TOP 5: Gdje se skriva pravi Skynet?

Donedavno je Skynet bio pojam koji se isključivo vezao za popularni filmski SF serijal o Terminatoru. Međutim, u vrijeme kada računalna tehnologija grabi brzim koracima naprijed sve više se govori o mogućoj pojavi stvarnog Skyneta, odnosno zloćudne umjetne inteligencije koja se otme kontroli i zaprijeti opstanku ljudske rase. U kontekstu potencijalne tehnološke apokalipse najčešće se spominje Google, koji se u posljednje vrijeme snažno posvetio istraživanju računalne inteligencije i akvizicijama tvrtki iz domene robotike i umjetne inteligencije.

Slične konotacije istovremeno redovito privlači i Facebook, čiji algoritmi vjerojatno o nama već znaju više nego mi sami. Naravno, cijela priča o pravom Skynetu najčešće je proizvod medijskog senzacionalizma, ali neosporna je činjenica da na vidjelo izlazi sve više kompanija, startupova i projekata koji se ozbiljno bave umjetnom inteligencijom. Evo nekoliko primjera…

5. Vicarious

Vicarious je mlada kompanija iz San Francisca čiji je glavni cilj razviti softver koji može učiti i razmišljati poput čovjeka. Konkretno, njezini stručnjaci žele proizvesti svojevrsnu računalnu inačicu neokorteksa, dijela ljudskog mozga koji je među ostalim ključan za prepoznavanje osjeta, motoriku, svjesno razmišljanje te prepoznavanje jezika. Do toga je sasvim sigurno još dug put, premda je Vicarious već postigao značajan napredak na području računalnog prepoznavanja vizualnih informacija. Ono što je trenutačno vrlo zanimljivo su ulagači u tvrtku, među kojima se nalaze suosnivač i bivši izvršni direktor Yahooa Jerry Yang, čelnik Amazona Jeff Bezos, poznati glumac Ashton Kutcher te šef Facebooka Mark Zuckerberg.

4. DeepMind Technologies

Britanski startup DeepMind Technologies utemeljen je prije tri godine s misijom razvoja moćnih računalnih algoritama sa sposobnošću učenja. U slobodnom prijevodu – umjetne inteligencije. Tvrtku je prije nekoliko mjeseci kupio Google, navodno je otevši pred nosom Marku Zuckerbergu. Posebnu pozornost javnosti tada je privukao životopis suosnivača DeepMinda, 37-godišnjeg Demisa Hassabisa, koji je već kao 13-godišnjak bio vrhunski igrač šaha i “čudo od djeteta”, a danas slovi kao veliki stručnjak za neuroznanost, umjetnu inteligenciju i videoigre. Zvuči kao genijalac iz nekog SF filma.

3. D-Wave Systems

O kvantnim superračunalima koja se mogu brzo i učinkovito uhvatiti ukoštac s iznimno kompleksnim zadacima govori se već godinama, a na komercijalizaciji takvog sustava već neko vrijeme radi kanadska kompanija D-Wave Systems. Prije tri godine predstavila je računalni sustav D-Wave One, koji je ponio status “prvog komercijalnog kvantnog računala“, a nešto kasnije dobio je i nasljednika pod nazivom D-Wave Two, premda su se u nekim krugovima pojavile sumnje u istinitost tvrdnje da je riječ o pravim kvantnim računalima. Međutim, sustave D-Wave Systemsa danas koriste i testiraju velike kompanije i institucije kao što su vojno-tehnološka korporacija Lockheed-Martin, svemirska agencija NASA i naravno – Google! Zar ste uopće sumnjali?

2. CyCorp

CyCorp naizgled je još jedna u nizu kompanija posvećena razvoju umjetne inteligencije, kakvih u posljednje vrijeme ima sve više na svjetskoj tehnološkoj sceni. Međutim, ova teksaška tvrtka postoji već okruglih 30 godina, a posebno je zanimljivo da je tek sada počela snažnije istupati u javnosti nakon što se godinama držala “ispod radara”. U CyCorpu među ostalim tvrde kako su razvili vrlo napredan računalni sustav pod nazivom Cyc, koji može ”čitati između redaka”, odnosno razumjeti širi kontekst nečije tvrdnje ili rečenice te primati upute izražene govornim jezikom. Tko zna, možda već razumije što znači ”hasta la vista, baby”.

1. Boston Dynamics

Dok sve te priče o umjetnoj inteligenciji i naprednim računalima prosječnom čovjeku djeluju poprilično apstraktno, u slučaju tvrtke Boston Dynamics sasvim je jasno što se stvara u njezinim postrojenjima. Naime, uz potporu američke vojske kompanija iz Massachusettsa dizajnirala je niz modela naprednih terenskih robota, uglavnom ”životinjskog” izgleda, koji istovremeno djeluju i fascinantno i zastrašujuće. Međutim, od samih robota mnoge više brine činjenica da se i ova kompanija nedavno našla u Googleovim rukama. Ako se jednoga dana uistinu ostvari scenarij iz Terminatora, jasno je tko će biti glavni krivac.


Propustili ste