Kako se rashladiti bez klima uređaja

Klima-uređaji su skupi i nemilice troše struju, a ako ih nemate to nužno ne znači da ste osuđeni na pakao. Savjetujemo kako jeftino i lako spustiti temperaturu doma

Danas neću ulaziti u problematiku štete koju tijelu čine klima uređaji i samo ću spomenuti da ako ih i koristite nikada ne spuštajte temperaturu više od pest-sedam stupnjeva Celzijevih od vanjske! U protivnom koketirate s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Klima-uređaje bi trebalo jednom godišnje servisirati, tj. profesionalno čistiti da se ne bi kvarili i gutali struju. Tu ću spomenuti i cijenu te struje koja je drastično porasla nedavnim poskupljenjem. Troškovi hlađenja klima-uređajem mogu biti al pari zimskom grijanju.

Za početak ‘zamračite’ prostorije u koje ulazi sunce. Cilj je spriječiti prodor sunčeve topline u prostoriju – gusto tkane roletne, zastori ili pokrivala svjetlijih nijansi (naročito bijela boja) jer one odbijaju toplinu. Prozore okrenute suncu prekrijte reflektirajućim platnima, njima možete smanjiti toplinu i do pedeset posto!

Ujutro pokrijte prozore istočne, a iza podneva one zapadne strane. Južna strana bi uvijek trebala biti zaštićena. Ovo je najvažniji korak, jer da biste olakšali metode koje ću dalje spomenuti ili čak pomogli klima-uređaju ovo bi trebali napraviti.

Na fasadu iznad prozora ugradite tende. Postoje razne varijante – zimi ih možete sklopiti ili skinuti. Štite prozore i time unutrašnjost od vrućine i ostalih nepogoda poput kiše koja često zna umrljati prozore. Možete ih naći u centrima za uređenje doma.

Prozore i vrata držite zatvorenima koristite li klimu ili ako imate odličnu izolaciju. Ako ne koristite klimu, jedan od logičnih koraka je stvaranje propuha. Ako ste riješili prvi korak, sada ukoso otvorite prozore i dozvolite zraku da cirkulira. Propuha se ne trebate bojati, samo nemojte direktno i dugo sjediti u njegovom centru. Vrlo lagan povjetarac kroz prostorije je ono što želimo. U slučaju da počne puhati jači vjetar, zaštitite prozore i sva staklena vrata od naglog lupanja – nije problem u slomljenom staklu, već u tome što može nekoga ozlijediti.

Prostorije u kojima struji zrak iz stolnih ili ventilatora na stalku pružit će osjećaj niže temperature i do četiri stupnja. Oni su isplativi zbog male potrošnje struje, čak i ako ih držite upaljenima pola dana. Postavite ih na drugu stranu prostorije od mjesta na kojem često boravite i to je to. Znate kako Beyonce uvijek maše grivom ispred ventilatora na bini, sada vi to možete i kod kuće. 😉

Mali trik: za postići efekt klima-uređaja stolnim fenom – stavite posudu s puno leda ispred njega.

Stariji brat tim ventilatorima je onaj stropni. Mene upravo hladi jedan takav s prozirnim lopaticama i bez njega praktički ne mogu zamisliti ljeto u gradu. Mali elektro-motor koji ga pokreće troši struju poput jedne žarulje i zato ga držim upaljenog dok god sam kod kuće, po danu i po noći. Nisu skupi, a modela je bezbroj. Instalacija je jednostavna, a potrebno ga je tek svako toliko prebrisati krpom i ukloniti prašinu koja se skupila dok je isključen. Stropni ventilatori često dolaze s vlastitom rasvjetom i s prekidačem za ljeto – kada zrak tjera prema dolje – te za zimu – kada zrak gura prema gore.

Četvrti korak u rashlađivanju doma je flora – biljni svijet uskače u pomoć. Držite li klima uređaj na terasi ili živite u kući, svakako posadite ukrasno drveće ili grmlje tako da štiti uređaj od sunca. Zašto? Životni vijek klime će biti daleko dulji ako vanjski dio aparata stoji u hladu, a i trošit će manje struje što ćete itekako moći vidjeti na računu.
Drveće i ukrasno bilje stvara više kisika po danu i pruža hlad. Opet, za vas koji živite u kući to znači da pametno postavljanje drveća u vrtu može spustiti troškove hlađenja i grijanja do čak dvjesto eura godišnje! Usto, hladovina će spustiti uzavrelu temperaturu za dva do pet stupnjeva. Nemojte saditi drveće na južnoj strani ako želite sunčevu toplinu zimi.

Vrtove i kuće ne ukrašavajte betonskim ili kamenim ukrasima bez hlada, jer ti materijali upijaju vrućinu koju će do kasno uvečer širiti – pripazite na južnoj i zapadnoj strani.

Peti korak će razveseliti šefice i šefova obiteljskih kuhinja… Po velikim vrućinama izbjegavajte kuhanje, kako za vlastito, ali i zdravlje ukućana. Dakako, sva vrsta mesa, ribe, jaja i nepasteriziranih mliječnih proizvoda i dalje termički dobro obrađujte da izbjegnete ljetna trovanja hranom. Primite se brojnih salata s povrćem/voćem/mesom, sendviča, hladnih juha (gazpacho, ftw!), namaza i umaka.

Smanjite vlagu prostorija. Vlaga pridonosi toplini zraka te zato, osim duljih kuhanja, izbjegavajte pranje/sušenje odjeće – sušilica je toplinska bomba – ili tuširanje tijekom najjače žege.

Oličite krov i/ili fasadu bijelom bojom. Još bolje, nabavite reflektirajuću bijelu nijansu koja će dodatno odbijati sunčeve zrake.

Najbolje bi bilo da poboljšate izolaciju, posebice krovnu. To iziskuje više posla i financijski teže pada, ali kvalitetna i gusta izolacija smanjuje troškove hlađenja do 15 posto.

Ovim metodama ćete se jeftino i relativno ekološki riješiti pakla koji od sada ne stanuje kod vas već samo u Danteovoj ‘Božanstvenoj komediji’.


Propustili ste