Otvoreno 2. izdanje festivala 36 Mountains

Festival ilustracija otvorio je svoja vrata i već prvog dana oduševio brojne uzvanike.

U petak, 2. rujna, u galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika otvoren je drugi po redu međunarodni festival ilustracija 36 Mountains koji na jednom mjestu predstavlja maštovite i inspirativne autorske radove nekih od najutjecajnijih ilustratora iz Hrvatske i Europe.

U veliko otvorenje i predstavljanje originalnog koncepta uvela nas je umjetnica i organizatorica Jelena Bando te tako predstavila inovativnu formu koja promovira suvremenu ilustraciju na kreativan i zabavan način. Posebnost izložbe je da se održava u potpunom mraku, a razgleda se isključivo uz pomoć svijetla s naglavnih lampi. Među mnogobrojnim posjetiteljima koji su se okušali u osvajanju kreativnih vrhova 36 Mountainsa kroz mrak našla su se i zanimljiva lica iz kulturnog i društvenog života Hrvatske kao što su Tomo Ricov, Anđela Ramljak, Anđa Marić, Maja Merlić, Andreja Bistričić i mnogi drugi.

36 Mountains (1)

„Već na samom otvorenju pokazalo se da su drugačiji pristup i sam koncept izložbe odjeknuli što potvrđuje i velik broj posjetitelja. Kao organizatorici, ali prije svega i umjetnici, iznimno mi je drago da su mladi umjetnici dobili priliku da pokažu svoj talent na domaćoj umjetničkoj sceni te da im upravo festival 36 Mountains bude vjetar u leđa za buduće kreativne pothvate“, izjavila je organizatorica festivala Jelena Bando.

Na izložbu jedinstvenog karaktera čija je tema blok japanskog stila, posjetitelje su privukli ilustratorski radovi 36 odabranih umjetnika pored kojih svoje radove izlaže i deset gostujućih. Među etabliranim imenima vlastite ilustracije prikazuju tako hrvatska umjetnica OKO, grafiti umjetnik Lunar te jedan od najboljih domaćih ilustratora Vedran Klemens.

36 Mountains (3)

U sklopu festivala organiziran je i natječaj “Ilustriraj svoju Jägermeister priču” u kojem je zadatak bio ilustrirati priču koristeći jelena kao njenog glavnog aktera, a danas će na festivalu biti predstavljene pobjedničke ilustracije te dodijeljene prigodne nagrade. Glazbeni program, paneli i radionice s umjetnicima također su na rasporedu festivala ilustracija koji završava sutra, a otvoren je od 11:00 do 18:00 sati.

Za neslužbeni dio programa rezerviran je Hostel Swanky Mint gdje su svi pozvani pridružiti se opuštenoj atmosferi nakon festivala, a sutra, završnog dana od 9:00 do 14:00 sati organizatorica Jelena Bando poziva sve posjetitelje na brunch u baru A most unusual garden koji ovim povodom priprema poseban menu.

Umjetnici Daria Čičmir, Iva Maria Jurić, Ivan Marković, Jelena Bando i Jakob Feltsen

Festival ilustracija 36 Mountains održava se pod sponzorstvom Jägermeistera, adidasa, Cerovski Print Boutiquea, Beck’sa, A most unusual gardena, Hostela Swanky Mint i Peveca, a ulaz je besplatan.


Propustili ste