Distopija u videospotovima

Mračni futurizam iznimno je zahvalan pristup za stvaranje vizualno impresivnih spotova.

Distopijske i tmurne vizije svijeta budućnosti popularan su motiv u umjetnosti, pa tako i u videospotovima. Mračni futurizam iznimno je zahvalan pristup za stvaranje vizualno impresivnih spotova koji uz to imaju nešto za reći o društvu, tehnologiji i smjeru u kojemu ne bismo trebali ići budućnosti. Evo nekoliko dobrih primjera.

Massive Attack – Voodoo In My Blood

Svježe iz radionice ovih sjajnih glazbenika, s elementima horora i vrlo dramatičan, ovaj spot uklapa se u priču o distopijskim temama. Prema nekim tumačenjima, uradak prikazuje zastrašujuću vezu ljudi s tehnologijom, a istodobno je i posveta kultnome filmu Opsjednutost iz 1981. godine.

George Michael – Freeek

Futuristički spot Georgea Michaela prepun je agresivnih elemenata te izvrsno upotpunjuje tekst same pjesme. Spot je stajao više od milijun dolara i ima pregršt motiva cyberpunka, a istodobno odaje počast kultnome Blade Runneru.

Queen – Radio Ga Ga

Video za klasik Queena bazira se na tmurnim i tamnim elementima iz Langova Metropolisa te je nadopunjen scenama zamišljenoga koncerta u kojemu su potlačeni radnici publika koju Freddie svojim gestama i glasom potiče na revoluciju.

Muse – Revolt

Izvrstan spot čija se radnja odvija u 2025. godini u kojoj vlada totalitarni režim, a nebo kontroliraju dronovi. Videouradak je pun ratnih scena i prizora pobune, a istodobno se poigrava estetikom videoigara te je sasvim u skladu s dosadašnjim radovima Musea.

Madonna – Express Yourself

Na ikonografiju industrijskoga futurizma iz Metropolisa nije ostala imuna ni Madonna, odnosno David Fincher koji je prije gotovo tri desetljeća režirao spot za njezin veliki hit Express Yourself. U kultnome videu distopija nikada nije bila toliko seksi, ali u slučaju legendarne kraljice popa to je sasvim očekivano.


Propustili ste