Kako su Ratovi zvijezda utjecali na pop-kulturu

Ratovi zvijezda izmijenili su pop-kulturu iz korijena. Prva tri filma u serijalu bili su tehnološko čudo svoga vremena, a nakon njih ljestvica za sve ostale SF spektakle bila je visoko podignuta.

Postoje filmovi koji dođu i prođu, a postoje i oni koji dođu i promijene sve. To su ona (remek)djela koja izađu iz okvira svoga medija, ostave ogroman utjecaj na popularnu kulturu, promijene način na koji se dotad promatrala sedma umjetnost i potom nastavljaju svoj život svakom novom generacijom. Ratovi zvijezda savršen su primjer.

George Lucas daleke 1977. nije imao pojma što će njegova svemirska saga učiniti. Štoviše, mislio je da će film propasti u kinima pa se nije ni pojavio na premijeri, nego je sa Stevenom Spielbergom otputovao na Havaje gdje su kontemplirali o budućem Indiani Jonesu. Međutim, kako to obično u životu biva, velike stvari često se dogode neočekivano. Gledatelji su se počeli gužvati ispred kina kako bi dobili svoju dozu svemirskoga eskapizma, i bilo je jasno da je na pomolu nešto veliko.

Ratovi zvijezda izmijenili su filmsku industriju i pop-kulturu iz korijena. Prva tri filma u serijalu (Nova nada, Imperij uzvraća udarac i Povratak jedija) bili su tehnološko čudo svoga vremena, s dotad neviđenim specijalnim efektima nastalim u Lucasovoj kompaniji Industrial of Light and Magic (ILM), a nakon njih ljestvica za sve ostale SF spektakle bila je visoko podignuta. U to vrijeme znanstveno-fantastični filmovi nisu bili pretjerano popularni i smatralo se da je s tehničke strane Kubrickova 2001: Odiseja u svemiru napravila sve što se moglo. Međutim, ILM-ovi majstori unijeli su dinamiku u svemirske sekvence i omogućili prikaz vrtoglavih bitki, te praktički definirali kako će svemir na filmu ubuduće izgledati (zakoni fizike pritom su ostali u drugom planu).

Ratovima zvijezda ozbiljno se zahuktala era holivudskih blockbustera, koju su dvije godine ranije nagovijestile Spielbergove Ralje. Drugim riječima, počeli su se promišljeno snimati skupi filmovi namijenjeni široj publici s ciljem da se zarade ogromni novci i razbije pokoji rekord na kinoblagajnama, a sve uz potporu uhodane marketinške mašinerije. Istina, to na prvi pogled i ne zvuči kao nešto bi trebalo slaviti, ali ta ista era izrodila je moderne klasike kao što su Bliski susreti treće vrste, E.T., Otimači izgubljenog kovčega, Povratak u budućnost, Batman, Terminator 2, Jurski parkVjerojatno ste svaki navedeni film pogledali više nego jedanput.

S druge strane, sam serijal na kraju je postao svojevrsna žrtva istog blockbusterskog trenda, pa je nova prequel trilogija (Fantomska prijetnja, Klonovi napadaju, Osveta Sitha) bila osjetno inferiornija u odnosu na staru. Opći je konsenzus da je Lucas tada ipak prije mislio na sebe (tj. na svoj bankovni račun) nego na istinske fanove. Međutim, to je samo pokazalo koliko su stari Ratovi zvijezda zapravo dobri, te da su Luke Skywalker, princeza Leia, Han Solo i Darth Vader daleko zanimljiviji i zabavniji likovi od Amidale, Jar Jar Binksa i… Darth Vadera u mladim danima. Zapitajte se samo koliko citata i dijaloga znate napamet iz originalne, a koliko iz nove trilogije?

Svijet Ratova zvijezda postao je toliko popularan (i profitabilan) da se tijekom godina proširio na knjige, stripove, crtane filmove, videoigre, a o igračkama i kolekcionarskim figuricama da ne pričamo. Osim što se redovito citiraju i parodiraju u drugim filmovima, Ratovi zvijezda omiljena su inspiracija za internetske meme i viralne hitove (vadering je trenutačno vruća stvar), što je u današnje vrijeme društvenih medija postalo svojevrsno mjerilo pop-kulturnog značenja.

Ludilo koje traje gotovo četiri desetljeća ne jenjava i kao što svi već znaju, novi film u serijalu na velika platna stiže 2015. godine. Lucas je još jednom protrljao ruke i prodao franšizu Disneyu za 4 milijarde dolara, a sljedeće dvije godine bit će uistinu teško izbjeći rasprave, analize i napise o tome kako će novi Ratovi zvijezda izgledati pod redateljskom palicom J. J. Abramsa, koji će tako nakon Zvjezdanih staza revitalizirati još jedan slavni serijal. Nadajmo se da je Sila jaka u njemu.


Propustili ste