Preosjetljivost na laktozu
- 15. svibnja 2014.
- #Jurica Grosinger — #jurica savjetuje — #laktoza — #Preosjetljivost na laktozu — #probavne smetnje
Preosjetljivost na laktozu, odnosno mliječne proizvode, jedna je od najčešćih probavnih smetnji, ali ne znači kraj svijeta – ako ste voljni pridržavati se nekih smjernica o kojima nas Jurica danas savjetuje. Jedno od pitanja dana glasi: kako prepoznati probavne probleme vezane za laktozu na svojem, ali i tijelu naše djece. Rješenje je zapravo jednostavno, pročitajte...
Piše
Jurica Grosinger

Laktoza je šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima. Na nju neki tj. sve više ljudi loše reagira jer je njihova tijela ne mogu (jednostavno) probaviti. Ako vas nakon čaše mlijeka, kuglice sladoleda ili sira zaboli trbuh, muče nadutost i plinovi ili se pojave grčevi, proljev, pa čak i mučnina, vrlo ste vjerojatno osjetljivi na ovaj šećer i ulazite u otprilike 65 posto ljudi na svijetu koji su osjetljivi na mliječne divote.
Ono što na samome početku moram istaknuti jest da odrasli koji loše reagiraju na mlijeko i mliječne proizvode nisu preosjetljivost razvili s danas na sutra, njima u tankome crijevu nedostaje enzim nazvan laktaza za probavu laktoze još od djetinjstva.
Kod mališana simptomi mogu biti daleko izraženiji i uzrokovati ozbiljne probleme s kojima se oni ne bi trebali mučiti, već se bezbrižno igrati, zato je bitno prepoznati sljedeće simptome preosjetljivosti na laktozu u djece:
- Razvije li se unutar nekoliko sati nakon konzumacije mliječnog proizvoda osip ili do 36 sati nakon povećanog unosa inih proizvoda, to može biti ozbiljan znak borbe tijela s laktozom.
- Grčevi i bol u predjelu trbuha pojavljuju se upravo zbog manjka spomenutog enzima. Uz njih nerijetko dolaze plinovi i kruljenje u trbuhu zbog narušene probave.
- Mučnina i povraćanje mogu se pojaviti već sat do dva nakon obroka, a može doći i do gubitka apetita.
- Letargija i umor. Djeca, kao i odrasli, energiju dobivaju iz nutrijenata koje dobivamo hranom, a obrađujemo i upijamo u tijelo u tankom crijevu. Poremeti li se probavni balans, umor i letargija jedni su od najčešćih znakova.
- Curenje iz nosa koje ne prestaje ni nakon prehlade ili viroze ukazuje na proizvodnju viška sluzi zbog neprobavljenih mliječnih proizvoda.
- Vezano za prethodni simptom, česte prehlade i viroze također mogu biti pokazatelj preosjetljivosti na laktozu. Neprobavljene mliječne bjelančevine narušavaju idealnu crijevnu floru, što s viškom sluzi u dišnom sustavu djeteta stvara idealne uvjete za razvoj bolesti.
- Zadah iz usta. Čestice metana mogu se detektirati u dahu i predstavljaju izravnu nuspojavu neprobavljene laktoze koju sada bakterije metaboliziraju.
Razvijete li probavne smetnje vezane za mliječne proizvode, tada ste možda, kao što spomenuh u prošlotjednom članku, preosjetljivi na gluten ili najjednostavnije, u drugom scenariju, konzumirate previše mliječnih proizvoda. Alergija na mlijeko u odraslih je vrlo rijetka, no može se pojaviti, ali ne zbog manjka enzima. Zapravo je tragična činjenica da nikada nismo ni premladi ni prestari za razvoj alergije, odnosno intolerancije na određenu hranu, zato se nemojte šokirati ako ste do danas mogli uživati u jagodama, kikirikiju, školjkama i slično, a već sutra razvijete anafilaktičku reakciju na hranu koju ste voljeli jesti.
Ako nikada niste imali simptome, a sada nakon prvog paragrafa ovog teksta sumnjate, tada ne bi bilo loše da posjetite liječnika i obavite klasičan kožni test na alergije. Ako on ne urodi plodom, tada je eliminacijskom dijetom tijekom tri ili još bolje četiri tjedna potrebno sasvim izbaciti svu hranu i sve gotove proizvode koji sadrže laktozu ili je na njihovu pakiranju označeno da sadrže laktozu. Istodobno, bilo bi dobro da izbacite i gluten iz prehrane. Nakon tih nekoliko tjedana, tijekom sljedeća četiri dana popijte oko pola litre mlijeka (čak i ako ga prije niste toliko pili).
Ako se simptomi vrate, tada je vrlo vjerojatno riječ o alergiji na laktozu. Laktozu možete naći svugdje, od čokolade do pakiranih kobasica i suhomesnatih proizvoda, u namazima od povrća… E sad, nju možete izbjegavati, no potrebno je sastav svakog proizvoda pomno proučiti prije kupnje. Ako nakon konzumiranja mlijeka nije bilo simptoma, a recimo da ste prestali jesti i gluten, tada je moguće da nikada niste ni imali problem s laktozom, već upravo s tim proteinom.
S druge strane, možda za sve vaše probavne probleme postoji jedan krivac – stres. Što je ovaj moderni ubojica češći gost u vašem životu, to ćete teže probavljati laktozu iz mliječnih proizvoda. Stres može biti zbog posla, obitelji, loše prehrane i zdravlja, a u oceanu problema teško je živjeti sasvim bez njega.
Za početak uklonite prehrambeni stres konzumirajući domaću i svježe pripremljenu te raznoliku hranu, što nikako ne mora biti skup ili zahtjevan stil života. Možda poput mene otkrijete da vas ne boli želudac od domaćeg organskog mlijeka, već od ovog ”običnog” mlijeka od krava koje su prepune hormona rasta, antibiotika i koje žive u hangarima pod konstantnim stresom dok ih se ne zakolje.
Pijte domaći jogurt. Jogurt sa živim kulturama probiotika koje su se u njemu stvorile prirodnim putem, a ne njihovim dodavanjem tijekom procesa proizvodnje, djeluje kao prirodni tretman u reduciranju preosjetljivosti na laktozu.
Ako vi ili vaše dijete patite od ove preosjetljivosti, postoje brojne druge krasne alternative mlijeku, a meni su neke od najdražih kokosovo i bademovo mlijeko koje em možete sami napraviti, em kupiti gotove. Zaželite li se primjerice parmezana, napravite veganski od prehrambenog kvasca, indijskih oraščića i soli – zapanjujuće je ukusan!