Moderne hrvatske inovacije o kojima se priča

Donosimo izbor nekoliko inovativnih rješenja suvremenih hrvatskih izumitelja i inovatora!

Oduvijek je poznato da su Hrvati narod s izvrsnim idejama i još boljim njihovim realizacijama. Povijest je pokazala kako su hrvatske inovacije bile visoko na ljestvicama najboljih inovativnih rješenja koja su poslije dosezala svjetsku slavu (Faust Vrančić i njegov “leteći čovjek”, Josip Belušić i brzinomjer…). Kako novi naraštaji izumitelja nimalo ne zaostaju za tim slavnim imenima, u nastavku vam donosimo izbor nekoliko inovativnih rješenja hrvatskih izumitelja i inovatora koji zaslužuju biti na svim ljestvicama genijalnosti.

Concept One

Hrvatska tvrtka Rimac automobili koju je 2009. godine stvorio mladi poduzetnik Mate Rimac proizvodi električna vozila visokih preformansi. Prvi (ujedno i hrvatski) model električnoga automobila Concept One predstavljen je u Frankfurtu 2011. godine. U izradi toga automobila Mati je pomogao njegov BMW, koji je dio po dio izmijenio te postavio pet različitih svjetskih rekorda u ubrzanjima električnih automobila.

Get Kisha

Get Kisha prvi je hrvatski pametni kišobran koji će vam omogućiti da uvijek ostanete zaštićeni od kiše i nikad ne zaboravite svoj kišobran. Naime, uređaj je vezan uz mobilnu aplikaciju koja će vlasnika Kishe podsjetiti na to da je zaboravio kišobran. Tim koji je razvio ideju pametnoga kišobrana rasprodao je prvu seriju od 1000 komada u samo tri mjeseca, što najbolje govori o popularnosti ovoga uređaja.

LEAF

Bellabeat, hrvatsko-slovenski tim, svojim je start-upom dao novo značenje nakitu. Naime, LEAF je pametni nakit koji se može nositi kao narukvica, ogrlica i broš, a putem aplikacije prati žensku aktivnost, san, ciklus i disanje. O popularnosti i rasprostranjenosti ovoga proizvoda govori činjenica da je Bellabeat otvorio urede u Kaliforniji i Kini, a dosad su svoje proizvode ispostavljali čak i trgovačkome lancu Target. Poslovni pothvat počeo je u 2013., a danas je team Bellabet jedan od najboljih start-upova u Hrvatskoj koji privlači sve više investitora.

Pametna solarna klupa

Mladi inovator iz Solina Ivan Mrvoš osmislio je i dizajnirao pametnu klupu, koja ima hotspot i pomoću koje se mogu puniti mobiteli. Klupa je nastala nakon četiri mjeseca rada, energetski je neovisna, a i pruža javnu rasvjetu po noći.

Hipersfera

Hipersfera je hrvatski start-up koji je razvio inovativnu bespilotnu letjelicu za kontinuiran sustav nadzora iz zraka. Iza projekta stoji poduzetnik i inovator Bojan Pečnik, a njegova letjelica privukla je veliku pozornost medija, ali i ulagača.


Propustili ste