Privatnost na internetu – opreza nikad dovoljno

Koliko brinete o zaštiti svoje privatnosti kada ste online?

Koliko ste puta do sada čuli izjavu kako ništa nije privatno na internetu? Tvrtke na svojim web stranicama žele sakupiti što je više moguće podataka o svojim posjetiteljima koji su odlaskom na web stranicu pokazali interes za proizvodom ili uslugom koju to poduzeće nudi. Prikupljanjem što je moguće detaljnijih podataka o potrošačima poduzeća su u mogućnosti pružiti im personalizirano online iskustvo.

Upravo sada, nekoliko tvrtki želi dobiti informacije o tome što pretražujete i čitate na internetu kako bi saznali koji su vaši interesi, žele znati što kupujete, koju glazbu slušate, a sve da bi vam mogli prodati svoje proizvode i usluge. No, sve se više zamjećuje i zabrinutost šire publike u vezi sa zaštitom njihove online privatnosti te sve teže pristajemo na dijeljenje svojih osobnih podataka online. Privatnost je postala veoma popularna tema na internetu. Potrošači su spremni pružiti svoje osobne podatke online ako za to dobiju čvrst razlog. Naravno, očekuju da im se da do znanja svaki put kada se žele prikupiti njihovi podaci kako bi oni sami odlučili o tome žele li ih podijeliti s nekom kompanijom ili ne.

Često potrošači nisu ni svjesni koji su to sve njihovi podaci dostupni tvrtkama putem interneta. Uz osobne i kontakt-informacije, tu su i povijest pretraživanja web stranica te povijest kupnje. Zabrinutost zbog povrede online privatnosti javlja se i kod prikupljanja podataka kao što su podaci o prebacivanjima dokumenata i datoteka, back-up i pohrana podataka u cloud servisima te enkripcija i sigurnost osjetljivih podataka kao što su brojevi kreditnih kartica i lozinke.

Nakon što smo ustanovili da zabrinutost za zaštitu privatnih podataka u online okruženju postoji, pravo pitanje koje zapravo treba biti postavljeno je što činite po pitanju zaštite svoje online privatnosti. Postoji nekoliko osnovnih načina na koje već sada možete zaštiti svoje podatke. Naravno, pritom ne trebamo ni naglašavati kako pristup vrlo osjetljivim privatnim podacima dijelite samo s pouzdanim izvorima.

Unatoč konfiguriranju svih postavki privatnosti, ako vaš softver, odnosno operativni sustav nije ažuran, veća je mogućnost da će “propustiti” vaše privatne podatke, a zbog neažuriranja propustit ćete i sve mogućnosti programa za zaštitu sigurnosti svojih podataka. Dakle, ažuriranje vašega softvera i operativnog sustava prvi je korak prema zaštiti vaših podataka.

Pregledajte postavke privatnosti, pogotovo one na svojim društvenomrežnim računima. Iako nas većina ne misli o tome, provjerite dijelite li sadržaj, svoja mišljenja i komentare na društvenim mrežama samo sa svojim prijateljima ili javno. Kontrolirajte mogućnost da vas vaši prijatelji ili netko treći označava na slikama i drugom sadržaju koji se dijeli na društvenim mrežama.

Osim toga, kontrolirajte i svoje podatke o lokaciji. Mnoge aplikacije, od društvenih mreža do igrica, mogu dobiti pristup vašoj trenutačnoj lokaciji. Provjerite na svojim mobilnim uređajima postavke privatnosti i lokacije kako biste saznali koje aplikacije koriste podatke o vašoj lokaciji te isključite tu mogućnost za one aplikacije za koje ne želite da imaju pristup informacijama o tome gdje se nalazite i kuda se krećete.

Ne želite da se sazna što pretražujete na internetu? Kako biste prikrili većinu vaših tragova o pretraživanju, koristite privatan, tj. anoniman način pretraživanja koji podržava većina internetskih pretraživača. Instalirani cookies, lozinke i povijest pretraživanja briše se kada zatvorite preglednik. Međutim, budite oprezni jer to i dalje prikriva tragove pretraživanja samo s uređaja s kojega pretražujete – vaš poslodavac ili pružatelj usluge i kod prikrivenoga načina mogu pratiti vaše pretraživanje.

Možemo zaključiti da unatoč svim mjerama zaštite koje poduzimate, opreza nikad dovoljno. Online okruženje, digitalna tehnologija i pravila igre na internetu konstantno se mijenjaju. Ako ste zabrinuti za sigurnost svoje online privatnosti, budite u toku i informirajte se o svojim pravima i zaštiti podataka na internetu, informirajte se o tome s kime izravno dijelite svoje podatke i kome su oni općenito dostupni.

Na kraju krajeva, učite na tuđim pogreškama radije nego na svojima. Potražite iskustva ljudi koji su se suočili s problemima prouzročenima kršenjem njihove online privatnosti, bit će odličan poticaj da poduzmete sve potrebne mjere za zaštitu svoje online privatnosti ako to niste učinili do sada.


Propustili ste