Message From The Tribe: An Anthology of Tribe Records

Glazba na kompilaciji Message From The Tribe odiše ljupkošću, šarmom prijemčivog i open-minded jazza, funka i soula.

Domaći ekonomski krah, pogodno prikačen na globalnu ekonomsku krizu, izuzetno je plodno tlo za umjetnički razvoj, za individualno/društveno osvještenje, ali i za čistku u novonastalim kvaziumjetničkim krugovima. Kaže se: gdje je bijeda, tu je i umjetnosti. Stoga je ovo idealna prilika da se djelomice shvati i prihvati topla i živa kompilacija detroitskog aktivističkog pokreta, izdana pod nazivom Message from the TribeAn Anthology of Tribe Records. Detroitska izdavačka kuća Tribe Records bila je politička, socijalna, nadasve slobodna i osviještena skupina lokalnih glazbenika, koja je putem glazbe pronalazila identitet u slobodnom izričaju afročovjeka, usred diskriminirajuće Amerike sedamdesetih.

Pored glazbe izdavali su paralelno i magazin Tribe, koji je obrađivao ekonomske, socijalne i kulturne teme vezane uz položaj crnog čovjeka u Americi. Kolektiv sačinjen od vrsnih i cijenjenih glazbenika –Phila Ranelina, Wendella Harrisona, Marcusa Belgravea, Harolda McKinneyja, Rona Brooksa, Charlesa Moorea, Douga Hammonda –putem vrhunske glazbe uspio je ostaviti bitan trag sedamdesetih u afroameričkoj konfuziji pokreta za ljudska prava.

Music Is The Healing Force

Za razliku od drugih, sličnih crnačkih glazbenih pokreta u Americi, koji su se najčešće izražavali u apstraktnoj free jazz formi (npr. Chicago underground trio), glazba na kompilaciji Message From The Tribe odiše ljupkošću, šarmom prijemčivog i open-minded jazza, funka, soula, izvan klišeja spomenutih pravaca. Rijetko se može naći tako svestrana kompilacija crnačke glazbe sedamdesetih u Americi, a da pritom bude jasna i draga širem slušateljstvu bez podilaženja, sa svom snagom afričkog duha. Jasnije rečeno, možete je slušati u autu, za vrijeme vožnje na posao, u uredu dok nešto radite, na intimnoj večeri, ali i na kulerskom tulumu, jer pored svih navedenih kvaliteta Message From The Tribe posjeduje jasnu razigranu plesnu notu koja cijelo vrijeme, bez obzira na atmosferu brojeva, golica bokove.


Propustili ste