Top 6 ”iskrenih foršpana”

Većina nas filmoljubaca voli pogledati dobar foršpan, pogotovo ako je riječ o najavi za film koji iščekujemo. Ipak, priznajmo, foršpani ponekad stvaraju prevelika ili pogrešna očekivanja od nekog potencijalnog hita, pa se već odavno uvriježila izreka kako je ''foršpan bolji od filma''.

Ekipa koja stoji iza portala Screen Junkies napravila je nešto malo drukčije – iskrene foršpane! Riječ je o parodijama filmskih najava novijih i starijih hitova koje poznate filmove prikazuju u malo drukčijem svjetlu, uz dobru dozu izrugivanja holivudskim klišejima i uvriježenim praksama filmske promocije.

Iskreni foršpani postali su hit na internetu te na YouTubeu redovito bilježe po nekoliko milijuna pregleda, a za vas smo napravili mali izbor najuspjelijih i najsmješnijih primjera.

Sumrak
Mrzitelji Sumrak sage, ovo ćete sigurno voljeti. Iskreni foršpan za jedan od najvećih tinejdžerskih hitova posljednjih godina pokazuje nam kako je riječ o filmu ”baziranom na užasnim knjigama” i priči u kojoj mlada Bella i stogodišnji vampir Edward doživljavaju romansu života, ali ne rade gotovo ništa drugo osim što bulje jedan u drugoga.

Igre gladi
U distopijskoj budućnosti bogati ljudi odijevaju se kao ”drugorazredne Lady Gage”, gradovi izgledaju kao ostaci iz Fantomske prijetnje, a siromašni se bore za preživljavanje premda si nekako mogu priuštiti futurističke TV projektore. Foršpan nabraja i ključne detalje iz književnoga predloška koji se nisu pojavili u ekranizaciji, uključujući i sam motiv gladi. ”Ozbiljno, izgleda da se svi oni jako dobro hrane”, duhovito zaključuje narator parodije.

Prometej
”Od redatelja svih onih filmova s Russellom Croweom koje niste vidjeli i scenarista razočaravajućeg finala Izgubljenih dolazi svojevrstan prequel Aliena koji ne koristi najbolje dijelove franšize… Film čijih se prvih pola sata uglavnom sastoji od snimaka krajolika…” Foršpan stavlja naglasak na sve one nelogičnosti koje ste zasigurno i sami primijetili u filmu, a posebno je duhovit popis glavnih glumaca, među kojima je i ”crno ulje iz Dosjea X”!

300
Ekipa iz Screen Junkiesa nedavno je dogurala do 50. iskrenog foršpana, a tim povodom ismijali su film 300 Zacka Snydera, koji prikazuje borbeni pohod Leonide i njegovih ”300 kompića iz teretane”. Sasvim očekivano, parodijski video uvelike se dotiče navodnih homoerotskih motiva u filmu, pa se u jednome trenu čak povlači paralela s Top Gunom, a vrlo je zabavna i fora kako su za vizualni izgled Snyderova uratka zaslužni – Instagram filteri.

Gravitacija
Pripremite se za film koji je tako zastrašujuć da zbog njega jedna cijela generacija djece neće željeti postati astronauti kad odrastu… Film u kojemu će publika navijati jer je glavna junakinja preživjela, ”ionako su uništeni space shuttle, ISS, kineska svemirska postaja i teleskop Hubble… a iza svega je ostalo toliko krhotina da vjerojatno nećemo moći napustiti Zemlju stotine godina”. Referenca na robota Wall-Eja na kraju uistinu je urnebesna.

Titanic
Iskreni foršpan za Titanic napravljen je u povodu prikazivanja 3D inačice filma, u kojoj je treća dimenzija ”toliko uvjerljiva da ćete zapravo osjetiti kako James Cameron krade novac iz vaših džepova”. U glavnim ulogama su – ”Leonardo da Vinci” i grudi Kate Winslet. Jedan od najpopularnijih iskrenih foršpana skreće pozornost i na popriličnu logičku rupu u filmu – nije li ona olupina, zahvaljujući kojoj se spasila glavna junakinja, bila ipak dovoljno velika za dvoje? Ili su se barem Leo i Kate mogli izmjenjivati na njoj i tako oboje preživjeti? Iskreni foršpani očito vas neće samo nasmijati nego i potaknuti da kritički razmišljate o omiljenim filmovima.


Propustili ste