Stručnjaci otkrivaju: 10 trikova koji će vam olakšati život

Uspješni poduzetnici, blogeri, DIY majstori i životni treneri otkrili su nam trikove koje redovito koriste. Poslušajte njihove savjete i olakšajte si život!

Koliko ste puta tijekom spremanja na posao ili fakultet, pomislili – da barem imam nekoliko minuta viška!? U užurbanosti svakodnevnoga života tih nekoliko dodatnih minuta može biti od presudne važnosti. Budući da se svi suočavamo s istim problemima, nedostatkom vremena i željom da radimo učinkovitije, odlučili smo upitati uspješne poduzetnike, blogere, DIY majstore i životne trenere da s nama podijele korisne, jednostavne i djelotvorne life hackove koje svakodnevno upotrebljavaju.

Saznali smo kako se ujutro lakše probuditi, napraviti ultimativni popis obveza kojim ćemo sve držati pod kontrolom, mirno reagirati u stresnim situacijama i mnoštvo drugih iskušanih trikova koji će nam uštedjeti vrijeme i povećati produktivnost.

Buđenje bez po’ muke

Popis počinjemo trikom za sve one kojima teško pada ranojutarnje ustajanje. Ako si postavite previše zadataka koje morate obaviti, jutra mogu biti izuzetno naporna. Kada se sjetite količine posla, najradije biste ostali ležati u krevetu. Kako dan početi bez teškoća, otkrila nam je uspješna poduzetnica i blogerica, pokretačica i direktorica tvrtke Zaokret, Kristina Ercegović:

“Moj trik je ustajanje u pet ujutro tako da imam vremena za sebe i razmišljanje o životu i poslu, planiranje i meditaciju.” 

shutterstock_218722672

Jutra su idealna da se posvetite sebi jer vas tako rano vjerojatno neće ometati previše ljudi. Najgore što možete učiniti je ostaviti najzahtjevnije zadatke za rano ujutro, što će samo otežati buđenje. Umjesto toga iskoristite jutra za manje naporne i zabavne aktivnosti koje volite i ustajanje vam više neće biti problem.

Pakiranje hrane na zdraviji način

Kada uspješno savladate buđenje, vrijeme je za spremanje na posao. Na poslu ste često ovisni o nezdravoj, brzoj hrani, stoga je dobro unaprijed pripremiti obrok i ponijeti ga sa sobom. Kako izbjeći plastiku za nošenje hrane i uštedjeti koju kunu, znaju blogerice Maja Gligorov Radić i Maja Matoša Kočar koje vode vrlo popularan lifestyle blog Maje Zmaje o DIY projektima, jednostavnim i zdravim receptima, putopisima i modi:

“Salate, zobene kaše ili tjestenine koje nosimo za užinu na posao, uvijek spremimo u staklenke koje su zdravstveno ispravnije za uporabu od plastične ambalaže, a i besplatne su!”

Trik za pranje rublja koji će vam trebati

Maje su s nama podijelile i izvrstan trik za pranje rublja:

“Kada nemamo omekšivača za rublje, umjesto njega koristimo obični ocat u koji smo nakapale nekoliko kapi eteričnoga ulja po želji. Rublje bude super-mekano i mirisno, čak i na višim temperaturama!”

Odbačeni predmeti skrivaju veliki potencijal

Još jedan kućanski trik preporučila nam je DIY majstorica Biljana Pantelić Adžaga koja vodi blog Biljana Shabby na kojemu možete pronaći zgodne ideje za uređenje doma:

“Svaki odbačeni predmet ima potencijala, a o našoj želji, inspiraciji i vremenu ovisi hoćemo li ga ostvariti, na primjer, salvete možete iskoristiti za dekupaž (decoupage) tehniku i dekoriranje namještaja.”

shutterstock_384735823

I za oštećene vijke postoji rješenje

Svima koji vole raditi sitne popravke po kući, dobro će doći trik Majstora Marijana, stručnjaka za DIY popravke svih vrsta i oblika, zahvaljujući kojemu ćete uštedjeti vrijeme i sačuvati živce:

“Često se događa da se na vijcima ošteti gornji dio u koji ide odvijač ili bušilica pa se ne mogu odvinuti. U takvoj situaciji stavim komad elastične gumice na vijak i prislonim odvijač. Tim postupkom vijak izvadim za nekoliko trenutaka. Do sada mi je taj trik uvijek pomogao, odnosno svaki put je uspio.”

Kako pripremiti izvrsno predavanje

Naše smo sugovornike zamolili da otkriju i neke life hackove koje redovito koriste na radnome mjestu. Svi se slažu da priprema može biti pola obavljenoga posla, ali ključna je pravilna priprema. Ako ste ikada važnu prezentaciju ili izlaganje na poslu pokušali detaljno uvježbati doma pred ogledalom, možda to i nije bilo najbolje rješenje.

shutterstock_116176801

Zamjenu za tu vrlo popularnu, ali ne uvijek djelotvornu metodu ima Lidija Kralj, profesorica, blogerica te urednica digitalnoga časopisa Pogled kroz prozor i portala Učitelji.hr, koja nam je otkrila korisne trikove za izvrsno predavanje:

“Kao profesionalna učiteljica uvijek se pripremam za nastavu, predavanja ili radionicu. Iako svi govore da je najbolje prezentaciju isprobati, po mogućnosti pred ogledalom, ja to nikada ne radim. Pokušala sam jednom, kad sam prvi put trebala održati predavanje na engleskome jeziku, i nikad više. Naime, isprobavanjem sam izgubila dio spontanosti predavanja i stalno sam se pokušavala prisjetiti što sam u isprobavanju točno rekla. Zato više ne isprobavam, nego posložim tijek predavanja u glavi, hrabro krenem i striktno se držim vremena. Ono što nikada ne zaboravljam kod predavanja je imati interakciju s publikom, našaliti se, postaviti pitanje, pričekati odgovor, dati priliku za postavljanje pitanja, podijeliti kakvu sitnu nagradu. I kad god mogu upotrijebim ilustraciju, video ili neku zagonetku. Pomaže zadržavanju pozornosti – i kod velikih i kod malih slušatelja.”

Do samorganizacije za 10-ak minuta

Zbog preopterećenosti i loše organizacije zna se dogoditi da nam promaknu neke važne obveze. Tome možemo doskočiti s dva korisna life hacka. Trik koji čini temelj njegove samoorganizacije s nama je podijelio Mateo Perak, poduzetnik, softverski inženjer, suosnivač i direktor tvrtke Profico:

“Svaku večer prije spavanja posvetim se 10-ak minuta poslu, odnosno razmišljam o tome što trebam sve učiniti sutra i zapišem kratku to-do listu. Nedjeljom provedem malo više vremena jer razmišljam o cijelome tjednu. To mi pomaže da budem dobro organiziram od trenutka kad ustanem jer već tada znam što najprije moram učiniti pa dan efikasno i planski teče dalje po listi.” 

Digitalni alati zlata vrijede

Ako pak prednost dajete digitalnim alatima za organizaciju, svakako poslušajte savjet poduzetnika, dizajnera i stručnjaka za WordPress Emanuela Blagonića:

“Ja sam tip osobe koja sve drži u cloudu. Adresar, kalendar, to-do liste. Tako da je moj najvažniji life hack povezivanje svega toga u jedan veliki oblak. Kao Appleov korisnik, upotrebljavam iCloud kako bih sve međusobno sinkronizirao. Također koristim kalendar. Na taj način ne moram pamtiti sve što trebam napraviti. Unutar svoga kalendara imam nekoliko kalendara poput Rođendani, Konferencije/Putovanja, Pisanje, Sastanci, Top Priority. Svaki od tih kalendara ima drukčije postavke notifikacija, ovisno o prioritetima. Kombinacijom kalendara i iClouda držim sve pod kontrolom.”

shutterstock_268877255

Stresne situacije mogu biti manje – stresne

Uz te praktične savjete, dobro je imati na umu i nekoliko psiholoških trikova koji vam mogu pomoći da se lakše nosite sa stresnim situacijama. Njima se svakodnevno koriste životne trenerice, stručnjakinje za rad na sebi, unaprjeđenje vlastitoga života i međuljudskih odnosa – Mirjana Petković, autorica bloga Lakoća življenja, i Ena Rajić, koja savjete dijeli na vlastitome kanalu na YouTubeu.

“Moji trikovi kojima se svakodnevno koristim su, svakako, afirmacije, koje su mi zaista pomogle u životu. Afirmacije su pozitivne rečenice izgovorene u sadašnjemu vremenu. Izgovarati ih možemo kada god želimo i ponavljati koliko god puta želimo. Rado ću podijeliti neke od njih: “Ja volim i prihvaćam sebe upravo ovakvu kakva sam, sada i ovdje. Život me voli i podržava u svakome trenutku mojega postojanja. Sigurna sam. Poštujem sebe i svoje odluke. Zahvalna sam na svemu što mi život pruža. Volim i voljena sam.” Pogotovo bih preporučila afirmaciju “Sigurna sam” kada se god nalazimo u situaciji u kojoj se uspaničimo ili osjećamo strah i nesigurnost”, savjetuje Mirjana Petković.

Zahvalnost je jako psihološko oruđe

Kada vam ne ide sve po planu, dobro je prisjetiti se na čemu možemo biti zahvalni. Zahvalnost je jako oruđe koje često ne koristimo dovoljno, a može nam pomoći da savladamo male i velike životne nedaće.

“Moj ‘životni trik’, ako ga mogu tako nazvati, definitivno je pisanje Dnevnika zahvalnosti u kojemu, što češće mogu, bilježim sve pozitivne aspekte svojega života. Budući da studiram psihologiju, imala sam priliku upoznati se s brojnim istraživanjima iz područja pozitivne psihologije koja govore o dobrobitima zahvalnosti. No, na kraju krajeva, nisu vam ni potrebna istraživanja da vam nešto dokazuju jer na vlastitomu iskustvu vidite mnoštvo pozitivnih promjena”, poručuje Ena Rajić.

shutterstock_421660141

Nadamo se da će vam ovi life hackovi olakšati obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Budući da je riječ o trikovima koji uistinu djeluju, nema razloga da ih ne uvrstite i u svoju rutinu.


Propustili ste