Top 5: Najbolji filmovi o samurajima

Tražite li najbolje filmove o samurajima, ovih pet bit će odličan početak. Samurajsko "štivo" koje ne smijete propustiti.

5. Musashi Trilogy (1954./1955./1956.)

Samurajska trilogija o životu najpoznatijeg japanskog samuraja Musashija Miyamotoa (njegova razmišljanja o mačevanju, taktici i filozofiji Japanci – poglavito poslovni ljudi, čitaju kao svojevrsnu self help literaturu okupljenu u Knjizi pet prstenova) utjecala je, između ostalog, i na Kill Bill Quentina Tarantina, dok je čuvenog Musashija glumio veliki Toshiro Mifune.

4. Samurai Rebellion (1967.)

Priča o samuraju koji se zaljubljuje u gospodarevu ljubavnicu, što dovodi do sukoba, spada među hvaljenije filmove uglednog redatelja Masakija Kobayashija –čiji je film Harakiri (kažu jedan od rijetkih negativno intoniranih samurajskih filmova) nekoliko godina ranije nagrađen u Cannesu.

3. 47 Ronin (1941.)

Na Zapadu slabije poznat japanski klasik govori o 47 samuraja koji osvećuju gospodara. Temeljen je na istinitoj priči, koja je sastavni dio japanske kulture, te je već nebrojeno puta bila obrađena u knjigama, teatru, baletu, televiziji…

2. Skrivena oštrica (2004.)

Veteran Yôyi Yamada iza sebe ima više od 100 scenarija, te sedamdesetak režiranih filmova, a ovu je maestralnu poetičnu dramu o kraju samurajskog perioda režirao u dobi od 75 godina, pokazavši da Eastwood nije jedini starac koji je u stanju isporučiti remek-djelo. Rezultat je impresivan, baš kao u slučaju njegova dvije godine ranije snimljenog filma Sumrak samuraja ili, dvije godine kasnije, Ljubavi i časti.

1. Sedam samuraja (1954.)

Prvo mjesto je rezervirano za Kurosawino remek-djelo: majku svih samurajskih filmova po kojima se mjere i uspoređuju svi ostali naslovi, iako bi se na listi, i to na prvom mjestu, naravno, lako mogli naći brojni naslovi tog velikog redatelja (Krvavi prijesto, Yoyimbo, Ran). Riječ je o jednom od najutjecajnijih filmova svih vremena.


Propustili ste