Spotify želi biti Netflix i HBO

Popularni glazbeni servis iz oblaka priprema veliku promjenu: osim glazbe, počet će streamati i video, kažu glasine. Ovim bi se potezom Spotify našao na terenu kojim dominira američki Netflix, ali bi za konkurenciju dobio i neke kabelske operatere koji proizvode vlastiti sadržaj, poput HBO-a

Trenutačno, tvrdi Business Insider, Spotify traži partnere s kojima bi ušao u posao – oni bi proizvodili ekskluzivan sadržaj, a Spotify bi ga streamao na mrežu. Glazbeni servis već danas vrijedi milijarde (teoretskih) dolara, a samo ga posljednje dvije financijske injekcije iz Coca-Cole i Goldman Sachsa zaokružuju na brojku od tri milijarde dolara.

Slično zvjezdanome putu YouTube servisa, i Spotify pati od iste boljke: vrlo je popularan, ima more korisnika, ali poslovni model mu je upitan zbog niske stope profita. Budući da Spotify nije vlasnik autorskih prava na glazbu koju emitira, plaćanje tantijema na svaku odsviranu pjesmu odnosi mu novac iz ruku. A američki ZAMP-ovci ga “deru” sukladno rastu popularnosti.

Prvotna je zamisao Spotifyjeva tima bila osnažiti servis toliko da može ravnopravno pregovarati s izdavačkim kućama. No to se nije dogodilo, što zbog konkurencije, što zbog (zajedničke) ovisnosti cijele glazbene streaming branše o izdavačkim kućama.

U tome svjetlu, tranzicija Spotifyja u ”video na zahtjev” riješila bi mnoge probleme. Netflix je imao slične nevolje s autorskim pravima na videozapise, pa su ga holivudski moguli “derali” naplatom autorskih prava koliko su htjeli. No u veljači se priča preokrenula, i to povijesno: Netflix je zaigrao na sve ili ništa. Izbacili su vlastitu seriju House of cards, koja je trenutačno jedna od najbolje ocijenjenih serija u povijesti televizije. Za glavne uloge angažirani su Kevin Spacey, Robin Wright i Kate Mara, ali Kuća od karata ne emitira se na TV-u, nego na internetu! Premda je produkcija bila izuzetno skupa (spominju se brojke od pet milijuna dolara po epizodi), kockanje se isplatilo – Netflix nikada nije bio popularniji.

Netflixov potez nije prvi ovakve vrste: HBO je nekada davno bio tek kabelski operater. A onda je počeo proizvoditi serije po kojima je postao planetarno poznato ime: Obitelj Soprano, Oz, Seks i grad, kao i trenutačno najiščekivaniju dramsku seriju godine Igru prijestolja. Dakle, recept je prokušan: proizvodnja vlastitoga, visokokvalitetnoga sadržaja stvara pretplatnike koji ostaju vjerni korisnici.

Naravno, Spotify je (kao i Netflix prije njega) u velikoj prednosti pred HBO-om: s obzirom na to da biznis zasnivaju na internetskom pristupu, mogu doprijeti do gotovo svakog pametnog telefona, računala, prijenosnika ili tableta na svijetu.

Što je Spotify?

Spotify.com servis je za streaming neograničene količine glazbe zaštićene DRM sustavima gotovo svih izdavačkih kuća (Sony, EMI, Warner Music Group i Universal). Servis je dostupan na svim operacijskim sustavima i mobilnim uređajima pod iOS-om, Androidom, Symbianom, Windows Mobile, Palm OS-om, Smart TV platformama i set-top box uređajima.

Glazba se može pretraživati po izvođaču, albumu, izdavačkoj kući ili žanru, a audiofilima je omogućena i izravna kupnja albuma. Servis koji je 2008. godine pokrenuo švedski startup Spotify AB danas ima približno dvadeset milijuna korisnika, od čega čak pet milijuna pretplatnika mjesečno plaća članarinu između pet i deset dolara.

Društveno-mrežna integracija čini ga sve popularnijim, pa ne treba sumnjati da će broj korisnika i dalje rasti.


Propustili ste