Kung Fury – nostalgija za ”osamdesetima” zaživjela i na Kickstarteru

Kung-fu policajci, nacisti, retro hakeri, Vikinzi, roboti, dinosauri – sve to i još više stalo je u dvije i pol minute foršpana za zanimljivi filmski projekt Kung Fury, koji na urnebesan način oživljava atmosferu kinohitova osamdesetih (naravno, uz prikladnu glazbenu kulisu)

Nostalgija za osamdesetima još uvijek ne blijedi, a najnoviji izdanak već podužeg trenda kratki je film mladoga švedskog redatelja i scenarista Davida Sandberga, koji je u samo nekoliko dana od početka kampanje na Kickstarteru uspio prikupiti više od ciljanih 200 tisuća dolara, koliko mu je potrebno za završetak produkcije i specijalnih efekata.

Sandberg i glumi naslovnu ulogu u ovoj parodiji sa suludom premisom – policajac iz osamdesetih, vičan borilačkim vještinama, putuje kroz vrijeme kako bi ubio Hitlera ili ”Kung Führera”, ali umjesto u nacističkoj Njemačkoj završava u društvu drevnih Vikinga. Međutim, čini se kako su Vikinzi i njihova božanstva upravo ono što je glavnome junaku potrebno u borbi protiv zlikovaca. Kako se u cijeloj priči zapravo našao T-rex saznat ćemo kada polusatni uradak, prema redateljevu obećanju, osvane besplatno na internetu.

Međutim, do internetske premijere potrebno je još nekoliko mjeseci postprodukcije te rada na digitalnim efektima i 3D animaciji, za što će biti angažirano sedam stručnjaka. Kung Fury uglavnom je sniman uz korištenje ”green screena”, odnosno tehnike specijalnih efekata koja uključuje snimanje glumaca ispred zelene površine, dok se digitalno kreirana okolina dodaje naknadno.

Zahvaljujući tome nema potrebe za snimanjem na pravim lokacijama ili za izradom kompleksne scenografije, što u konačnici donosi znatne uštede. Sličnu tehniku koristio je i kultni Sin City, iz kojega Kung Fury u nekim dijelovima sasvim očito crpi vizualnu inspiraciju.

David Sandberg, veliki obožavatelj akcijskih filmova i osamdesetih, započeo je projekt prije nešto više od godinu dana, uloživši za početak 5 tisuća dolara vlastitog novca. Ograničeni budžet možda je bio dovoljan za početak snimanja s prijateljima, ali za realizaciju digitalnoga ”spektakla” ipak je bila potrebna pomoć Kickstartera, donacijske internetske platforme koja je u posljednje vrijeme sve popularniji izvor sredstava neafirmiranim filmašima.

Kung Fury trenutačno je osigurao blizu 600 tisuća dolara, a ako internetska zajednica bude velikodušna i projekt prikupi okruglih milijun dolara, kreće se u snimanje dugometražne verzije filma te u potragu za distributerom. Međutim, kako je do isteka kampanje ostalo svega nekoliko dana, iznos od milijun dolara čini se teško dostižnim.

Ipak, Kung Fury mogao bi dosegnuti drugi cilj – 750 tisuća dolara, a u tom slučaju bit će organizirane posebne projekcije polusatne inačice filma u dva grada koja će biti izabrana glasanjem korisnika na službenoj stranici filma. Trenutačno vode poljski Białystok i kanadski Montreal, koji su daleko iza sebe ostavili gradove poput Londona, Pariza ili San Francisca. Dio novca bit će iskorišten i za angažiranje vrhunskoga ilustratora koji će kreirati filmski plakat u retro stilu.

Bez obzira na ishod daljnje kampanje, od besplatnoga prikazivanja filma na internetu se ne odustaje, a dok Kung Fury ne zaživi na zaslonima vaših računala, pokušajte u foršpanu pronaći sve reference na ”lude osamdesete”.


Propustili ste