Microsoft kupio LinkedIn – što dobivaju obje tvrtke

Microsoft je kupio LinkedIn za 26,2 milijarde dolara - što sada?

Kako već danima prenose svi svjetski i domaći mediji – Microsoft je kupio LinkedIn za 26,2 milijarde dolara te pod svoje okrilje dobio njegovih 433 milijuna korisnika. Što će se promijeniti u LinkedInu, a što u Microsoftu?

Ono što je već dogovoreno, to je da će LinkedIn zadržati svoj branding i neovisnost, a postat će dio Microsoftova segmenta produktivnosti i poslovnih procesa. Prema mišljenju stručnjaka, akvizicija bi trebala biti dobra stvar za obje kompanije.

Što dobiva Microsoft

Za Microsoft, LinkedIn je ključ, odnosno nedostajući dio u kompanijinoj strategiji da izgradi više servisa za poduzetnički sektor te ključan način za bolje natjecanje sa Salesforceom. Kako je Microsoft usmjeren najviše na softvere, LinkedIn će mu dati znatno veći doseg u području društvenoga umrežavanja i stručnog sadržaja.

Širina LinkedIna i njegovo okupljanje zaposlenika i poslodavaca nude Microsoftu dodatni prodajni kanal te će moći poslužiti kao dopuna onim servisima koji već nude suradnju i komunikaciju. Primjerice, Lynda.com, LinkedInov servis za učenje i profesionalni razvoj, može se u tom slučaju promatrati kao prodajni kanal MS softvera na kojemu se ujedno nudi i pomoć u učenju i korištenju.

Što dobiva LinkedIn

Prema podacima TechCruncha, LinkedIn je aktivan u više od 200 zemalja i ima više od 105 millijuna aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, uz ukupno 433 milijuna registriranih korisnika. Kompanija se također može pohvaliti i time što 60 % ukupnoga prometa ostvaruje s mobilnih uređaja. LinkedIn je i jedan od najvećih oglasnika za poslove, s više od sedam milijuna aktivnih listinga u ovome trenutku. Ključno poslovanje kompanije bazirano je na reklamama za regrutiranje kadrova.

Pitanje kako će LinkedIn ikada biti konkurentniji kompanijama koje razvijaju softvere koji bi mu bili konkurentni, ovim potezom odlazi u povijest. Isto tako, Microsoftov alat za upravljanje odnosima s kupcima (CRM) svakako će biti od koristi LinkedInu pri prikupljanju informacija “u hodu”. Kako se navodi, svi podaci s LinkedIna lakše će funkcionirati u Microsoftovim proizvodima kao što su Office 365 i Dynamics.

LinkedIn svojim financijskim rezultatima ne može parirati Facebooku i Googleu, iako slovi kao jedna od najpoznatijih društvenih mreža u svijetu. U usporedbi s konkurencijom, LinkedIn nema baš najljepše rješenje web stranice, niti pruža napredne interaktivne i sadržajne opcije, dok u slučaju mobilne aplikacije ima još mnogo prostora za razvoj. Teško je zamisliti da Microsoft ovdje može napraviti lošiju situaciju te možemo biti optimistični i nadati se samo boljim rješenjima za LinkedIn.


Propustili ste