Počinje 25. izdanje festivala Jazz.hr!

Poljski fusion otvorit će svečanosti jazza u Lisinskom.

Listopad je u Zagrebu za ljubitelje jazza već 25 godina mjesec posebnog uživanja. Okupljalište je mala dvorana Lisinskog, a povod je festival Jazz.hr/jesen koji svake godine, pa tako i ove 25. po redu, dovodi neka od najzanimljivijih imena svjetske jazz scene. U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Koncertne dvorane Lisinski Jazz.hr/jesen održava se od srijede 21. do subote 24. listopada, a osim koncerata uključuje ponovno i glazbenu radionicu, ali ovaj put i izložbu skulptura.

Festival otvaraju gosti iz Poljske, fusion grupa Walk Away koja će u Zagrebu obilježiti 30 godina djelovanja. Na slavljeničkom koncertu njihov će gost biti američki gitarist Dean Brown, suradnik slavnih glazbenika kao što su Marcus Miller, Eric Clapton, Billy Cobham, braća Brecker, Roberta Flack i Joe Zawinul.

Središnja gošća ovogodišnjeg festivala je američka pjevačica i skladateljica Sheila Jordan, koja je karijeru počela pjevajući kao gošća sa sastavom legendarnog Charlieja Parkera. U Zagrebu će nastupiti u duu s kontrabasistom Cameronom Brownom, s kojim je proputovala svijet i snimila dva izvrsna koncertna albuma “I’ve Grown Accustomed to the Bass” i “Celebration”. Sheila Jordan održat će i glazbenu radionicu u petak 23. listopada u 17 sati u dvorani Hrvatskog društva skladatelja.

Petak je u maloj dvorani Lisinskog rezerviran za američkog alt i sopran saksofonista, klarinetista, pjevača i skladatelja Garyja Bartza. U gotovo pola stoljeća rada Bartz je svirao s velikanima poput Arta Blakeya, Milesa Davisa, Charlesa Mingusa i Maxa Roacha, ali je i s vlastitim sastavima stvorio temelje onoga što se danas naziva hip hop jazz i acid jazz. Koncertom Garyja Bartza proslavlja se i 20 godina emitiranja emisije Hrvatske televizije „Vrijeme je za jazz“ koja redovito prati festival.

25. festival Jazz.hr/jesen zaključuje hrvatski gitarist Renato Rožić, koji godinama živi i djeluje u Njemačkoj. Za ovaj je koncert utemeljio novi sekstet sastavljen od mlađih njemačkih glazbenika s kojima će predstaviti djela sa zadnjeg albuma “Black&White”. U svoje skladbe pod etiketom “white” Rožić uvodi kompleksne klasične forme, a pod “black” iznimno čvrst osjećaj za ritmiku jazz i funk glazbe.

Tijekom trajanja festivala u predvorju Male dvorane Lisinski bit će postavljena i izložba skulptura “Strune i strugotine” likovnog umjetnika Borisa Boduljaka, čiji su radovi blisko povezani s jazz glazbom.


Propustili ste