Top 5: Moda budućnosti

Već imamo “pametne” narukvice, ogrlice i satove, a uskoro bi u naš život mogli ući i odjevni predmeti s ugrađenim high-tech dodacima.

Moda se mijenja iz sezone u sezonu, ali u biti, svrha odjeće i obuće ista je još od početaka ljudske civilizacije. Međutim, što ako vaša majica, kaput ili cipele postanu nešto više od odjevnoga predmeta ili dokaza stila? U vrijeme kada svakodnevnica ima izrazit futuristički okus, sve više se priča o novim konceptima, materijalima i tehnologijama koji bi u potpunosti mogli promijeniti modni svijet i način na koji doživljavamo odjeću. Već imamo “pametne” narukvice, ogrlice i satove, a uskoro bi u naš život mogli ući i odjevni predmeti s ugrađenim high-tech dodacima ili odjeća nastala pomoću tehnologija koje prije nismo uopće povezivali s modom. Izdvajamo nekoliko ideja i proizvoda koji nam sugeriraju u kojem bi smjeru sve to moglo krenuti…

Odjeća kao izvor energije

Baterija mobitela vam je pri kraju, a nemate pri ruci punjač. Priznajte, u takvoj situaciji sigurno će vas uhvatiti nervoza, a neke možda čak i panika. U bliskoj budućnosti takvi problemi mogli bi nestati, i to zahvaljujući upravo odjeći koja služi i kao izvor energije! Primjerice, nizozemski startup Wearable Solar već neko vrijeme razvija odjevne predmete sa savitljivim solarnim ćelijama koje prikupljaju sunčevu energiju, a koja zatim može poslužiti za napajanje elektroničkih uređaja. Dizajneri pritom tvrde kako je sat vremena na suncu dovoljno za punjenje 50 posto baterije mobitela.

Isprintana odjeća

3D printanje već je nekoliko godina vruća tema u tehnološkim krugovima, a nije zaobišla ni modnu industriju. Navedena tehnologija omogućuje korištenje novih materijala u izradi odjeće te maštovito poigravanje krojevima i uzorcima, a širu pozornost u modnome svijetu privukla je nakon što se slavna Dita Von Teese pojavila u isprintanoj haljini, koja slovi kao prva te vrste. Doduše, u njezinu slučaju bila je riječ o modnome konceptu koji teško da bi zaživio na ulicama, ali pojedini dizajneri i proizvođači sportske opreme ubrzo su uz pomoć tehnologije 3D printa počeli stvarati odjeću i obuću koju se, bez sumnje, može okarakterizirati – upotrebljivom.

Interaktivna tkanina

U cijelu priču u vezi s futurističkom modom uključio se i sveprisutni Google, čiji projekt Jacquard ima za cilj razviti novu generaciju tkanine koja će dizajnerima omogućiti izradu interaktivne odjeće. Drugim riječima, jednoga dana mogli bismo nositi odjevne predmete s ugrađenim minijaturnim elektroničkim komponentama koje će nam omogućiti neke sasvim nove načine upravljanja mobilnim uređajima, aplikacijama i online servisima. Živi bili pa vidjeli.

Kameleonski kostimi

Jeste li ikad razmišljali o tome kako bi bilo vrlo praktično imati odjeću koja sama od sebe može mijenjati boje? Samim time jedan odjevni predmet mogao bi odigrati ulogu više njih, što bi sigurno olakšalo svakodnevni odabir modnih kombinacija i, u konačnici, uštedjelo vrijeme. Na nečemu (relativno) sličnome radi londonski studio Unseen koji je u modnim, ali i tehnološkim krugovima privukao već popriličnu pozornost svojim “kameleonskim” kostimima futurističkih mogućnosti i odjevnim dodacima maštovitog dizajna. Kombinirajući kemijske procese, digitalnu tehnologiju i inovativne krojeve, u Unseenu stvaraju odjeću koja izgleda kao da nije s ovoga svijeta, a čija se boja mijenja ovisno o vanjskim faktorima, poput temperature i čestica u zraku – ili čak reagira na tjelesne procese nositelja.

Tenisice Martyja McFlyja

Svi koji su gledali Povratak u budućnost 2 bez sumnje se sjećaju “najkica” Martyja McFlyja (Michael J. Fox) koje se automatski vežu, ili je možda bolje reći – stežu. Nedavno smo došli i do datuma u kojemu se odvija radnja drugoga dijela slavnog serijala, a u povodu toga Nike je lansirao limitirano izdanje futurističkih tenisica čije su mogućnosti vrlo slične onima iz filma. Prvi ih je isprobao upravo glumac Michael J. Fox, a prihod od prodaje namijenjen je njegovoj zakladi za istraživanje Parkinsonove bolesti. Iz Nikea najavljuju kako će nastaviti testirati tehnologiju automatskih tenisica, što bi u bliskoj budućnosti moglo rezultirati vrlo zanimljivim rješenjima u dizajnu i mogućnostima sportske opreme.


Propustili ste