Rimuj.me – aplikacija koja umjesto vas pronalazi rimu

Internetska aplikacija rimuj.me omogućava korisniku da brzo pronađe riječi koje se rimuju s traženim pojmom. Besplatna je i dostupna svima, a obilježavaju je lako korištenje i jednostavno sučelje

Donosimo razgovor s pokretačem stranice rimuj.me. Njegovo je ime Yousef Chanan, iz Zagreba je i ima 24 godine. Trenutačno radi kao web developer u jednoj ”maloj firmi, ali s velikim projektima i super kolegama”. Uskoro završava studij informatike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Koji su bili glavni izazovi prilikom stvaranja ove aplikacije?

Premda se aplikacija na prvi pogled čini jednostavnom, u izradu je utrošen veći broj sati pomnoga planiranja i testiranja. Dvije glavne prepreke bile su osmišljavanje algoritma za brzu obradu onoga što je trenutačno baza od 60 tisuća riječi, koja će u krajnjoj verziji sadržavati više od 200 tisuća riječi, te sortiranje tih rezultata u što kraćem vremenu uzimajući u obzir to da neke riječi imaju prednost nad drugima ovisno o broju slova koja se podudaraju.

Druga prepreka bila je, naravno, izrada baze riječi. Premda je relativno lako pronaći popis riječi engleskoga jezika, za hrvatski jezik je to malo teže. Baze koje sam uspio pronaći nisu se sasvim uklapale u ono što sam imao na umu, pa sam odlučio napraviti svoju. To sam riješio izradom skripte koja iz određenog izvora (razni članci na hrvatskom jeziku, elektroničke knjige i slično) izdvaja riječi i dodaje ih u bazu ako već nisu prisutne.

Je li ovo prva verzija aplikacije?

Nije. Ovo je prva online verzija, no prva verzija bila je desktop aplikacija izrađena još 2009. godine pod nazivom Darkwell Rima. Otprilike u to doba sam se počeo sve ozbiljnije zanimati za web development, pa je aplikacija kratko bila dostupna na internetu i s vremenom napuštena. Aplikacija se još uvijek može pronaći na nekim download portalima, torrentima, a čak je bila i uvrštena u DVD časopisa Bug u lipnju 2009.

Kako ste došli na ideju za ovakav servis?

Ideju sam ustvari dobio još u srednjoj školi, gdje se par prijatelja redovito natjecalo u improviziranom repanju i iako osobno nikada nisam bio ljubitelj tog žanra glazbe, uvijek sam iznova bio zadivljen s kakvom su se lakoćom uspijevali dosjetiti riječi koje se rimuju. Vještinu koju nisam imao u tom području odlučio sam nadomjestiti programiranjem.

Projekt ne smatram posebno velikim, no to je ideja koja mi je na umu već dulje vrijeme i drago mi je što sam napokon našao vremena za njezinu realizaciju.

U kojem je stadiju trenutačno projekt?

Projekt se trenutačno smatra beta verzijom, premda je funkcionalnost u potpunosti izrađena i bit će malo izmjena u krajnjoj verziji. Ono što još preostaje je nadopuniti bazu riječi, saslušati prijedloge korisnika i napraviti eventualne dorade u skladu s time.

Kako bi trebala izgledati finalna verzija? Kad se očekuje potpuna funkcionalnost servisa?

Servis je već sada u potpunosti funkcionalan pa se finalna verzija neće previše razlikovati od trenutačne. Jedino što još preostaje do skidanja oznake ”beta” jest testiranje uz nadopunjenu bazu riječi i kada taj brojka dostigne 200 tisuća, projekt će se smatrati završenim što se tiče prve faze. U prosjeku baza poraste za 5 tisuća novih riječi dnevno, što znači da bi ciljana brojka trebala biti dostignuta krajem siječnja 2013. godine.

Koji su vam budući planovi vezani za projekt?

Za drugu fazu predviđena je izrada verzije optimizirane za mobilne uređaje, a nakon toga i izrada nativnih aplikacija za smartphone uređaje, koje bi radile neovisno o internetskoj konekciji i bile dostupne korisniku u svakom trenutku. Malo dugoročniji planovi mogli bi uključivati i podršku za više jezika, no to još nije čvrsto odlučeno.

Imate li u planu ostvariti neki profit ovim projektom? Ako da, kako?

Za sada ne. Jedna od opcija, ovisno o posjećenosti, bila bi ugradnja reklame na stranicu, no ne naginjem previše prema tome jer želim da servis bude brz i pregledan, uz što manje distrakcija za korisnika. Bude li ikakve monetizacije projekta, to će vjerojatnije biti prilikom izrade posebne verzije za smartphone uređaje, kada i ako dođe do toga.

Tko sve sudjeluje u projektu?

U ovome trenutku ja sam jedina osoba iza projekta. Hoće li se to promijeniti jednoga dana, ovisi o dugoročnim ciljevima za aplikaciju, no sada je još prerano o tome govoriti.


Propustili ste