Najbolji ljubavni filmovi

Mnogi će odmahnuti glavom na Dan zaljubljenih, no možda će ipak pogledati neki od najboljih ljubavnih filmova koje smo odabrali.

15. Wall-E

Remek-djelo animiranoga filma žanrovski se ne vodi kao ljubavni film, ali svi znamo da on to jest jer se naš junak Wall-E zaljubi u EVE, i to čim je ugleda. Svaki njegov daljnji korak bit će posvećen isključivo pronalasku nje. Film je osvojio Oscara za najbolji animirani film, a na IMDb-ovoj ljestvici 250 najboljih filmova gledatelji su ga smjestili na poziciju 59.

14. Ponoć u Parizu

Znamo, ovdje se trebala naći Annie Hall, ultimativno djelo Woodyja Allena nagrađeno s četiri Oscara, no, za promjenu, pogledajte Ponoć u Parizu. Priča je to o nostalgičnom holivudskom scenaristu koji je uvjeren kako je nekoliko desetljeća ranije svijet bio mnogo zanimljiviji. U Parizu, imat će prilike saznati je li to istina.

13. Kad je Harry sreo Sally

Meg Ryan i Billy Crystal briljirali su u ovoj romansi s kraja osamdesetih o dvoje prijatelja koji se znaju godinama i koji na kraju shvate kako su stvoreni jedno za drugo. Idealan film za one zapele u ”friend zoni”. Scenarij je napisala Nora Ephron, koja nas je i nakon ovoga filma razveselila s nekoliko izvrsnih ljubavnih priča.

12. Elizabethtown

Ne znam zašto ni kritika ni publika nisu oduševljeni ovim filmom – Cameron Crowe napravio je fantastičan posao i kao redatelj i kao scenarist. Priča je to o Drewu (Orlando Bloom) koji je upravo otpušten i vraća se kući na očev sprovod, a u avionu upoznaje stjuardesu Claire (Kirsten Dunst) s kojom će se uskoro družiti malo više…

11. Ni na nebu ni na zemlji

Talentirani Jason Reitman, koji je snimio i odlični Juno, bio je nominiran za četiri Oscara, no nije dobio nijednoga. Ni na nebu ni na zemlji bio je nominiran za šest Oscara – i Vera Farmiga i Anna Kendrick (sporedna i glavna ženska uloga) zaslužile su kipić u ovoj priči o slučajnom aerodromskom susretu dvoje usamljenih ljudi, koji zbog posla često putuju.

10. Ljubavna priča

Pripremite maramice jer će vam trebati za ovaj film iz 1970. s Alli MacGraw i Ryanom O’Nealom u glavnim ulogama. Film je bio nominiran za sedam Oscara, a osvojio je samo jednoga – za originalnu temu koja je danas, naravno, legendarna i prepoznatljiva. Oliver je harvardski student iz bogate obitelji, a Jennifer siromašnija kolegica zbog koje bi mogao ostati bez nasljedstva.

9. Igra sudbine

Igra sudbine ili Serendipity film je o slučajnom njujorškom susretu Jonathana i Sare u Bloomingdalesu, koji nakon što se dogovore tko će kupiti posljednji par rukavica, odlaze u obližnji Serendipity. Međusobna privlačnost je jasna, no ona ima dečka, on djevojku, a do sljedećeg susreta dijele ih godine…

8. Zameo ih vjetar

Ovakve epske četverosatne sage više se nažalost ne snimaju. Zameo ih vjetar osvojio je osam Oscara, a bio je nominiran za još pet. Danas je to klasik čiji se citati nalaze na vrhu najčešće ponavljanih rečenica iz filmova. Uradak koji, ako niste, morate pogledati.

7. Zapravo ljubav

Istina, zbog čestog božićnog repriziranja ovoga filma već nam ga je dosta, no ne može se poreći da se radi o jednom od najljepših ljubavnih filmova svih vremena. U njemu se isprepliće nekoliko romantičnih radnji, od kojih će neke završiti manje, a druge više sretno. Najbolja je ona s britanskim premijerom i njegovom pomoćnicom.

6. Umjetnik

Tko bi rekao da se i danas, u vrijeme zelenih pozadina, fenomenalnih specijalnih efekata i stotina filmskih tehnoloških inovacija, toliko toga može reći, a da se ništa ne kaže. Prepoznala je to i Akademija nagradivši ovaj nijemi film, koji govori o susretu filmske zvijezde s mladom pjevačicom u usponu, s pet Oscara. A još je za pet njih bio nominiran.

5. Žena kojoj sam čitao

Za ulogu u ovome filmu Kate Winslet je nagrađena Oscarom, a film je imao još četiri nominacije. I kritika i publika dali su mu zasluženo najviše ocjene. Nekoliko desetljeća nakon završetka Drugoga svjetskog rata, student prava Michael susreće se sa svojom starom ljubavi – u mučnom i za gledanje teškom sudskom procesu.

4. Romansa u Seattleu

Još jedno romantično remek-djelo Nore Ephron, s Meg Ryan i Tomom Hanksom u naslovnim ulogama, obavezna je ljubavna filmska literatura. Sin Sama Baldwina koji živi u Seattleu javlja se u radijsku emisiju i priča kako mu je otac, nakon smrti supruge, usamljen i kako bi trebao nekoga naći. To čuje novinarka Annie iz udaljenoga Baltimorea i odluči napraviti priču.

3. Casablanca

”Ovo je početak jednog divnog prijateljstva” i ”Sviraj to ponovno, Sam” samo su neki od najpoznatijih citata iz klasika sedme umjetnosti, filma Casablanca koji je nagrađen s tri Oscara. Smješten je u Casablancu na samome početku Drugoga svjetskog rata, gdje Rick vodi noćni klub u kojemu susreće svoju bivšu ljubav. Na IMDb-ovoj ljestvici top 250 filmova nalazi se na visokom 25. mjestu. Čudno je što se tako rijetko prikazuje na malim ekranima.

2. Titanic

Film koji se može pohvaliti mnogim titulama, od jednoga od najprofitabilnijih filmova svih vremena do zauzimanja prvih mjesta na top ljestvicama najboljih ljubavnih filmova, osvojio je čak jedanaest Oscara, a bio je nominiran za još tri. Priču ne treba ponavljati, samo možda još jednom primijetiti da nam treba više ovakvih epskih djela.

1. Bilježnica

Možda The Notebook nema nijednoga Oscara, ali je zato najbolji ljubavni film koji ćete rado gledati. One maramice koje ste pripremili za Ljubavnu priču, možete ponovno izvaditi jer će vam trebati za ovu ultimativnu ljubavnu priču čija radnja se proteže tijekom nekoliko desetljeća.


Propustili ste