Ulična umjetnost na Instagramu

U uličnoj umjetnosti možete uživati i na zaslonu svojega pametnog telefona ili računala.

Ako je cijeli svijet pozornica, onda su svaki zid, cesta, pločnik i stepenica svojevrsna podloga za umjetnost poput grafita i murala. Tako bismo si u slobodnome stilu predstavili što je street art ili ulična umjetnost. Umjetnici novoga doba koji su počeli oslikavati zidove sprejem i bojama, mogu slati određenu političku poruku poput Banksyja ili pak lijepim crtežima jednostavno osvježavati sive velegradske ulice. U nastavku vam donosimo izbor profila na Instagramu uličnih umjetnika koje biste trebali pratiti kako biste, osim na ulici, u njihovoj umjetnosti mogli uživati i na zaslonu svojega pametnog telefona ili računala.

obeygiant

Izvrstan umjetnik, još bolji propagandist Shepard Fairey AKA obeygiant ima 666 tisuća pratitelja na Instagramu. Svoju karijeru počeo je 1989. izrađujući naljepnice, a danas njegovi grafiti krase Berlin, Toronto, New York, Johannesburg. Njegovo najpoznatije djelo je poster Baracka Obame – Hope, napravljeno tijekom predsjedničkih izbora u SAD-u. Smatra se jednim od najutjecajnijih suvremenih umjetnika današnjice, a njegovi radovi zaista su vrijedni divljenja.

hanksynyc

Spojem Banksyja i Toma Hanksa s izraženim elementima parodije nastao je Hanksy, anonimni ulični umjetnik koji djeluje u New Yorku. Na Instagramu ga prati više od 91 tisuće korisnika svakodnevno skrolajući kroz smiješne slike i ilustracije koje on naziva “best of the worst”. Sklon dosjetkama i kritici poznatih i slavnih, slučajno je postao poznat kada je slika na kojoj je Banksyjevu štakoru nactao lice Toma Hanksa postala viralna na internetu. Preporučujemo staviti ga u rubriku “za praćenje” ako se želite dobro nasmijati.

just an old reminder to keep it 100% chill A photo posted by hanksy (@hanksynyc) on

osgemeos

Iza profila osgemeos kriju se dva brata blizanca iz Brazila koji svojim grafitima spajaju izvornu hip hop kulturu New Yorka s prepoznatljivim brazilskim folklorom. Njihovih 657 tisuća pratitelja na Instagramu tamo je zbog šarenih murala koji krase zidove diljem svijeta, a neobičan umjetnički izraz ovog dvojca prenesen na beton ili papir prava je vizualna senzacija.

The Carnaval !!! #osgemeos

A photo posted by osgemeos (@osgemeos) on

hadartwork

Umjetnički kolektiv iz Visokoga u Bosni i Hercegovini svojom umjetnošću i crtežima oživljava tematski povezane cjeline. Dobar primjer je projekt pod imenom Silence koji su posvetili žrtvama Srebrenice. Posebna tehnika oslikavanja zidova, kao i aktivističke poruke koje proizlaze iz njihovih grafita čine ih posebnima i zanimljivima, a tome svjedoči i članak objavljen o njima u Huffington postu. Iako zasad na Instagramu imaju malo više od dvije tisuće pratitelja, vjerujemo da će budućnost koja ih čeka donijeti mnogo više.

lonacpot

I Hrvatska se može pohvaliti iznimnim uličnim umjetnikom koji godinama iznenađuje izvrsnim grafitima i muralima. Krajem siječnja na društvenim je mrežama objavio grafit pulsirajućega organa srca pod imenom HeArtbeats na nepoznatoj lokaciji u Zagrebu, koji je izazvao oduševljenje hrvatske javnosti. Umjetnik poznat pod nadimkom Lonac ima više od 10 tisuća pratitelja na Instagramu, a mi smatramo da, ako volite lijepu i zanimljivu uličnu umjetnost, zaslužuje i vaš follow.


Propustili ste