Top 7 najzanimljivijih reklama za PlayStation

Reklame za PlayStation u pravilu su vrlo zanimljive, originalne i imaju svojstvenu umjetničku crtu.

Ljubitelji videoigara nestrpljivo očekuju sredinu studenoga kada na tržište stiže novi model Sonyjeve igraće konzole – PlayStation 4. Sony je nedavno započeo marketinšku kampanju lansiravši prvu reklamu za ”četvorku”, koja je naišla na vrlo pozitivan odjek i samo dodatno povećala nestrpljivost okorjelih igrača. Jednominutni video koji prikazuje dvojicu prijatelja u imaginarnim svjetovima uistinu je zabavan, s jasnom porukom, te se čini kako predstavlja nešto drukčiji marketinški smjer Sonyja.

Naime, reklame za PlayStation dosad su često bile bizarne, nekonvencionalne i pune čudne simbolike, što je nerijetko znalo rezultirati podijeljenim mišljenjima i negativnim kritikama. Međutim, sviđale se nekome ili ne, mora im se priznati da su u pravilu vrlo zanimljive, originalne i imaju svojstvenu umjetničku crtu.

Dok čekate da se PlayStation 4 pojavi u trgovinama (ili jednoga dana na sniženju), prisjetite se nekih od najzanimljivijih reklama za legendarnu konzolu.

7. Baby (PS3, 2006.)
“Što je dovraga Sony ovime htio reći?”, mnogima je prošlo kroz glavu kada je lansirana jedna od prvih reklama za PlayStation 3. Bizaran i jeziv video s oživljenom dječjom lutkom u glavnoj ulozi djeluje kao trideset sekundi nečijeg lošeg sna, ali Sony je unatoč negativnim reakcijama uspio postići željeno – o reklami se pričalo. A to je na kraju najbitnije.

6. Head (PS2, 2006.)
Što se događa u glavi prosječnoga igrača PlayStationa? Pa… možda bi bilo bolje da niste pitali. Mračna i poprilično hrabra francuska reklama za ”dvojku” obiluje bizarnim i ponekim perverznim prizorom, premda je sve zapravo prožeto crnohumornim tonovima. Vizualna inspiracija nesumnjivo je došla iz filmova Tima Burtona i Jean-Pierrea Jeuneta.

5. PlayStation 9 (PS2, 2000.)
PlayStation 9 će se vjerojatno pojaviti prije 2078. godine i sasvim sigurno neće imati mogućnosti prikazane u videu, ali ako Sony može maštati, možemo i mi. Upečatljiva, frenetična i očito vrlo skupa reklama na simboličan je način najavila tektonske promjene koje je donio Playstation 2, uz jasnu poruku kako inovacije na tome neće stati.

4. Mountain (PS2, 2003.)
Jedna od dojmljivijih reklama posljednjih godina, i to ne samo za PlayStation, odlikuje se odličnom idejom i režijom te pametnom upotrebom specijalnih efekata, a sve to donijelo joj je više od 40 nominacija i nagrada struke. Inače, pjesmu koja daje poseban pečat reklami pjeva Shirley Temple.

3. Mental Wealth (PS, 1999.)
Kada Chris Cunningham režira spotove i reklame, znajte da vas ne čeka ništa uobičajeno. Iznimka nije ni sada već klasična reklama s izvanzemaljskom djevojkom koja uistinu izgleda stvarno, ali sve je to naravno rezultat specijalnih efekata. Neki se sigurno još i danas pitaju o čemu ona u reklami zapravo priča.

2. Double Life (PS, 1999.)
Poetična reklama za prvi PlayStation dočarava nam svijet i perspektivu ljubitelja videoigara koji zahvaljujući popularnoj konzoli vode ”dvostruki život”. Vrlo zapažen uradak režirao je Frank Budgen, koji je zaslužan i za ranije spomenuti Mountain.

1. Bambi (PS2, 2000.)
Sony je privukao veliku pozornost kada je svojedobno angažirao Davida Lyncha za režiju nekoliko reklamnih spotova u sklopu kampanje The Third Place. Kultni redatelj bizarnih filmova sasvim se dobro uklopio u Sonyjevu pomaknutu marketinšku filozofiju, a od njihove suradnje nekako se najviše pamti duhovita reklama s lanetom koje je sve samo ne obično…


Propustili ste