Teatar.hr uveo SMS kupovinu članaka

Ususret 15. obljetnici postojanja, najstariji neovisni portal u kulturi na hrvatskom jeziku, Teatar.hr, predstavlja još jednu inovaciju – kupovinu članaka SMS porukama. Usluga je dostupna u Hrvatskoj i Srbiji, a od idućeg mjeseca moći će se koristiti i u drugim zemljama regije.

Najstariji neovisni on-line medij u kulturi na hrvatskom jeziku i mrežni centar svih ljubitelja izvedbenih umjetnosti u regiji, Teatar.hr, iduće će godine proslaviti 15 godina postojanja.

U tom je razdoblju Teatar.hr prošao dug put od rubrike u okviru portala Monitor.hr do samostalne domene s najvećom digitalnom bazom podataka o izvedbenim umjetnostima u ovom dijelu Europe. Danas, Teatar.hr ima status lidera istraživačkog novinarstva u kulturi, te arhivu s više od 160.000 tekstova, ali i jedinstveni poslovni model. Naime, za razliku od većine domaćih medija ne prima nikakve subvencije Ministarstva kulture ili drugih tijela javne vlasti, već ga pretplatama na dio sadržaja financiraju isključivo čitatelji.

„Kad smo prije tri godine uvodili pretplatu na dio sadržaja, mnogi su sumnjali u održivost takvog poslovnog modela. No, pokazalo se da je publika voljna platiti kvalitetan sadržaj i dobru uslugu, pa broj čitatelja našeg portala kontinuirano raste i već je davno nadmašio brojke iz doba prije paywalla. Svjesni smo, međutim, da dio njih ne može ili ne želi kontinuirano biti pretplaćen na Teatar.hr. Upravo za njih osmislili smo uslugu plaćanja članaka SMS-om”, kaže urednica portala Nora Krstulović.

U nas jedinstvenu uslugu kupnje članka SMS-om Teatar.hr realizirao je u suradnji s renomiranom tvrtkom PencePay, koja sva plaćanja izvršava kroz vezu zaštićenu sa 256-bitnom SSL enkripcijom uz najviše svjetske standarde za sigurnost poput PCI-DSS i ISO 27001. Usluga je od 10. rujna dostupna za sve mobilne mreže u Hrvatskoj i Srbiji, a u listopadu bi trebala postati dostupna i u drugim zemljama regije.

Usluga SMS plaćanja članaka u potpunosti je anonimna i za njezino korištenje nije potrebna nikakva registracija. U promotivnom razdoblju njezina će cijena iznositi će 2 kune, a uz nju čitateljima će i dalje biti dostupni postojeći pretplatni modeli – mjesečni za 37.5 kuna, kvartalni za 100 i godišnji za 375 kuna.

„Ovo je tek prvi u nizu obljetničkih projekata. Već u listopadu kreće još jedan izbor za Teatar.hr Nagrade Publike, koji će kulminirati dodjelom u studenom, a potom i brojna iznenađenja. Publika nam je pokazala da nas želi i prati i mi ćemo joj to nastojati uzvratiti na najbolji mogući način”, zaključuju iz redakcije portala Teatar.hr


Propustili ste