Pametne kuće budućnosti

Svjedoci smo eksplozivnog razvoja tehnologije i o raznim gadgetima koje danas koristimo nekada (ne tako davno) mogli smo samo maštati. Maštu smo upotpunjavali gledajući razne SF filmove i serije. Konačno smo dočekali da nam se nekadašnji svijet mašte pretvori u realnost, pa što je onda sljedeće? Možda pametne kuće kojima će upravljati, danas nam vrlo dragi, gadgeti?

Kako se razvija tehnologija, tako i mi postajemo sve više ovisni o njoj. Danas je već postalo nezamislivo da iz stana ili kuće izađemo bez mobitela (u većini slučajeva onih pametnih), MP3 playera koji nam krate vrijeme dok hodamo prema odredištu, prijenosnoga računala ili tableta, jer sve svoje online dokumente moramo uvijek imati pri ruci (razlog za to uvijek se nađe). Naravno, i internetska veza postala nam je gotovo uvijek prijeko potrebna. Ako ne koristimo hotspot svog mobitela ili sticka, tada tražimo besplatan Wi-Fi nekakvog kafića. To sve samo dok smo vani, a pogotovo kada smo kod kuće ili u uredu. Tada se sve ovo podrazumijeva.

Korištenjem svega onoga što nam razvoj tehnologije donosi pokušavamo si maksimalno olakšati život, premda nam se povremeno čini upravo suprotno. Stoga je logično da se zapitamo što je sljedeće, a to su upravo kuće budućnosti – one pametne. Kuće budućnosti svakako će nam u potpunosti promijeniti način života u odnosu na ovaj današnji. Uživat ćemo u domu u kojemu su svi uređaji međusobno internetski povezani i upravo ta veza omogućit će njihovu međusobnu komunikaciju. Osim što bi kućanski aparati međusobno bili povezani internetskom vezom, čime bi njihov rad vrlo jednostavno mogli uskladiti, ono što je vjerojatnije jest da ćemo tim uređajima upravljati glasovnim naredbama ili putem gadgeta kakve već danas koristimo. Dakako, oni iz budućnosti bit će još napredniji. A ono što danas poznajemo kao alarmni sustav bit će zamijenjeno sigurnosnim sustavom kojim ćemo upravljati iz virtualnoga oblaka.

Naravno, kuće budućnosti bit će i energetski vrlo efikasne. Trenutačno koristimo više od četrdeset posto sveukupne energije za klimatizaciju prostora, grijanje i rasvjetu. Razvojem tehnologije stručnjaci nastoje postići uštedu energije, ali i vremena. Tako bi kuća budućnosti svakako trebala imati uređaj koji bi temperaturu držao pod kontrolom, uz naravno minimalnu potrošnju energije, a prema nekim idejama taj uređaj bi i neprestano nadomještao kisik, stvarajući zdrav okoliš. Solarni paneli, koji danas predstavljaju maksimalnu iskoristivost solarne energije i na njih nailazimo još uvijek u malom broju kućanstava, bit će nešto što će svaka kuća budućnosti naprosto morati imati. Ako odemo korak dalje, vrlo logično možemo očekivati i videonadzor u svim prostorijama, jer nam je vlastita sigurnost ipak najvažnija. Sada nailazimo i na ono što danas iznimno čuvamo, a to je naša privatnost. Koliko god je nastojimo maksimalno sačuvati, izgleda da će upravo ona biti najviše narušena. Ako i preskočimo ovaj detalj s videonadzorom i upitnom zaštitom privatnosti, pojedine svakodnevne radnje zasigurno će nam biti iznimno olakšane. Tako realno možemo očekivati da će nam jednoga dana pomoć u kuhinji pružati virtualni kuhar. Zamislimo samo da kuhinja sadržava radni stol s kontrolama na dodir, a kada utipkamo sadržaj svog frižidera – na plazmi nam se pojavi virtualni kuhar koji će nam reći što možemo s tim namirnicama učiniti i voditi nas korak po korak u procesu kuhanja.

Nešto slično predstavljeno je u Belgiji prije nekoliko godina u sklopu izložbe Living Tomorrow. Organizatori izložbe okupili su tim stručnjaka kako bi za potrebe izložbe izradili projekt kuće budućnosti. Osim ove pametne kuhinje, imali su ideju i za kupaonicu: osmislili su kupaonsko ogledalo koje bi ujedno bilo izvor informacija o vremenskoj prognozi, a koje može prikazivati i vijesti iz svijeta. Tako bismo imali mogućnost jednim potezom ogledalo pretvoriti u zaslon koji će nam reći sve što nas zanima dok se spremamo za izlazak. Premda su organizatori izložbe tada tvrdili kako je osamdeset posto predstavljenog unutar kuće već spremno za izlazak na tržište, nismo još doživjeli procvat tržišta u tom (željenom) smjeru.

Imati ovakav mobilan pristup svome domu svakako će biti velika prednost, dok će istodobno otvoriti i razna pitanja koja ne djeluju ugodno. Već sada razni pametni uređaji sadrže više podataka nego naš mozak, stoga pokušajmo samo zamisliti kako će to u budućnosti izgledati. Hakerima će se otvoriti brojne mogućnosti napada na naš dom, pa će privatnost biti itekako upitna. Izgubljen ili ukraden pametni telefon više neće predstavljati neovlašten pristup samo podacima koji se na njemu nalaze, već i neovlašten pristup našemu domu. Velika količina podataka bit će sadržana u ama baš svemu i samo jednim neovlaštenim pristupom netko će moći o nama saznati gotovo sve. Ono što danas smatramo mjestom gdje se osjećamo najsigurnijima, jednoga dana možda više neće tako djelovati unatoč činjenici da će nam sve ostalo biti iznimno olakšano. Kakve će nam mogućnosti zaštite biti na raspolaganju tek ćemo vidjeti – u budućnosti.


Propustili ste