Povratak u budućnost – vodič kroz trilogiju

Donosimo vam veliki vodič kroz slavni serijal koji je izvršio neizmjeran utjecaj na sedmu umjetnost i popularnu kulturu.

Od Povratka u budućnost, kultnoga klasika Roberta Zemeckisa, prošla su već ravno tri desetljeća, a 21. listopada 2015. obilježavamo datum kada je glavni junak Marty McFly u drugome dijelu trilogije otišao u budućnost, odnosno stigao u našu sadašnjicu koja je u stvarnosti malo drukčija nego što su to zamislili autori filma, premda im se zalomilo nekoliko “proročanskih” pogodaka. Ali, o tom potom. Donosimo vam veliki vodič kroz slavni serijal uz koji je odrasla cijela jedna generacija filmofila te koji je izvršio neizmjeran utjecaj na sedmu umjetnost i popularnu kulturu, postavši tako društveni fenomen i nešto mnogo više od puke filmske zabave. Ukrcajte se u DeLorean, polazimo!

Povratak u budućnost

b1

Datum premijere u američkim kinima: 3. srpnja 1985.
Godina u koju putuju Marty i Doc: 1955.
Budžet filma: 19 milijuna dolara
Svjetski box-office: 381,10 milijuna dolara
Ocjena na IMDb-u: 8,5

Što se ukratko događa u filmu: Tinejdžer Marty McFly (Michael J. Fox) i luckasti znanstvenik ‘Doc’ Emmet Brown (Christoper Lloyd) dvojica su prijatelja iz fiktivnoga gradića Hill Valley koji u automobilu DeLoreanu putuju kroz vrijeme u pedesete godine 20. stoljeća. Marty upoznaje svoje roditelje u mladim danima i mora učiniti sve kako bi njih dvoje postali par jer o tome ovisi njegovo postojanje u budućnosti.

Zašto volimo taj film: Povratak u budućnost jednostavno funkcionira na svim razinama dobre filmske zabave, a zasluge za to pripadaju Zemeckisovoj izvrsnoj režiji, inteligentnom scenariju (nominiranom za Oscara), karizmatičnim likovima i duhovitom uprizorenju paradoksalnih situacija koje donosi putovanje kroz vrijeme. Zahvaljujući besprijekornom kombiniranju žanrova, u filmu mogu podjednako uživati i ljubitelji komedije i obožavatelji znanstvene fantastike, dok će se mnogi filmofili s nostalgijom prisjetiti vremena kada je Hollywood još uvijek stvarao originalne priče i likove, a publika hrlila u kina da ih upozna.

Pet trenutaka koje najviše pamtimo

88 milja na sat!

Testirajući vremenski stroj, Emmet upravlja DeLoreanom pomoću daljinskoga upravljača, a u automobilu se nalazi pas Einstein. Marty, vidno zabrinut, sve snima kamerom, dok vozilo ubrzava prema njima dvojici. Kada postigne brzinu od 88 milja na sat, DeLorean nestane ispred Martyja i Doca, ostavljajući iza sebe samo vatrene tragove guma. Test je uspio, putovanje kroz vrijeme je moguće!

“Calvin Klein”

Marty se budi u 1955. godini, a u sobu ulazi njegova buduća majka Lorraine (Lea Thompson) koja je sada zgodna mlada djevojka. Da stvar bude još uvrnutija, očito je da joj se Marty veoma sviđa. Naš junak je zbunjen i u šoku, a Lorraine ga konstantno zove Calvin. Zašto? Jer na njegovim gaćicama piše Calvin Klein! “Nikad prije nisam vidjela ružičasto donje rublje”, konstatira njegova buduća majka.

Jurnjava na skateboardu

Marty pokušava pobjeći lokalnom nasilniku Biffu Tannenu (Thomas F. Wilson) i njegovoj bandi te posuđuje drveni romobil od klinaca na ulici i u hipu od njega načini skateboard. Biff i njegovi kompići prate Martyja u automobilu i pokušavaju ga se dočepati, ali posjetitelj iz budućnosti zna nekoliko impresivnih trikova kojima zadivljuje prolaznike. Jurnjava završava Biffovim uletavanjem u – kamion pun gnojiva!

“Johnny B. Good”

Marty McFly na školskome plesu izvodi klasik Chucka Berryja Johnny B. Goode (pjesmu koja još, naravno, ne postoji), a njegov nastup uskoro se pretvara u žestoki rockerski performans koji zbunjuje sve prisutne. “Pretpostavljam da još niste spremni za ovo, ali vaša djeca će to voljeti”, poručuje im Marty.

Okršaj Biffa i Georgea McFlyja

Martyjev budući otac George McFly (Crispin Glover) suočava se s Biffom koji napastuje Lorraine. Premda se u početku čini da će mršavi i “šmokljanasti” George neslavno završiti, on skuplja hrabrost i maestralno sređuje Biffa u jednom od najpoznatijih filmskih nokauta. Negativac je poražen, a George osvaja Martyjevu buduću majku.

Povratak u budućnost II

66842-promo

Datum premijere u američkim kinima: 22. studenoga 1989.
Godine u koje putuju Marty i Doc: 2015., 1985., 1955.
Budžet filma: 40 milijuna dolara
Svjetski box office: 331,95 milijuna dolara
Ocjena na IMDb-u: 7,8

Što se ukratko događa u filmu: Marty, Doc i Martyjeva djevojka Jennifer (Elizabeth Shue) odlaze u 2015. godinu kako bi izvukli iz nevolja buduću obitelj McFly. Vraćajući se u 1985. godinu, otkrivaju kako se sadašnjost iz korijena promijenila, a u svemu prste ima zlikovac Biff koji se nekako uspio dokopati vremenskoga stroja. Kako bi vratili stvari na staro, naši junaci moraju ponovno posjetiti 1955. godinu…

Zašto volimo ovaj film: Premda slabiji od originala i pomalo zapetljan u radnji, drugi dio trilogije posebno nas oduševljava svojom vizijom budućnosti u kojoj postoje leteći automobili, hoverboardovi, hologrami i ostala tehnološka čuda, a istodobno se na zanimljiv način poigrava žanrovskim motivom alternativne stvarnosti. Mračnija, ozbiljnija i kompleksnija, “dvojka” možda ne nudi toliko zabave i humora kao prvi dio, ali SF fanovi su ovdje došli na svoje.

Pet trenutaka koje najviše pamtimo

Automobili budućnosti

Leteći DeLorean već smo vidjeli na kraju prvoga dijela, a u nastavku otkrivamo ono što smo i naslućivali – u budućnosti su leteći automobili uobičajena pojava te u zraku vlada poprilična gužva. Majstori specijalnih efekata napravili su dobar posao, a bez sumnje, inspiraciju su crpili iz kultnog Istrebljivača.

Hoverboard

Kao što svi znamo, Marty McFly se dobro snalazi u vožnji skateboardom, a u 2015. godini dobiva priliku isprobati i njegovu leteću inačicu. Nakon premijere filma vjerojatno nije bilo djeteta koje nije željelo imati hoverboard, a čak se razvila i urbana legenda kako on uistinu postoji, ali nije plasiran na tržište zbog prevelikog rizika od ozljeda.

“Hidratizirana” pizza

Vjerojatno svi pamte scenu u kojoj ostarjela Lorraine McFly priprema pizzu pomoću futurističkoga uređaja zvanog “hidrator” koji od minijaturne porcije u trenu stvara obrok u punoj veličini. Brza hrana budućnosti uistinu je brza.

Ralje 19

Marty dolazi na gradski trg i u čudu promatra svijet budućnosti. Odjednom, iza leđa mu se prikrada hologramski morski pas, a nakon početnoga šoka Marty shvaća da je riječ o reklami za 19. nastavak Ralja. Naravno, serijal u stvarnosti nije dogurao do te brojke, ali riječ je o vrhunskoj filmskoj šali, s obzirom na to da je redatelj prvih Ralja, Steven Spielberg, ujedno i producent Povratka u budućnost. “Psina i dalje izgleda neuvjerljivo”, zaključuje Marty.

Alternativna 1985.

Daleko najmračniji trenutak u cijelome serijalu je posjet Martyja McFlyja alternativnoj 1985. godini u kojoj je zlikovac Biff, nakon što se uspio dokopati sportskoga almanaha s rezultatima budućih utakmica, postao jedan od najmoćnijih i najbogatijih ljudi Amerike. Da stvar bude još gora, Biff je oženio Martyjevu majku, ubio njegova oca te mirni gradić Hill Valley pretvorio u nešto što nalikuje na distopijski Las Vegas. Bez brige, Marty će sve to ispraviti.

Povratak u budućnost III

back-to-the-future-part-iii

Datum premijere u američkim kinima: 25. svibnja 1990.
Godina u koju putuju Marty i Doc: 1885.
Budžet filma: 40 milijuna dolara
Svjetski box-office: 244,52 milijuna dolara
Ocjena na IMDb-u: 7,4

Što se ukratko događa u filmu: Doc već neko vrijeme živi u 1885. godini, gdje je pronašao i ljubav, ali njegovu mirnom životu uskoro će zaprijetiti Biffov predak Buford Tannen. Marty dolazi na Divlji zapad kako bi pomogao starome prijatelju…

Zašto volimo ovaj film: Nakon tmurnog prethodnika, završni dio trilogije došao je kao svojevrsno osvježenje i označio povratak tonovima i atmosferi kakvi su nam poznati iz originala. Futuristički elementi ovdje su ustupili mjesto motivima vesterna (što je poslužilo i kao polazište za parodiranje samoga žanra), a ujedno je riječ o jednom od prvih holivudskih filmova koji se može nazvati “steampunkerskim”.

Pet trenutaka koje najviše pamtimo

Indijanci!

Marty McFly se u punoj kaubojskoj opremi priprema za put u 1885. godinu. Ispred njega je platno drive-in kina i veliki poster s Indijancima. Marty daje gas, DeLorean ubrzava prema naslikanim Indijancima, a u trenutku dolaska na Divlji zapad ispred njega se stvore – pravi Indijanci!

“Clint Eastwood” pleše Moonwalk

Marty dolazi u bar gdje se prvi put susreće s Biffovim pradjedom Bufordom Tannenom, kojemu se predstavlja kao Clint Eastwood. Tannenov komentar je: “Kakvo je to glupo ime?” Tannen uskoro zapuca prema Martyju, koji u pokušaju da izbjegne metke počne oponašati Michaela Jacksona i njegov slavni Moonwalk – što, naravno, sve ostavi u čudu.

Okršaj Martyja i Tannena

Tijekom dvoboja Tannen upuca Martyja koji naizgled pada mrtav. Međutim, ispostavlja se da Marty samo glumi, a život mu je spasila improvizirana “pancirka”. Glavni junak izbija Tannenu pištolj iz ruku i zadaje mu nekoliko nokauta, a ovaj pada onesviješten u kola puna konjskoga izmeta. Nešto slično dogodit će se njegovu dalekom potomku u 1955. godini.

Jurnjava lokomotivom

U napetoj sceni jurnjave lokomotivom, Doc i učiteljica Clara (Mary Steenburgen) nađu se u životnoj opasnosti, ali situaciju spašava Marty šaljući im svoj hoverboard. Dok Doc i njegova draga lebde u sigurno, Marty sjedi u DeLoreanu, a po tračnicama ga gura lokomotiva koja se opasno približava kraju nedovršene pruge. Automobil postiže potrebnu brzinu, Marty se uspijeva vratiti u svoje vrijeme, a lokomotiva se spektakularno strovaljuje u provaliju. Spas u zadnji čas!

Vremenski stroj u novome ruhu

Na samome kraju filma Doc, Clara i njihovi sinovi (koji se zovu Jules i Verne) dolaze u sadašnjost gdje susreću Martyja i njegovu djevojku Jennifer. Glavni štos je u tome što je Doc sada napravio vremenski stroj u obliku lokomotive! Ali to nije sve – lokomotiva retrofuturističkoga dizajna može i letjeti, baš poput prijašnjega DeLoreana!

Kako je Povratak u budućnost utjecao na pop kulturu

maxresdefault

Povratak u budućnost spada u onu vrstu filmova koji su postali dio modernoga kulturnog naslijeđa, čije priče i likove prepoznaju različite generacije gledatelja te se općenito smatraju kvalitetnim i utjecajnim izdancima sedme umjetnosti. Jednom riječju – klasik! Interes za cijeli serijal posebno se zahuktao ove godine, što uopće ne čudi s obzirom na to da se drugi dio trilogije dijelom događa upravo u današnjemu vremenu – točnije, 21. listopada 2015. godine.

Naravno, naša stvarnost danas izgleda malo drukčije nego u filmu, ali autorima zapravo i nije bio cilj što bolje “pogoditi” budućnost, nego se na duhovit način poigrati žanrovskim idejama i motivima, kako bi gledateljima pružili što više zabave i uzbuđenja. Doduše, internetska zajednica došla je na svoje pa smo posljednjih godina bili preplavljeni viralnim sadržajem koji nas je podsjećao na to da se famozni datum približava te kako je konačno došlo vrijeme da već netko izumi hoverboard ili barem tenisice s automatskim vezicama.

Međutim, naslijeđe Zemeckisova serijala znatno je šire od zabavnih viralnih sličica. Uz Terminatora snimljenoga godinu prije, prvo poglavlje serijala bilo je ključno za popularizaciju teme putovanja kroz vrijeme u modernome Hollywoodu, a istodobno je donijelo dašak svježine i optimizma u SF žanr koji je tada sve više naginjao tmurnim i distopijskim vizijama (trend koji je na kraju ipak prevladao).

Istodobno, Povratak u budućnost jedan je od rijetkih filmova u kojima savršeno funkcionira žanrovski spoj komedije i znanstvene fantastike, pri čemu upravo SF motivi služe kao polazište za komične situacije, što ga čini uzorom za sve kasnije slične uratke (možda jedino djelo koje mu na tom području može parirati je Galaktička pustolovina iz 1999. godine).

Zemeckisov film polučio je, među ostalim, i veliki glazbeni hit Power of Love grupe Huey Lewis and the News, koji je dobio i oscarovsku nominaciju za najbolju pjesmu, a i danas se vrlo često čuje na radijskim postajama. Gledano u širem društvenom kontekstu, smatra se i kako je film izvršio znatan utjecaj na razvoj skejterske subkulture, koja je sredinom osamdesetih još uvijek bila u začetku, a onda je u kina došao veliki filmski hit čiji je glavni junak upravo skejter!

Važnost Povratka u budućnost naposljetku je prepoznala i umjetnička struka, pa je film 2007. godine uvršten u Državni filmski registar američke Kongresne knjižnice, čime je dobio priznanje kulturološki važnoga djela.

I dok se prvi dio na duhovit način bavio generacijskim kontrastima, a drugi raspirio maštu svojom vizijom bliske budućnosti, završni dio trilogije uspješno je povezao dva dijametralno suprotna žanra – vestern i znanstvenu fantastiku, istodobno populariziravši estetiku steampunka, retrofuturističkoga podžanra koji je u to vrijeme bio potpuna nepoznanica široj publici.

Na kraju, ne treba posebno spominjati kako je cijela trilogija pretvorila Michaela J. Foxa u veliku filmsku zvijezdu, dok je Robert Zemeckis postao jedno od najcjenjenih redateljskih imena modernoga Hollywooda, pod čijom palicom su poslije nastali hitovi poput Forresta Gumpa, Kontakta te Brodoloma života.

Što je predvidio Povratak u budućnost II

taximeter2

Premda leteći automobili još ni blizu nisu naša svakodnevnica, drugo poglavlje slavne trilogije uspjelo je predvidjeti nekoliko tehnoloških rješenja koja u određenome obliku postoje u 2015. godini.

Primjerice, uređaji za virtualnu stvarnost koje koriste likovi iz filma veoma nalikuju Google Glassu ili Oculus Riftu, a zanimljivo je i primijetiti kako u restoranima budućnosti postoje računala koja primaju glasovne naredbe, što u biti podsjeća na mogućnosti kakve pruža Appleova Siri.

Martyjev sin pak u jednoj sceni gleda šest televizijskih programa odjednom na velikome ekranu (i to, flat screenu!), što znači da su autori filma poprilično dobro predvidjeli da će milenijske generacije biti “ovisne” o medijskim informacijama i konstantnom priljevu sadržaja.

Ipak, u filmu nećete naići na koncept interneta, ali naši junaci svakodnevno komuniciraju putem videopoziva, i to na način koji uvelike podsjeća na današnji Skype. Zanimljivo je primijetiti kako se u fiktivnoj 2015. godini tijekom videopoziva na dnu ekrana ispisuju informacije o pozivatelju (datum rođenja, adresa, bračni status…), što zapravo poprilično podsjeća na privatne podatke koje danas na svojim profilima stavljaju korisnici Facebooka.

Povratak u budućnost II također je predvidio i kako će 3D filmovi biti uobičajena pojava u 2015. godini (sjetite se ponovno scene s „Raljama 19”), a ni hologrami danas više nisu neviđeno čudo, premda vas neće iznenaditi nasred ulice, kao što se to dogodilo Martyju McFlyju.

Naravno, izum iz filma koji svi najviše žele je leteći skateboard – hoverboard! U stvarnosti, sigurno još dugo nećemo vidjeti onakav kakav koristi Marty, ali određeni prototipovi već postoje i baziraju se na tehnologiji magnetske levitacije, a jedan od njih je nedavno predstavila i poznata kompanija Lexus. Doduše, postojeći hoverboardovi mogu lebdjeti samo nekoliko centimetara iznad zemlje, ali i to je neki početak, zar ne?

9 stvari koje niste znali o serijalu

19-elijah-wood

  • Vremenski stroj u početku je bio zamišljen kao frižider, a ne automobil.
  • Jedan od potencijalnih kandidata za ulogu Doca Browna bio je i Jeff Goldblum.
  • Michael J. Fox bio je prvi izbor za ulogu Martyja McFlyja, ali zbog drugih angažmana nije mogao odmah prihvatiti ponudu. Umjesto njega uskočio je Eric Stolz koji je i snimio nekoliko scena, ali autori filma zaključili su da on ipak nije dobar izbor, pa se u konačnici Fox vratio u igru.
  • U originalnom scenariju Doc je za ljubimca imao čimpanzu, a ne psa.
  • Povratak u budućnost II označio je filmski debi Elijaha Wooda. On je jedan od dvojice dječaka u restoranu budućnosti kojima Marty demonstrira svoje umijeće igranja videoigara.
  • Ugledni znanstvenik Carl Sagan proglasio je “dvojku” najboljim filmom o putovanju kroz vrijeme.
  • Drugi i treći dio serijala snimani su u isto vrijeme.
  • Ideja o radnji filma na Divljem zapadu dijelom je potekla od Michaela J. Foxa, koji je oduvijek smatrao kako bi bilo zabavno glumiti u jednom vesternu.
  • Ronaldu Reaganu bila je ponuđena kratka uloga gradonačelnika Hill Valleya iz 1885. godine, ali sve je ostalo samo na ponudi. Reagan je inače bio ljubitelj serijala, a čak se u duhovitom kontekstu i spominje u prvome filmu.

Propustili ste