Sedam alternativa Googleu

Google je odavno postao sinonim za pretraživanje interneta te zauzima ogroman dio pretraživačkog tržišta, dok daleko iza njega kaskaju Microsoftov Bing i Yahoo Search. Što se tiče većine internetskih surfera, priča o tražilicama tu prestaje. Međutim, na internetu postoji i niz drugih pretraživačkih servisa, s vrlo naprednim i zanimljivim funkcijama koje nema čak ni sveprisutni Google. Donosimo ljestvicu nekoliko malo drukčijih tražilica, koje vam svakako mogu biti od koristi u svakodnevnom surfanju

7. Dogpile
Mislite da je Google tražilica svih tražilica? Prevarili ste se, to je zapravo Dogpile! Naime, navedeni servis pretražuje druge tražilice, uključujući Google i Yahoo, uklanja dupli sadržaj, kombinira rezultate pretraživanja i samim time štedi vrijeme. Zgodno je što ova ”(meta)tražilica” ima i svoju maskotu – psa Arfieja.

6. Blinx
Blinx je jednostavan i pregledan servis namijenjen pretraživanju videozapisa. Ako niste sigurni što biste tražili, a željeli biste nešto pogledati, tu je pak 15 različitih kategorija, poput tehnologije, biznisa, putovanja i animacije, među kojima ćete sigurno pronaći nešto zanimljivo. Blinx također omogućuje povezivanje s Facebookom i Twitterom.

5. Technorati
Volite čitati blogove? Onda je ovo prava tražilica za vas. Technorati će pretražiti blogove i postove, ovisno o ključnoj riječi tj. tematici koja vas zanima. Stranica također na redovitoj bazi prati i analizira utjecaj i popularnost blogova, odnosno blogera.

4. Healthline
Healthline je jedan uistinu koristan servis koji vam omogućuje pretraživanje pojmova vezanih za zdravlje, medicinu i bolesti. U tražilicu možete pritom upisati simptome bolesti, naziv lijeka ili postaviti upit za tretman određene bolesti. Healthline je istodobno i maleni portal na kojemu možete pronaći niz stručnih članaka i savjeta za zdraviji život.

3. Blekko
Blekko je oku ugodna tražilica, responzivnog dizajna, čiji je cilj pomoći korisniku u pronalaženju kvalitetnog sadržaja, bez spamova. Blekko rezultate pretraživanja prikazuje posložene u nekoliko kategorija, a zanimljivo je što će se među njima pokazati i što se trenutačno o traženom pojmu piše na Twitteru.

2. Duck Duck Go
Evo još jedne tražilice koja ima svojevrsnu maskotu, a to je patak Dax. Osim što je brz i pregledan, Duck Duck Go stavlja naglasak na privatnost, odnosno ne prikuplja informacije o vašim pretragama i ne prosljeđuje ih trećim stranama. Servis također prilikom pretraživanja odmah pri vrhu izbacuje definiciju željenoga pojma, koju inače preuzima s Wikipedije, što je ponekad vrlo korisna sitnica.

1. Wolfram Alpha
A sada nešto sasvim drukčije. O Wolfram Alphi svojedobno se dosta pričalo kao o nečemu što bi moglo ozbiljno ugroziti Google. Naravno, to se na kraju nije dogodilo jer je riječ o dva sasvim različita alata. Naime, za razliku od Googlea, Wolfram ne služi za pretraživanje pojmova, nego zapravo daje odgovore na konkretna pitanja služeći se brojnim vanjskim izvorima i podacima. Ipak, Wolfram je daleko od savršenstva pa neka pitanja ne može interpretirati, ali riječ je o servisu koji se konstantno razvija. Pro verzija omogućuje pak upload raznih datoteka i formata podataka te njihovu brzinsku analizu. Ovisnicima o Facebooku bit će vrlo zanimljiva besplatna mogućnost analize njihova profila i aktivnosti na vodećoj društvenoj mreži.

Blinx


Propustili ste