Najnagrađivanije društveno mrežne kampanje

Dobar rad obično donosi nagrade i priznanja, a to vrijedi i u svijetu društvenih mreža. Otkad su internetom zavladali Facebook, Twitter, Tumblr, Instagram i ostali popularni servisi, razne agencije i kreativci svom silom se trude napraviti što bolje i kreativnije kampanje na društvenim mrežama. Nije dugo trebalo da struka prepozna jednu novu i dinamičnu granu online marketinga, pa posljednjih godina ''social media'' projekti redovito osvajaju razna priznanja u domeni branše i općenito biznisa. Izdvajamo deset nagrađivanih kampanja od kojih su vam neke zasigurno vrlo poznate, a neke možda pravo otkriće...

10. Hashtag Killer

Psych je popularna američka detektivska serija koja je dogurala već do sedme sezone, a producentska kuća USA Network u svrhu njezine promocije krajem 2011. predstavila je online društvenu igru Hashtag Killer. Fanovi Psycha mogli su se tako uključiti u interaktivnu priču te s glavnim likovima iz serije sudjelovati u rješavanju misterioznih zločina, ali i postati – ”žrtve” ubojice.

Nagrada: Best Social Media Campaign for Television – Shorty Awards 2012.

9. Glass of Water

Zamislite da na nadzornoj ploči automobila imate čašu vode i morate paziti da se ne prolije. Sigurno biste vozili sporije i izbjegavali nagla ubrzanja i usporavanja, a samim time na duži rok smanjili potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova. Upravo na toj ideji bazira se Toyotina društvena aplikacija Glass of Water, koju je razvila švedska divizija agencije Saatchi & Saatchi. Besplatna aplikacija za iPhone dizajnirana je kao ”virtualna čaša” koja reagira na način vožnje, a rezultate je moguće uspoređivati i dijeliti s ostalim korisnicima.

Nagrada: Best Green Mixed Media Award – Green Awards 2011.

8. Iskon Memory Facebook aplikacija 2.0

Iskonova inačica poznate igre pokrenuta je u svrhu nagradnoga natječaja na Facebooku, u kojemu su sudionici skupljali bodove otkrivajući parove sličica, prolazeći kroz tri razine težine. Za prelazak na više razine bilo je potrebno pozvati u igru, odnosno izazvati, određen broj prijatelja na Facebooku. Aplikacija koju je razvio zagrebački iStudio predstavlja zanimljiv primjer kako se jedan stari koncept može prilagoditi novim medijima.

Nagrada: Mixx, Kategorija Ostalo: Social Media – Dani komunikacija 2013.

7. Say It With Skype

Želite nekome čestitati rođendan na moderan i originalan način? Možda je vrijeme da isprobate Say It With Skype, aplikaciju koja omogućuje kreiranje videočestitki. Na vama je da odaberete dragu osobu, glazbu i povod za čestitanje, a Skype će se pobrinuti za sve ostalo. Aplikaciju je razvila britanska agencija 1000heads.

Nagrade: Social media strategy of the year, Digital strategy of the year – Drum Marketing Awards 2012. / Best Use of Social Platform – The Bees Award 2013.

6. FirstWorldProblems Hashtag Killer

Organizacija Water is Life u suradnji s njujorškom agencijom DDB pokrenula je kontroverznu kampanju u kojoj je iskoristila odabrane tvitove objavljene pod hashtagom #firstworldproblems (čitaj: ironične žalopojke tviteraša o trivijalnim problemima) te snimila video u kojemu su te iste tvitove recitirali siromašni Haićani. Da stvar bude zanimljivija, u sklopu kampanje snimljeni su i personalizirani odgovori Haićana na nekoliko tvitova pod zloglasnim hashtagom, i to u obliku ”poruka utjehe” onima koji se na Twitteru žale na nebitne stvari. Svrha kampanje je naravno bila podići svjesnost o problemima s kojima se svakodnevno susreću stanovnici nerazvijenih zemalja, poput nedostupnosti pitke vode.

Nagrade: Silver Prize Direct: Digital: Mobile – Clio Awards 2013. / Online Commercials, Social Media Campaigns winner – Webby Awards 2013.

5. The Man Your Man Could Smell Like
Kampanja za Old Spice ušla je u anale moderne marketinške povijesti te pokazala kakav se potencijal krije iza društvenih mreža. Priča je već svima dobro poznata: glavni akter kampanje Isaiah Mustafa, odnosno ”Old Spice  Guy”, osim u televizijskim reklamama pojavio se i u nizu kratkih filmova koji su objavljeni na YouTubeu, a u kojima je na duhovit način odgovarao na pitanja što su ih postavljali korisnici društvenih mreža. Filmovi su se snimali i objavljivali u vrlo kratkom roku, a glavni junak reklame u njima se obraćao ljudima koji su postavljali pitanja. Legendarnu kampanju osmislila je agencija Wieden + Kennedy.

Nagrade: Outstanding Commercial – Emmy 2010. / Cyber Grand Prix – Cannes 2011. / Gold Effie, Category: Media Innovation – Effie Awards 2011.

4. Museum of Me

Pretvorite svoj život na Facebooku u – interaktivni muzej! Najkraći je to mogući opis Intelove aplikacije s pomoću koje možete svoje prijatelje, fotografije i lajkove na Facebooku pretvoriti u vizualnu prezentaciju. Virtualni muzej kreirali su kreativci iz tokijske tvrtke Projector, a cijeli projekt pokrenut je u svrhu promocije Intelova procesora Core i5.

Nagrade: Best in show: Cyber category, Best use of social media, Best use of interactive video – ADFEST 2012. / The Best Site of 2011. – FWA / Grand Clio: Interactive – Clio Awards 2012. / Gold Lion – Cannes 2012.

3. Immortalize Yourself

Kako bi promovirao četvrtu sezonu popularnoga ”vampirskog” serijala Okus krvi, HBO je lansirao aplikaciju koja je korisnicima Facebooka omogućavala da postanu dio interaktivnog videa sa scenama iz serije. Aplikacija koju je kreirala agencija Definition 6 privukla je milijune fanova, ali nažalost, čini se kako više nije dostupna.

Nagrade: Interactive Video, Bronze – Mixx Awards 2012. / Best Viral Video – Digiday’s Sammy Awards 2012. / Best Use of Facebook in a Campaign – Shorty Awards 2012.

2. Drugs Set Your Timeline

Inovativna izraelska kampanja prva je koja je koristila Facebookovu vremensku crtu kao medij, i to kako bi ukazala na problem ovisnosti o drogama. U kampanji je korišten izmišljen lik mladića Adama Baraka, čiji je timeline podijeljen u dva dijela, odnosno istovremeno prikazuje godinu dana njegova života sa i bez droge. Za ideju je zaslužna izraelska divizija agencije Mccann Digital, a cijeli je projekt snažno odjeknuo u medijima.

Nagrade: Best Environmental Social Media Campaign, Best Non-profit Social Media Campaign – IAC 2012 / Finalist Certificate: Online Advertising – New York Festivals 2012 / Bronze Winner

Digital: Use of Social Media – London International Awards

1. Dumb Ways to Die

Jedan od najvećih viralnih hitova u posljednje vrijeme, Dumb Ways to Die, kampanja je australske željezničke kompanije Metro Trains napravljena u suradnji s agencijom McCann Melbourne, a kojoj je cilj pozvati na oprez u prometu i upozoriti na opasnosti koje vrebaju u svakodnevnom životu. Bizarni animirani video sa zaraznim pjesmuljkom dosad je prikupio gotovo 60 milijuna pregleda na YouTubeu, a u sklopu kampanje pokrenut je i profil na Tumblru te lansirana igra za iPhone i iPad. Sama se pjesma, pak, pretvorila u veliki hit na iTunesu.

Nagrade: Best Animation Film & Video, Best Public Service & Activism (Social Content & Marketing) – Webby Awards, Best Campaign – Siren Awards 2013., Grand Trophy – New York Festivals International Advertising Awards 2013, Integrated Grand Prix – Cannes International Festival of Creativity 2013

cta-planb-3


Propustili ste