Kuhati zdravo – posuđe za pet

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je stavila zagađenje zraka na popis kancerogenih supstanca poput dima cigareta, azbesta, arsena i sl. Kvaliteta zraka koju udišemo izravno utječe na razvoj zdravih (ili štetnih) procesa i stanica u našim tijelima, a pogledamo li podatke iz 2010. godine, čak 223 000 ljudi umrlo je od raka pluća koji je uzrokovan nekim oblikom zračnoga zagađenja. Jurica savjetuje kako udisati čišći i kvalitetniji zrak odmah i sada

Osim jasnih izravnih uzroka, poput ispušnih ventila tvornica, nekih vrsta elektrana, sredstava transporta, dima cigareta, čestica azbesta, sintetskih parfema, sredstava za čišćenje, nekih vrsta grijanja i brojnih drugih štetnih plinova, tu je i onaj kojega mnogi od nas nisu ni svjesni – kuhanje. Da, način na koji kuhamo, kao i posuđe koje svakodnevno koristimo, može biti od velikoga utjecaja na zdravlje naših pluća i cjelokupnoga organizma.

Za početak imajte na umu da onoga trenutka kada osjetite miris neke supstance, ona je već ušla u vaše tijelo, krvotok i organe, jer dok naša osjetila prorade (u tih par sekunda, ako ne i manje), odnosno dok mi osvijestimo da smo nešto osjetili i tek onda nešto poduzmemo, bilo da nastavimo uživati u finome mirisu ili odmah pobjegnemo na čisti zrak, šteta je nerijetko već učinjena. I da, brojni od tih otrova, osim ako se ne radi o iznimno visokim i vrlo toksičnim razinama, trovat će nas polako sve dok se tijelo jednoga dana više jednostavno ne bude moglo boriti, a tada je prekasno.

Izbacite iz svoga doma sve sintetske (ili većinom sintetske) proizvode za čišćenje. Ne morate se igrati kemičara i mućkati deterdžente, dovoljno je kupiti neki od onih koji se nalaze na policama u trgovinama, a njih ima u velikome broju, raznih jačina i cjenovnih kategorija za svakoga. U jednome od idućih tekstova malo ćemo se poigrati te naučiti kako smućkati alkoholni ocat, sodu bikarbonu, limun, peroksid i sl. za čišćenje.

Zatim izbacite sve umjetne mirise iz kuće i ureda, ali i parfeme koje koristite. Treba li vam doista mirisna svijeća, zapaljeni štapić, sprej za osvježavanje prostora ili omekšivač za rublje? Za sve postoje prirodna i vrlo učinkovita rješenja u obliku destilirane vode ili alkohola pomiješanih s finim eteričnim uljima, dok divno jesensko voće i začini mogu biti lijep potpourri ili sušenjem na radijatoru ispuštati decentni miris. Uostalom, imate li neugodan miris u sobi, otvorite prozore te s pomoću propuha (koji nikoga nije ubio) i malo popržene kave osvježite zrak.

Ono što nas danas zanima – smanjite uporabu svih tava, lonaca i posuda s neprianjajućim sintetskim premazima. U slučaju da i jedna od teflonskih tava ima vidljivu ogrebotinu, odmah s njom u smeće! Zamislite samo koliko ima oštećenja koja naše oči ne vide, a čije čestice ulaze u naše tijelo. Čak i u slučaju da je tava sasvim nova i da ipak želite kuhati na teflonu, nikada je ne zagrijavajte na više od srednje jačine, a i tada imajte otvoren prozor. Istraživanje je pokazalo da su ptičice, u ovome slučaju kanarinci, mrtvi pali na dno krletke kada su udisali zrak iz prostorije u kojoj se zagrijavala tava s neprianjajućim dnom!

Kod novih i vrlo trendi tava od keramike, koje su također neprianjajuće, pripazite na to da su provjerene kvalitete bez premaza u kojima bi moglo biti žive, a i njih kao i teflonske perite isključivo ručno.

Kvalitetne posude, odnosno lonci od nehrđajućeg čelika, bakrene posude te one od lijevanog željeza (gus) su mi najdraže. Posebice gusane tave u kojima sve što kuhate ispadne nekako ukusnije, s onim domaćim okusom hrane koja čini dobro. Takvog gusanog posuđa vam ne treba puno, dovoljno je već tri komada – velika tava, veći i manji lonci s pripadajućim poklopcima – za gotovo sve kuhanje i pečenje. Zatreba li vam poklopac i za tavu, možete potražiti generičke u trgovinama s kućanskim potrepštinama. Nerijetko imaju drvene ili također čelične ručke, a radi li se o potonjima, možete ih ubaciti i u pećnicu. Kupite ih nove ili polovne, sasvim je svejedno, traju generacijama i nisu skupe. Ja sam svoje kupio kod Šveda, koje svi poznajete.

Održavajte ih s pomoću čelične, drvene, kokosove ili bambusove spužve, odnosno četke. Peru se bez deterdženta, samo ih je važno dobro posušiti, nekada i malo zagrijati da sva voda ispari, te uvijek premazati tankim slojem kokosovog ulja/maslaca (to je jedno te isto) ili s malo maslaca, masti ili svijetloga sezamovog ulja. Tako će s vremenom dati još bolji okus, neće zahrđati te će postati i same neprianjajuće. Ista ulja/masti koristite i za kuhanje, jer njihova isparavanja za razliku od ostalih ulja ni na nešto većim temperaturama ne stvaraju toksične spojeve. Maslinovo ulje koristite isključivo sirovo kao začin, to ću ponoviti da se prisjetimo.

Riješite se i svih plastičnih žlica te lopatica za kuhanje. Silikonske lopatice koristite jedino za ohlađene preljeve i umake. Gusano posuđe, kao i ono od rostfraja, do mile volje stružite drvenim i metalnim pomagalima. Zalijepi li se ili zapeče komad hrane, namočite posudu u vodu i ostavite da se natopi dok jedete, a potom sastružite. Ovakve posude i tave jesu teže, ali to je samo dodatni kućni fitness za jačanje ruku, dakle troši više kalorija koje onda možemo pojesti.

Upamtite, zračno je zagađenje najrašireniji i najgori oblik kancerogenih spojeva. Čak i ako niste pratili sve što sam vam tijekom godina savjetovao, današnje savjete trebali biste shvatiti vrlo ozbiljno.


Propustili ste