Onsen – japanska varijanta toplica

Svima nam je poznat japanski radni ritam; svakodnevna koncentriranost na posao koja donosi kvalitetan proizvod ili uslugu i tek pokoji dan za odmor. Japanci zato nastoje kvalitetno potrošiti svoje slobodno vrijeme da bi osnaženi mogli započeti novi radni ciklus. Jedan od najomiljenijih japanskih načina odmaranja i relaksacije je odlazak u onsen, kupališta na termalnim izvorima.

Kako je Japan zemlja vulkana, vodu zagrijanu termalnim putem lako je pronaći. Kupališta na izvorima termalne vode poznata su već stoljećima pa je i početak turizma u Japanu vezan upravo uz onsene. Mnoge obitelji odlazile su u planinska odmarališta gdje je onsen bio središnja atrakcija.

I danas mnogi Japanci svoje kratke vikende provode u malim ryokanima i minshuku hotelima zbog relaksacije u vrućoj vodi bogatoj mineralima i da spriječili, kako vjeruju, bolesti poput dijabetesa, zatvora i menstrualnih tegoba.

Japanci ozbiljno shvaćaju onsen business. Kupališni kompleksi mogu biti jednostavniji sa zatvorenim bazenima ili ekskluzivniji, oni natkriveni ili pod vedrim nebom s pogledom na okolicu. Bez obzira o kojem se tipu radi, onsen se jasno razlikuje od sento kupališta.

Dok se u običnom gradskom sento kupalištu koristi zagrijana voda iz vodovoda, u onsenu voda mora sadržavati najmanje 19 točno određenih kemijskih elemenata i sama po sebi biti zagrijana na ne manje od 25 stupnjeva Celzijusa. Luksuzna onsen kupališta mogu imati i mnogo umjetnih dodataka, od vodopada do simulatora valova, čak i pješčanih plaža.

Ponašanje u onsenu mora biti kao i u sento kupalištima – muškarci su uglavnom odijeljeni od žena, ali postoje i bazeni gdje se svi zajedno mogu kupati. Za razliku od sento kupališta, gdje je obavezno ući u bazen potpuno gol, onseni nude i kupališta u koja se može ući i u kupaćim kostimima.

Onseni su vrlo popularni i zbog tog razloga jer možete se kupati s prijateljima ili kolegama s posla, a da vam sljedećih dana ne bude neugodno. Ipak, jakuzama i dalje pristup ostaje zabranjen, kao i svakoj osobi s tetovažom, pa makar ona bila s nekim miroljubivim znakom.


Propustili ste