Otkrijte tajne specijalnih efekata – na YouTubeu!

Saznajte kako su nastali vizualni efekti u nekoliko recentnih hitova... i još ponešto!

Specijalni efekti neizostavan su dio današnjih blockbustera i u većini slučajeva toliko su impresivni da nas redovito ostavljaju s pitanjem: kako zapravo nastaje sva ta filmska čarolija? Ne tako davno odgovor ste mogli pronaći uglavnom u stručnim magazinima ili dodacima u DVD izdanjima, ali danas je dovoljno zaputiti se na YouTube i pogledati kratke filmove i videopriloge koji otkrivaju tajne majstora filmskih efekata. Saznajte kako su nastali vizualni efekti u nekoliko recentnih hitova… i još ponešto!

Marsovac
U nekoj dalekoj budućnosti redatelji će možda moći snimati filmove na Marsu, ali veliki hit Ridleyja Scotta pokazuje nam da to zapravo uopće neće biti potrebno. Marsovac djeluje kao da je sniman na samome mjestu događaja, a u nastavku pogledajte kako su majstori za filmsku čaroliju pretvorili jordansku pustinju u četvrti kamenčić od Sunca.

Jurski svijet
Digitalni dinosauri s nama su još od 1993. godine i Jurskoga parka, a u četvrtome poglavlju franšize više ih je nego ikad, uključujući i sasvim novu, hibridnu vrstu – Indominus‍a Rexa! Drevni gmazovi i ovaj su put oživjeli zahvaljujući legendarnom studiju Industrial Light & Magic.

Osvetnici: Doba Ultrona
Filmovi o superjunacima redovito zahtijevaju opsežan rad na specijalnim efektima, a u slučaju nastavka Osvetnika čini se kako gotovo i nema prizora u kojemu nisu korišteni. Pogledajte kako je nastao lik Visiona koji je dijelom kreiran digitalnim putem – što vjerojatno uopće niste primijetili!

Ratovi zvijezda: Sila se budi
Ratovi zvijezda već su gotovo četiri desetljeća sinonim za vrhunske efekte, a sasvim očekivano, sedmo poglavlje najpoznatije svemirske sage podiglo ih je na još veću razinu. Međutim, za razliku od prethodne prequel trilogije koja je obilovala digitalnim prizorima, novi nastavak u velikoj se mjeri oslanja na dobre stare makete i “fizičke” efekte. Naravno, to ne znači da računala nisu radila punom parom, pogotovo pri stvaranju izvanzemaljske junakinje Maz Kanate.

Pobješnjeli Max: Divlja cesta
Četvrti dio Pobješnjeloga Maxa na velika je vrata vratio klasičnu akciju i kaskaderske prizore, pokazavši da su ipak najuvjerljiviji oni prizori koji su izravno uhvaćeni objektivom kamere. Međutim, i Divlja cesta prošla je kroz digitalnu obradu, ali video u nastavku otkrit će vam da bi film i bez toga bio podjednako upečatljiv.

JOŠ POGLEDAJTE:

Pretendenti za Oscara
Vjerujemo da je Akademijinim glasačima iz godine u godinu sve teže odabrati nominirane, ali i dobitnika Oscara u kategoriji najboljih vizualnih efekata, jer konkurencija je uistinu brojna i podjednako kvalitetna. Evo deset filmova koji su se ove godine našli u užemu izboru za nominacije!

Druga strana digitalnih efekata
Računalno kreirani efekti (CGI) ponekad nas impresioniraju, a ponekad su toliko očiti i prenaglašeni da nam jednostavno djeluju iritantno i neuvjerljivo. Zašto je tome tako, otkriva zanimljivi kratki film Why CG Sucks (Except It Doesn’t), koji je čak postao viralni hit na internetu.


Propustili ste