja je od svog nastanka sigurno već bezbroj puta izmijenjena ili obogaćena novim detaljima.

Urbane legende predstavljaju folklor modernoga doba i ponekad uistinu imaju uporište u stvarnosti, ali češće je riječ o izmišljenim pričama koje u sebi ponekad kriju neku po(r)uku ili alegorijski govore o uobičajenim ljudskim strahovima. U doba interneta urbane legende šire se brže nego ikad, ali se brže nego ikad razotkrivaju i objašnjavaju. Donosimo pregled nekoliko zanimljivih web-stranica na kojima možete pronaći niz što zabavnih, što stravičnih urbanih legendi…

5. Listverse

Listverse se ne bavi isključivo urbanim legendama, već je riječ o stranici s nizom top-lista koje pokrivaju razna područja, poput znanosti ili šoubiznisa. Međutim, velik broj tekstova bavi se urbanim legendama, nerazjašnjenim misterijima i sličnim bizarnostima. Zanimaju li vas priče o neriješenim ubojstvima, izvanzemaljskim otmicama ili jezivim snimkama koje kruže internetom, Listverse je pravo odredište za vas. Preporučujemo ipak da neke članke ne čitate u gluho doba noći, tim više što obično sadrže jezive fotografije i videozapise.

4. Hoax-Slayer

Koliko ste puta dobili e-mail koji vam nudi neku nagradu, ali morate ga proslijediti na adrese desetak prijatelja kako biste je osvojili? Ili vam je u inbox stigla još bizarnija poruka u kojoj stoji kako će vam se dogoditi nešto grozno ako je ne proslijedite u određenom roku? Nasjeli sigurno niste, ali ako vas zanima što stoji iza takvih ”navlakuša” – svakako proučite stranicu Hoax-Slayer koja se bavi i razotkriva internetske prijevare, lančane e-mailove, lažna upozorenja o virusima… Neka vas ne odbije rudimentaran dizajn stranice, jer njezin sadržaj je uistinu koristan i informativan.

3. About Urban Legends

Popularni portal About.com (čiji korijeni sežu još u devedesete) ima bogatu stranicu posvećenu urbanim legendama, koja je možda najbolje polazište za nekoga kome je ta tematika još uvijek nepoznata. Urbane legende praktično su razvrstane u nove i stare, a tu je i rubrika u kojoj ćete saznati sve osnove o njima – što su, kako nastaju i kakvu ulogu igraju u kulturi i društvu.

2. MythBusters

Razbijači mitova, dokumentarni serijal Discovery Channela, traje već deset godina, a u njemu stručnjaci za posebne učinke Adam Savage i Jamie Hyneman testiraju vjerodostojnost urbanih legendi i mitova koji su se ustalili u društvu. Službena stranica serijala nudi videoisječke, cijele epizode, članke, fotogalerije i još mnoštvo zanimljivoga sadržaja. Ako još uvijek strahujete kako je istovremeno konzumiranje Coca-Cole i Mentosa pogubno za život ili spadate u one koji sumnjaju da su ljudi uopće sletjeli na Mjesec, definitivno morate pogledati što o tome kažu Razbijači mitova.

1. Snopes

Snopes.com sasvim je sigurno najpopularnija i najpoznatija web-stranica koja se bavi urbanim legendama, a pokrenuta je još davne 1995. godine. Snopes pokriva uistinu široka područja pa ćete ovdje na jednome mjestu pronaći urbane legende koje se vežu uz politiku, znanost, medicinu, religiju, internet, biznis, slavne osobe… Walt Disney i Coca-Cola čak imaju svoje zasebne kategorije. Za svaku legendu postoji objašnjenje njezina podrijetla (ili barem pokušaj objašnjenja), ali i kategorizacija vjerodostojnosti (lažna, istinita, neodređena…). Snopes.com jedna je od onih stranica koje imaju zarazan učinak i jednom kad krenete proučavati njezin bogat sadržaj, teško ćete se ”odlijepiti” od računala.


Propustili ste